Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrancea, protejată de RACHETELE ANTIGRINDINĂ; 39 au fost trase la finele săptămânii

Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea a intervenit cu 39 rachete antigrindină, la sfârșitul săptămânii trecute. Rachetele au fost trase din punctele de lansare Varnița, Panciu, Boloteşti, Bizigheşti şi Poiana și au avut efect, nefiind raportate căderi de grindină pe teritoriul protejat, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). „Ca urmare a instabilităţii atmosferice severe înregistrată în data de 3 mai 2019 în zonele arondate Unităţilor de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iaşi şi Moldova 2 Vrancea, prin punctele de lansare din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP), s-au realizat activităţi de combatere a căderilor de grindină”, arată MADR.

În total, Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) a lansat 123 de rachete prin cele două unităţi din zona Moldovei, de la Iași și Vrancea.

La nivelul Unităţii Antigrindină din Vrancea au fost făcute toate pregătirile pentru sezonul operațional din acest an, fiind aduse 268 de rachete. Anul acesta vor continua investiții pentru finalizarea lucrărilor și omologarea a zece puncte noi de lansare a rachetelor antingrindină în Vrancea și Galați, prin Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de Coordonare Moldova. Este pregătit un buget de 7,6 milioane lei pentru proiecte tehnice şi execuţie lucrări, dotări și operare pentru omologarea punctelor de lansare a rachetelor.

În Vrancea vor fi realizate lucrări la punctele de la Sihlea, Milcovul, Bordeasca Veche și Vulturu, astfel încât acestea să fie omologate în acest an. După omologare, acestea se vor adăuga celorlalte opt care funcționează la acest moment, respectiv Panciu, Bolotești, Varnița, Țifești, Ruginești, Vîrteșcoiu, Urechești și Vânători. Astfel, la finalul anului, în Vrancea vor fi 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, în condițiile în care un punct de lansare protejează circa 12 mii hectare.

Din cele aproximativ o sută de mii de hectare protejate acum, plantațiile de vie nobilă sunt de circa 25 mii hectare. Restul suprafeței, până la o sută mii hectare sunt de cultură mare, suprafețe din bazinul legumicol al județului Vrancea, respectiv Garoafa, Vînători, Biliești, Suraia și alte localități la care se adaugă bunurile cetățenilor. Nu trebuie uitată cultura vegetală pentru care fermierii fac tehnologie iar costurile pentru un hectar depășesc patru mii de lei. Specialiștii spun că eficiența economică a intervențiilor active în atmosferă prin rachete antigrindină este de 1 /14 (reprezentând raportul investiții și cheltuieli / pierderi evitate). Acest lucru a fost simțit direct de către fermierii din zonele viticole, care în anii trecuți aveau pierderi însemnate din cauza căderilor masive de grindină în perioada verii.

Dezvoltarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor este o obligație asumată prin Programul de guvernare PSD, care prevede extinderea sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor, dezvoltarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor cu utilizarea rachetelor antigrindină, a generatoarelor terestre și a aviației; evitarea pierderilor de producție prin calamitarea culturilor agricole.

65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, sâmbătă, că vor fi înfiinţate în ţară 65 de noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină, iar alte patru în judeţul Iaşi, urmând ca în 2020 să fie protejate peste 2,5 milioane de hectare de teren, scrie AGERPRES.

Petre Daea a arătat că ministerul va continua investiţiile în lupta pentru combaterea grindinei şi va cumpăra cele două escadrile de avioane. „Să nu vă aşteptaţi că vor fi avioane deosebite, că sunt extraordinare. Sunt avioane care pot să zboare şi le folosim ca vehicul pentru a duce această iodură de argint acolo unde specialiştii vor considera necesar ca punct de intervenţie. De asemenea, vom compensa şi vom completa aceste acţiuni cu generatoarele terestre, generatoare care vor fi la îndemâna fermierilor şi vor fi sub comanda tehnică a centrului naţional. Aici e vorba de o conduită unitară şi de o acţiune de specialitate ce trebuie ţinută în mână pentru că acest sistem integrat, acest sistem realizat în România, este un sistem care face parte din strategia ţării. Este un sistem strategic de o importanţă deosebită pe care trebuie să ne bizuim întrucât el protejează nu numai terenurile agricole, nu numai suprafeţele acestea cultivate cu diferite culturi. Indiferent dacă vorbim de plantaţii viticole sau pomicole, ele sunt sisteme care prin specificitatea lor apără şi localităţi. Se ştie că grindina face ravagii nu numai la culturi”, a precizat Daea.

Întrebat ce suprafaţă de teren este protejată, ministrul Agriculturii a spus că în prezent aceasta este de aproximativ un milion de hectare, urmând a se dubla în 2020.

„Anul viitor va ajunge la peste 2,5 milioane de hectare şi, evident, vom ocupa întreaga suprafaţă a ţării intervenind punctual pe suprafeţele unde intră pe aria de interes şi în aria de intervenţie a punctelor de lansare. Noi suntem focusaţi pe suprafeţele acestea economice extrem de importante. Am pornit de la aceste suprafeţe şi extindem şi la altele în aşa fel încât şi zonele legumicole să fie protejate, şi zonele unde se cultivă cereale şi avem producţii, fiecare trebuie să ajungă în magazii şi care stau la baza alimentării populaţiei”, a mai spus Petre Daea.

 

Meteorologii prognozează grindină, ploi torențiale și vijelii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare de vreme rea, cu ploi torenţiale, vijelii, grindină şi temperaturi scăzute, valabilă în cea mai mare parte a ţării, începând de duminică după amiaza până miercuri dimineaţa.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 mai, ora 15:00 – 8 mai, ora 9:00, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15 – 25 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp.

Astfel de fenomene urmau să fie mai frecvente şi mai intense în după-amiaza zilei de duminică, 5 mai, şi în noaptea de duminică spre luni (5-6 mai) în majoritatea regiunilor, iar în cursul zilelor de luni şi marţi (6 şi 7 mai) îndeosebi în sudul, estul şi centrul ţării. Meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat, luni, 6 mai, în vestul şi nordul ţării, iar marţi, 7 mai şi în celelalte regiuni. La munte, începând din noaptea de luni spre marţi, 6-7 mai, precipitaţiile vor fi mixte, iar la altitudini de peste 1.800 de metri va ninge şi vântul va avea intensificări, cu rafale de 60 – 70 km/h, spulberând zăpada.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza atenţionarea emisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?