Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Întâlniri cu fermierii în fiecare comună din zona de munte a Vrancei

Consilierul personal al ministrului Agriculturii, Tiberiu Ștef, va coordona o echipă de lucru care se va întâlni cu producătorii agricoli din zona de munte a județului Vrancea pentru a le prezenta programele de finanțare pentru aceste regiuni. Comisiile de lucru sunt constituite în baza unui ordin al ministrului Agriculturii și vor merge în fiecare localitate din zona de munte. Aici vor avea discuții cu autoritățile locale, cu producătorii agricoli, cărora le vor prezenta noua lege a muntelui, programele de finanțare și vor identifica problemele cu care se confruntă fermierii. Informațiile colectate vor fi transmise zilnic la Ministerul Agriculturii pentru a fi direcționate către structurile competente. Echipa de lucru mai cuprinde câte un reprezentant al Direcției Agricole, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenției Naționale a Zonei Montane.

Reamintim că, săptămâna trecută, a avut loc la Focșani conferința „Zona montană a României: prezent și perspective“, organizată de Agenția Națională a Zonei Montane în parteneriat cu Direcția pentru agricultură Vrancea. În cadrul discuțiilor a fost subliniată cât de importantă este Legea Muntelui pentru România, legea prin care se încearcă asigurarea unui cadrul legislativ specific pentru zona montană. Primul pas a fost reorganizarea Agenției Zonei Montane, prin înființarea a șapte centre regionale, din care unul la Nistorești.Tot în Vrancea, la Vintileasca, va funcționa unul din cele 32 de oficii bazinale, pentru cele 32 de județe din zona montană.

Dezvoltarea zonei montane are nevoie de fonduri iar programul inițiat de Guvernul PSD asigură peste un miliard de euro care vor fi investiţi în zona montană din România în următorii ani pentru a susține dezvoltarea comunităților locale. Programul de investiții prevede fonduri pentru dezvoltarea de stâni moderne, centre de colectare și prelucrarea a fructelor de pădure, ciupercilor, centre de colectare și prelucrare a lânii, pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi prelucrarea cărnii dar și pentru pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare a laptelui în zona montană. Proiectele de acte normate sunt în dezbatere publică și, după aprobarea proiectelor tip, cel mai probabil ar urma să fie implementate din vara acestui an. Finanțarea din partea statului pentru aceste investiții ar putea ajunge până la 90% din valoarea proiectului, în funcție de beneficiarii care aplică pentru obținerea fondurilor.

Sursa foto: revista-ferma.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?