Elevii de clasa a VIII-a au susţinut ieri prima probă la examenul de Evaluare Naţională – examenu scris la limba și literatura română, în cele 36 centre de examen din județ. Din cei 2741 de elevi înscriși pentru proba de limba și literatura română, la examen s-au prezentat 2634, 107 elevi fiind absenți.
Absolvenţii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat la primul subiect cerinţe pe baza operei „Ultima cursă” de Horia Lovinescu. De asemenea, candidaţilor li s-a cerut la acelaşi subiect să facă o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să motiveze apartenenţa textului dat la genul dramatic. La subiectul al II-lea, absolvenţii de gimnaziu au avut de rezolvat cerinţe pe baza textului „A fost odată un scriitor foarte încăpăţânat” de Alina Nelega, iar la punctul B de redactat o naraţiune de 150-300 de cuvinte în care să fie prezentată o întâmplare petrecută acasă sau la la şcoală în timpul unei activităţi de lectură.
„Dificultatea subiectelor mi se apărut medie, mie mi s-au părut un pic mai grele, depindea de cum evoluai. Emoții nu au fost foarte multe, multe sunt după ce ieși afară pentru că aștepți rezultatul. Pentru proba următoare mă simt mai pregătit. Experiența asta a diminuat din emoții pentru ceea ce urmează”, ne-a spus un elev de la Școala Gimnazială Anghel Saligny Focșani.
„Examenul mi s-a părut ușor, am avut emoții, dar când am văzut subiectele m-am liniștit. M-am obișnuit cu atmosfera de examen, eram obișnuită și de la simulare, plus că am participat și la olimpiade, nu a fost ceva neapărat nou doar că sunt emoțiile alea de început, iar examenul ăsta chiar contează. Am urmărit și ce s-a dat în anii precedenți dar anul acesta au fost subiecte mai ușoare”, a povestit Andra Basma, de la Școala Gimnazială Anghel Saligny Focșani.
„Subiectele au fost chiar ce ne-am dorit, a fost ușor, la început îmi tremurau mâinile, dar după ce am primit subiectele m-am liniștit pentru că știam subiectele. La mate nu mi-e frică deloc”, ne-a spus o elevă de la Colegiul Național Pedagogic Spiru Haret Focșani. De aceeași părere au fost și colegii ei.
Emoțiile părinților care și-au însoțit copiii la acest examen au fost pe măsură. „Copiii sunt mulțumiți pentru că le-a picat genul dramatic pe care îl stăpâneau foarte bine. Dar suntem emoționați ca și copiii sau poate chiar mai tare”, spuneau mamele unor elevi de la Colegiul Pedagogic.
Și la Colegiul Național Unirea au fost emoții specifice momentului. Profesorul de limba română Cristina Chiriac, aflată alături de elevii clasei a VIII-a A, a precizat: „Pentru un elev de la Unirea și pentru nivelul nostru de lucru, subiectele au fost ușoare, accesibile încât au jonglat cu ele, au zburat pe ele. Din ce am ascultat aici, pentru că eu i-am așteptat: de la primul venit, primul ieșit până la ultimul, din ce am ascultat aici foaie de foaie, am găsit greșeli de 20 de sutimi, maximum de 40 de sutimi, mai mult nu. Oricum, sper note sub 9 să nu fie la această clasă.”
Joi, absolvenții de clasa a VIII-a vor da examen la matematică, iar primele rezultate vor fi comunicate marți, 25 iunie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi, între orele 14:00 şi 20:00, pot fi depuse contestaţii, care vor fi soluţionate în perioada 26 și 28 iunie. Afișarea rezultatelor finale va avea loc sâmbătă, 29 iunie.