Conducerea CUP Salubritate a început discuțiile cu administratorii asociațiilor de proprietari pentru trecerea la facturarea individuală a serviciilor pentru colectarea gunoiului menajer. Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, administratorul Ion Vlase, ne-a spus că au fost trimise adrese din partea CUP Salubritate către asocițiile din municipiu pentru a discuta noul mod de facturare. O delegație formată din administratori de asociații, membri ai Ligii, a avut deja o întâlnire cu directorul CUP Salubritate, Adrian Vulpoiu, în care a fost discutată această propunere. La acest moment, la nivelul municipiului Focșani mai sunt 79 asociații de proprietari unde plata gunoiului menajer încă se face prin intermediul administratorilor. Propunerea societății CUP Salubritate este ca, și în cazul acestora, facturarea să fie realizată individual. „Am discutat cu domnul director despre propunere, a fost foarte deschis și receptiv la ideile noastre, i-am prezentat care ar fi problemele cu care se vor confrunta dacă vor trece la facturarea individuală. Vor fi situații în care oamenii vor cere să fie scoși de la plata gunoiului, pentru că pleacă vara la țară iar iarna, când revin în apartamente, uită să menționeze acest lucru. De asemenea, i-am propus ca ridicarea gunoiului menajer să se facă dimineața, înainte de ora șapte, pentru a evita blocajele rutiere în municipiu”, ne-a spus administratorul Ion Vlase.
Inițiativa celor de la CUP Salubritate are loc în contextul discuțiilor din ultimul an despre cazurile de focșăneni care nu sunt înregistrați și nu plătesc pentru gunoiul menajer din municipiu. Sunt diferențe semnificative între numărul de locuitori al municipiului și cel al abonaților societății CUP Salubritate. Practic, la acest moment, se estimează că aproape 20 de mii de focșăneni nu plătesc pentru gunoiul menajer. De altfel, anul trecut, inspectorii din Corpul de Control al Primarului au descoperit peste o mie de persoane care, deși locuiesc în Focșani, nu au contract încheiat și plătesc pentru gunoiul menajer colectat de CUP Salubritate.
Era mult mai bine dacă nu se despărțea CUP salubritate de CUP (apa rece), căci atunci s-ar fi putut corela consumul de apă rece cu (in)existența unor locatari la acea adresă. Se fac acuze, dar acestea trebuiesc dovedite! La primărie figurează un număr de locuitori/proprietari, dar câți din aceștia sunt cu adevărat în Focșani și nu sunt în alte țări?