Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Ciobanii din Negrilești continuă tradiția Boteitului Oilor! Deputatul Halici: „Nu e normal ca azi să ducem un război frate contra frate”

Sute de vrânceni și locuitori ai comunei Negrilești au participat ieri la cea de-a 17-a ediţie a „Boteitului oilor“, eveniment care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Manifestarea este organizată de Consiliul Județean, Centrul Cultural Vrancea și Consiliul Local Negrilești. La manifestări a participat deputatul PSD de Vrancea, Nicușor Halici, primarii localităților Păulești, Nistorești, Tulnici, Jitia, Paltin, Vrîncioaia, consilieri județeni.

Manifestările au început la ora 10.00, la Piaţa Agroalimentară, unde a avut loc tradiţionala tocmeală a oilor. Momentul a fost urmat de un program artistic susținut de: Grupul vocal de adulţi Urmaşii lui Negrilă, din comuna Nistoreşti, Grupul de copii Mioriţa, al Şcolii Gimnaziale Dumitru Pricop, din Negrileşti. Manifestările au continuat în fața biserricii din Negrilești cu o slujbă bisericească şi binecuvântarea preotului, dar și lansarea de carte a lui Vasile Taftă, prezentată de profesorul conf. dr. Costică Neagu.

Manifestările au continuat la Căminul Cultural din localitate unde au fost invitați artiști de marcă, din care amintim pe Alexandru Brădăţan, Andreea Haisan şi Ilie Dură. Pe scenă au mai evoluat; formaţia de Buciumaşi din comuna Spulber; ansamblul folcloric Chipăruşul din comuna Nereju; formaţia de dansuri bărbăteşti Brâul de la Jitia din comuna Jitia; grupul de Cimpoieri din comuna Nistoreşti; grupul Fluieraşii din Paltin; Ansamblul Folcloric Ţara Vrancei, alături de îndrăgita solistă de muzică populară Maria Murgoci.

Înainte de programul artistic, deputatul PSD de Vrancea Nicușor Halici le-a spus celor prezenți la manifestări că trebuie să fie uniți și să nu îi mai creadă pe cei care îi îndeamnă la dezbinare și la ură. „Noi nu vrem să facem rău românilor, noi nu acceptăm să fim tratați inferior față de oricare om de pe această planetă. Cu asta ne luptăm în aceste zile, dar și în acești ultimi doi ani. Și vă rog ceva: nu mai credeți pe nimeni. Credeți doar ceea ce ați trăit și ați simțit dumneavoastră. Credeți doar ceea ce ați văzut și vedeți cu ochii dumneavoastră. Discerneți binele de rău pentru a ne fi bine tuturor. Ceea ce am văzut astăzi la Negrilești nu am mai trăit de mult și îmi dă un sentiment de speranță că România se poate reîndrepta, românii pot să se iubească din nou. Ceea ce am văzut la Negrilești ne arată că nu e normal ca azi să ducem un război frate contra frate, părinți contra copii, așa cum se întâmplă acum. Trebuie să ținem piept dușmanilor. Astăzi dușmanii nu mai au un chip văzut, sunt de multe ori invizibili, însă dacă suntem uniți, dacă ne iubim și dacă noi continuăm să facem lucruri bune, o să-i învingem pe cei care ne dezbină și ne îndeamnă la ură! Eu sper să nu fie prea târziu“, a precizat deputatul Nicușor Halici.

La rândul său, primarul comunei Negrilești, Ion Văsuianu, le-a mulțumit celor prezenți la manifestări și a precizat că este vorba despre o tradiție care asigură continuitate între trecutul și viitorul tradițiilor dedicate oieritului din munții Vrancei.

Deși nu a putut fi prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a transmis un mesaj în care arată că Boteitul oilor este o tradiție populară pe care cu mândrie o susține. „Astăzi, de Sfinții Constantin și Elena, comuna Negrilești este în sărbătoare, căci an de an aici are loc o sărbătoare veche de secole – „Boteitul Oilor”. Este o tradiție populară pe care, cu bucurie și mândrie, ca Președinte al Consiliului Județean Vrancea, o promovez și o susțin, la fel ca toate tradițiile și obiceiurile care sunt conservate atât de frumos în Munții Vrancei“, se arată în mesajul președintelui Marian Oprișan.

De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viaţa oierilor şi a comunităţii din Negrileşti, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiţie. Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci şi ciobani. Aceştia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. Acest obicei a fost respectat cu sfinţenie de gospodarii din Negrileşti. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ţine o slujbă şi apoi a stropeşte animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriţi de vitregiile vremii şi stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceştia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. Atât tocmirea cât şi boteitul oilor au loc în prezenţa majorităţii locuitorilor comunei. După tocmire şi slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani iau drumul munţilor în aplauzele celor prezenţi.

FOTO – Ciprian DUMITRU

Material comandat de PSD Vrancea. Cod mandatar financiar 41190008

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?