Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Prognoză agrometeo: Deficit de apă în câteva zone; limite satisfăcătoare în cultura grâului de toamnă


Aprovizionarea cu apă a solului agricol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole, dar vor exista și deficite de apă în zona Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, relevă prognoza de specialitate, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 5 mai.
Potrivit sursei citate, în cultura grâului de toamnă gradul de aprovizionare cu apă, pe profilul de sol 0 — 100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. „Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, jumătatea de sud a Crișanei, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, sud-estul Olteniei și sud-vestul Munteniei. De asemenea, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în aproape toată țara. În cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul și nord-estul Banatului, centrul și estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, conținutul de apă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată)”, se arată în prognoza agro emisă de ANM.
În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, estimările meteorologilor arată că ritmurile vegetative ale speciilor de câmp și pomi-viticole se vor desfășura normal în aproape toată țara. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, îndeosebi pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. „La orzul și grâul de toamnă semănate în epoca optimă va fi posibilă definitivarea înfrățirii (90-100%), continuându-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) și începutul înspicării (10-30%). În semănăturile tardive se vor înregistra apariția frunzei a treia (80-100%) și înfrățirea (50-100%), plantele având o vigurozitate și uniformitate medie și slabă, iar densitatea mai redusă. La rapiță se va continua alungirea tulpinii și butonizarea (30-100%), precum și apariția inflorescențelor și înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură ale țării”, relevă datele ANM.

În cea mai mare parte a plantațiilor, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea și creșterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la semințoase se vor continua fazele de înflorire și înfrunzire.Vița de vie se va afla la dezmugurire și înfrunzire, în cea mai mare parte a podgoriilor. De asemenea, în principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra primele faze de vegetație, respectiv germinarea și răsărirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, încolțirea și răsărirea. Culturile prășitoare (floarea-soarelui și porumb) înființate până în prezent își vor continua fazele incipiente de vegetație, respectiv germinare-răsărire (10-50%).
Pe ansamblu, în zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în condiții bune, arată prognoza ANM.
În privința caracteristicilor meteorologice, perioada se va caracteriza, pe ansamblu, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7 și 20 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 — 6 grade, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 și 27 de grade Celsius, la nivelul întregii țări, iar cea minimă va fi cuprinsă între 3 și 14 grade în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.
Potrivit ANM, temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9 și 22 de grade Celsius la nivelul întregii țări, valori favorabile desfășurării proceselor de germinare-răsărire la culturile de primăvară înființate până la această dată, precum și continuării însămânțărilor.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, în cea mai mare parte a țării, însoțite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat căderi de grindină. De asemenea, la începutul intervalului se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?