Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Elevi de la Colegiul Economic în proiectul Erasmus din Portugalia

În perioada 6-12 mai 2019, șase elevi și două cadre didactice de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani au participat la cea de-a treia activitate de învățare din cadrul proiectului „Engaging the youth of today to protect the climate of tomorrow, nr. de referinţă 2017-1-TR01-KA219-045967_5”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS+, acțiunea cheie 2: Schimburi de bune practici prin parteneriat școlar. Proiectul a reunit cadre didactice și elevi din patru ţări participante: Turcia (coordonator), Italia, Portugalia şi România.

Acest proiect se bazează pe o cooperare reală între toate școlile participante, în ceea ce privește colectarea de informații, schimbul de cunoștințe, dezvoltarea, transferul și punerea în aplicare a bunelor practici și abordări inovatoare, precum și dezvoltarea cunoștințelor despre zonele eco-turistice prin conștientizarea importanței de a deveni un bun eco-turist. Implicând cât mai mulți elevi, profesorii coordonatorii cred că pot ajuta la protejarea mediului înconjurător prin fapte de voluntariat. Obiectivele proiectului sunt: găsirea unor noi modalități de a proteja resursele naturale din zona Vrancei, schimbul de cunoștinte și transferarea experiențelor despre eco-turism, sublinierea/mediatizarea importanței activităților eco-turistice în legătură cu păstrarea unui mediu curat.

Conform datelor furnizate de Diana Toader, profesor de limba engleză la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, coordonatorul proiectului, cei 25 de elevi din țările partenere au vizitat, alături de gazdele lor din Viseu, Portugalia, localități istorice și turistice renumite, precum Passadicos do Paiva, Sao Pedro do Sul Thermal Baths, Conimbriga Ancient Ruins, Quinta das Lagrimas. În prima zi, elevii și cadrele didactice au participat la conferința de deschidere, unde au fost familiarizați cu activitățile pe care fiecare școală parteneră le-a desfășurat până în prezent. După-amiaza, în cadrul activității „2 Eras/1 City”, elevii de la specializarea turism de la Escola Secundaria De Emidio Navarro, au oferit un tur cultural și istoric al orașului Viseu. În cea de-a doua zi, elevii au participat la un workshop, în care au învățat să pregătească ulei de măsline aromat „Casa da Ribeira” și au vizitat muzeele Grao Vasco, precum și Sacra Museum. O altă vizită a avut loc la Primăria din Viseu, unde elevii au participat la o întâlnire, alături de primar și alți reprezentanți ai orașului. Primarul le-a prezentat istoria orașului, a clădirii foarte vechi și, în același timp, și-a manifestat interesul acordat acestui proiect Erasmus, oferind oaspeților cadouri și gratuitate la mijloacele de transport în comun pe toată perioada mobilității. În zilele următoare, oaspeții s-au bucurat de frumusețea „aproape ireală” a zonelor turistice, precum Passadicos do Paiva, unde au avut ocazia să facă o drumeție prin parcul natural protejat Unesco, regiunea Conimbriga, care este renumită pentru ruinele romane, ce datează din secolul al II-lea î. Hr., grădinile „Quintas das Lagrimas”.

Fiecare zi de activitate a fost evaluată, elevii completând chestionare în care să descopere anumite cuvinte cheie, să-și exprime opinia despre modul în care s-au desfășurat activitățile și să evidențieze relevanța lor. Elevii au trăit experiențe inedite, au legat prietenii, și-au consolidat abilitățile de exprimare în limba engleză, au luat contact cu o altă cultură, cu o altă civilizație, cu o altă lume.

„Mulțumesc, Portugalia, pentru mâncarea ta, istoria ta, peisajele tale, dar în special pentru oamenii tăi. Aceasta a fost prima mea experiență Erasmus, dar nu cred că altceva ar putea s-o egaleze datorită activităților și persoanelor pe care le-am întâlnit din diferite părți ale lumii. Chiar dacă nu ne-am mai întâlnit înainte, am găsit prieteni în ei toți în doar o săptămână și nu pot exprima cât de recunoscătoare sunt! Acesta nu este sfârșitul, este doar începutul unor prietenii frumoase ce vor dura o viață. Iar acum, pot doar să sper să ne revedem, să petrecem alte momente minunate împreună”, a spus Roberta Mîțu, elevă în clasa a XI-a H.

„Erasmus, pentru mine, a reprezentat o experiență nemaipomenită, în care am întâlnit oameni noi și am descoperit peisaje ce mi-au tăiat răsuflarea, toate acestea sub forma unui proiect bine pus la punct care m-a schimbat ca și persoană. Dincolo de frumusețea neasemuită a Portugaliei, lucrul cel mai important care face această țară atât de primitoare îl reprezintă oamenii, elevii și profesorii, pe care i-am întâlnit și cu care am schimbat impresii. Am avut parte de clipe de neuitat alături de persoane pe care deja le consider prieteni și pe care nu îi voi uita niciodată”, a spus Irina Popa, elevă în clasa a XI-a G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?