Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Statele Unite sistează fondurile publice pentru cercetări realizate pe ţesuturi fetale

Guvernul preşedintelui Donald Trump a anunţat miercuri că va pune capăt tuturor cercetărilor medicale din centrele federale americane realizate pe ţesuturi fetale obţinute în urma unor avorturi, cedând astfel în faţa unei revendicări majore a militanţilor anti-avort din Statele Unite, informează AFP. Departamentul Sănătăţii a anunţat într-un comunicat că niciun cercetător din cadrul National Institutes of Health (NIH) nu va mai putea să lucreze cu acest tip de ţesuturi. „Promovarea demnităţii vieţii umane din momentul concepţiei şi până la moartea naturală este una dintre primele priorităţi ale administraţiei preşedintelui Trump”, a precizat ministerul american.

În plus, administraţia americană a anunţat că nu va reînnoi contractul de finanţare publică, în valoare de 2 milioane de dolari pe an, încheiat în 2013 cu Universitatea California din San Francisco (UCSF) pentru cercetări realizate pe ţesuturi fetale. Aceste ţesuturi sunt utilizate inclusiv pentru a dezvolta noi tratamente contra HIV, virusul care declanşează SIDA. UCSF foloseşte mai ales şoareci în care cercetătorii implantează ţesut fetal pentru a crea un sistem imunitar apropiat de cel al omului şi pentru a testa astfel anticorpi potenţiali împotriva temutului virus.

Un audit a fost lansat în septembrie 2018 şi, de atunci, au fost acordate prelungiri de 90 de zile ale contractului cu UCSF. Prelungirea actuală a fost validă până miercuri şi nu va mai fi reînnoită, a precizat Ministerul Sănătăţii. Proiectele de cercetări ştiinţifice finanţate din fonduri publice în alte universităţi şi centre de cercetare nu vor fi excluse sistematic, dar vor fi de acum înainte supuse unei noi proceduri în care va fi implicat un comitet etic cu rol consultativ.

Decizia de miercuri a fost salutată de opozanţii dreptului la avort, care consideră că acest tip de cercetare este imoral şi ar putea să le încurajeze pe femei să avorteze. „Cei mai mulţi dintre americani refuză ca impozitele lor să creeze o piaţă pentru părţi de bebeluşi avortaţi care sunt apoi implantate în şoareci şi utilizate pentru experimente”, au declarat reprezentanţii organizaţiei March for Life. Potrivit lor, cercetătorii ar trebui să se concentreze pe celule suşă prelevate de la adulţi sau pe celule extrase din cordonul ombilical.

Însă pentru numeroşi oameni de ştiinţă, ţesuturile fetale sunt esenţiale pentru cercetările avansate şi ele au permis deja realizarea multor descoperiri, mai ales pentru vaccinuri contra poliomielitei, rubeolei şi rabiei. Stoparea finanţărilor publice „va distruge cercetări cruciale, va încetini tratamentele contra cancerului, SIDA, demenţei. Interzicerea ţesutului fetal înseamnă interzicerea speranţei pentru milioane de oameni care suferă de maladii invalidante”, a declarat pe Twitter Lawrence Gostin, profesor în dreptul sănătăţii la Universitatea Georgetown din Washington.

Aproximativ 1,1 milioane de persoane infectate cu HIV trăiesc în Statele Unite, unde cifra anuală a contaminărilor stagnează din 2013 la pragul de 39.000 de cazuri. Tratamentele actuale, ce vizează mai ales infecţiile aflate într-un stadiu precoce, pot să împiedice virusul să se dezvolte. Decizia guvernului intervine după ce mai multe state americane conservatoare au votat legi foarte restrictive în privinţa întreruperilor voluntare de sarcină. Obiectivul este de a aduce această chestiune sensibilă pe agenda Curţii Supreme a Statelor Unite, care a legalizat avortul în 1973, în speranţa obţinerii unei inversări a deciziei luate în urmă cu peste patru decenii de judecătorii curţii, unde conservatorii sunt în prezent majoritari.

Donald Trump, un opozant declarat al avortului, vrea de asemenea să îşi mobilizeze baza electorală, alcătuită majoritar din votanţi care se opun cu tărie avorturilor, în contextul în care liderul de la Casa Albă vizează un al doilea mandat prezidenţial în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?