Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Specialiști din domeniul medical, din țară și străinătate, la Simpozionul Prevenirea Infecțiilor Focșani

Pentru a patra oară consecutiv, Focșaniul găzduiește Simpozionul Prevenirea Infecțiilor, cu tema “Abordări actuale în prevenirea și controlul infecțiilor”. Evenimentul a debutat ieri și va continua și pe parcursul zilei de astăzi, fiind organizat de reprezentanții Serviciului de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Focșani și având loc la Restaurant Grand’or. Evenimentul include dezbateri ale unor problematici majore atât la nivel național cât și internațional, precum rezistența la antibiotice, prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și, nu în ultimul rând, vaccinarea.

Simpozionul Prevenirea Infecțiilor Focșani (SPIF) 2019 reunește specialiști din domeniul medical, care au ca preocupare comună și permanentă asigurarea de acte medicale sigure și de calitate pentru pacient, fiind singurul eveniment de acest gen din țară. „Mă bucur că evenimentul nostru a devenit deja celebru, participanții sunt din toată țara, speakerii sunt atât din țară cât și din afara granițelor, mă bucur de prezența a doua doamne, una din Anglia și una din Malta, profesioniști în domeniul prevenirii și controlul infecțiilor. Tema de anul acesta include dezbateri ale unor problematici importante, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, precum rezistența bacteriilor la antibiotice, prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale și nu în ultimul rând vaccinarea, care este intens discutată. Rezistența bacteriană la antibiotice reprezintă un cod roșu al României și marile instituții au pe agenda lor și această preocupare. Avem soluții, însă totul depinde de noi, dacă vrem să le implementăm”, a declarat medic epidemiolog Diana Stoica.

Prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale constituie o deficiență majoră a sistemului de sănătate din România, din fericire asumată! Cauzele din sistemul sanitar care explică și întrețin fenomenul sunt nenumărate iar combaterea infecțiilor intraspitalicești trebuie să aibă în vedere, în egală măsură, creșterea capacității de diagnostic, prevenire și control al infecțiilor nosocomiale, dar și realizarea unui sistem eficient de raportare a acestor infecții și un plan de investiții pe termen lung care să ducă la îmbunătățirea condițiilor spitalicești în paralel cu derularea măsurilor de instruire a personalului medical și acest simpozion cred că este un exemplu sugestiv în acest sens. Mesajul meu este acela că un spital curat este un spital în care infecțiile asociate asistenței medicale nu-și au locul, iar prevenirea și controlul trebuie să se facă prin politici coerente și sustenabile, coerent implementate și monitorizate prin responsabilitatea managerială, dar și individuală, a dumneavoastră a fiecăruia, prin respectarea procedurilor și protocoalelor de către cei care-și desfășoară activitatea în spitale. Totodată, să nu uităm că progresul în domeniul tehnologiei informațiilor și telecomunicațiilor, contribuie la o mai bună monitorizare și raportare, la o difuzare mai eficientă a informațiilor în rândul pacienților și în rândul personalului medical. Permiteți-mi să închei prin a felicita Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani pentru organizarea simpozionului de astăzi (ieri-n.r.), pentru întreaga lui activitate”, a spus consilier prezidențial doctor Diana Păun, în prezența managerului Spitalului Județean de Urgență Focșani, Constantin Mîndrilă.

SPIF este un eveniment dedicat medicilor de diverse specialități, asistenților medicali, biologilor, biochimiștilor, farmaciștilor, fiind un eveniment creditat de Ordinul Asistenților Medicali și Colegiul Medicilor România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?