Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Conferințe preoțești în Protoieriile Focșani II și Panciu. Arhiepiscopul Ciprian i-a premiat pe olimpicii vrânceni la Religie

Preoții din Protoieria Focșani II s-au întrunit miercuri, 12 iunie 2019, în cadrul conferinței pastoral-misionare de primăvară cu titlul Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari). Întâlnirea a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Ștefan” – Sud din municipiul Focșani, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian. După conferință, 26 de elevi vrânceni cu rezultate foarte bune la fazele județene și naționale ale Olimpiadei școlare de Religie au primit premii din partea Chiriarhului Buzăului și Vrancei. Alături de Înaltpreasfinția Sa s-au aflat Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, monumente și servicii funerare, și Pr. Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II.

Lucrările întrunirii au fost deschise de Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, care a rostit un cuvânt despre virtuțile țăranului român. „Românii de la sate au fost întotdeauna oameni harnici și credincioși, care au împletit activitățile de zi cu zi cu respectarea poruncilor evanghelice. Nu era activitate pentru care ei să nu invoce ajutorul lui Dumnezeu, începând cu rugăciunea de dimineață, când cereau binecuvântarea Părintelui ceresc ca să poată răzbi în toate problemele cotidiene”, a spus Arhiepiscopul Ciprian.

Totodată, Ierarhul locului a vorbit și despre situația actuală a satului românesc. „Ne confruntăm cu probleme foarte grave, pe care cei ce păstoriți comunități din mediul rural le cunoașteți. Suntem foarte îngrijorați și mâhniți văzând cum așezările omenești rurale se degradează de la o zi la alta. Nu ne-am închipuit în 1990 că vom trăi astfel de momente de tristețe. Nu ne-am închipuit că vom vedea oameni atât de triști, bătrâni abandonați de copiii lor plecați în străinătate, care suportă cu mare greutate drama singurătății. Nu ne-am imaginat că atâția părinți tineri își vor părăsi copiii, din punctul lor de vedere motivat, lăsându-i în grija bunicilor sau a altor rudenii”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

Conferința a continuat cu prezentarea unui referat de către Pr. Cristinel Muscalu – Parohia Bordeștii de Jos, care a evidențiat problemele economice, sociale și culturale specifice comunităților rurale, dar și preocuparea Bisericii pentru sprijinirea locuitorilor satului românesc de astăzi. După încheierea ședinței, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian s-a întâlnit cu elevii de la școlile și liceele vrâncene, laureați ai Olimpiadei de Religie – fazele județene și naționale. Ierarhul i-a felicitat pentru performanțele lor și le-a oferit premii constând în diplome, bani, cărți și Agenda tânărului ortodox 2019.

Tot în această zi a fost organizată și conferința preoților din Protoieria Panciu. Lucrările s-au desfășurat în biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Panciu și au fost prezidate de delegatul Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei, Pr. Cristian-Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Cultural-educațional. Adresându-se clericilor, părintele consilier a afirmat: „În acest an omagial, dinamica transfrontalieră a societății românești contemporane, marcată de relativizarea moralei creștine și a vieții religioase, în general, proporțională cu emergența așa-ziselor valori propuse în «satul global», în care ne simțim mutați sau deportați din ce în ce mai acut – un spațiu în care ni se spune că ne putem învecina cu orice om și cu orice cultură de pe mapamond printr-un «click distanță», toate acestea ne impun o analiză lucidă a lucrării noastre, a clerului, pentru aceste sate aflate în criză, precum și elaborarea unei noi apologetici, de tip strategic, de către Biserica noastră Ortodoxă strămoșească – dar înnoită –, plecând de la remodelarea misiunii actuale în matricea clasică a pastorației. Cum putem face aceasta? Pe de o parte, printr-o cunoaștere reciprocă și nemijlocită a tuturor celor care aleg să trăiască în Biserica lui Hristos – de la vlădică la opincă –, iar pe de altă parte, printr-o cunoaștere aprofundată de către noi, slujitorii Bisericii, a acelor oameni din grupurile vulnerabile, supuși riscului dezrădăcinării și desacralizării”, a subliniat Pr. Cristian Dima.

La întrunire au mai participat Dl Dragoș Popa – inspector de specialitate la Biroul Cultural, Pr. Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, precum și starețele a patru mănăstiri din protoierie – Brazi, Sihastru, Soveja și Trotușanu. Referatul cu tema propusă pentru dezbatere a fost susținut de către Pr. Ion Holbea – Parohia Vizantea. În cadrul prelegerii, au fost amintite valorile culturale și spirituale create de satul românesc și, în același timp, au fost evocați slujitori vrednici ai sfintelor altare și învățători devotați de la sate.

La finalul evenimentului, preoții au avut posibilitatea de împărtăși gânduri, bune practici și propuneri privind revigorarea vieții religioase în comunitățile rurale, într-o atmosferă colocvială și în spirit sobornicesc. De asemenea, Corul Protoieriei Panciu, dirijat de Pr. Gabriel Țopa, a oferit un moment artistic, interpretând câteva piese religioase și poezia „Doina” (Mihai Eminescu), în armonizarea lui Timotei Popovici.

Mai multe IMAGINI accesând link-ul – https://bit.ly/2XKTCPM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?