Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Gastronomie internațională la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”

Joi, 18 aprilie 2019, a avut loc în laboratorul de gastronomie al Colegiului Tehnic “Gheorghe Asachi” Focșani, a doua întâlnire dintre voluntarii SEV din Belgia, Georgia, Turcia, Italia şi elevi ai claselor a X-a B, a X- a C, a XI – B, a XI-a C. Activitatea – Gastronomie internaţională, s-a derulat  în cadrul proiectului Erasmus+,Smile to You, al Asociaţiei Voluntariat pentru Viaţă – Mărăşeşti, proiect coordonat de domnul Drăgan Daniel. Activitatea a avut ca scop realizarea de schimburi interculturale pe teme gastronomice între elevii școlii noastre şi voluntarii SEV implicați în proiect, evidențiindu-se faptul că tradiţia culinară şi cultura fiecărei ţări sunt rezultatul evoluției istorice, poziţiei geografice, condiţiilor climatice, religiei, dar şi a schimbărilor sociale şi politice. Elevii au avut ocazia să aprofundeze cunoştinţele de tehnică culinară într-un cadru nonformal și să dobândească competențe și abilități utile pentru viitorul lor profesional într-un spațiu european.

Materiile prime necesare realizării preparatelor culinare au fost asigurate de Asociaţia Voluntariat pentru Viaţă. Așadar, elevii noștri, împreună cu voluntarii, au gătit preparate culinare după rețete care sunt populare în Italia, Georgia, Turcia și România și anume: Caponata siciliană – Italia, Sutlu Irmik și Kisir – Turcia, Adjaruli Chajapuri – Georgia, Ciuperci umplute de post și Clătite boierești – România. Activitatea a fost coordonată de prof. Arhire Mihaela, prof. Horeangă Mihaela şi şef atelier Paiscar Emilia.

În prezența elevilor și profesorilor de la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Asachi” din Focșani, coordonatorul proiectului, Drăgan Daniel, a prezentat obiectivele proiectului Smile to You, 2018-2-RO01-KA125-049726, programul Erasmus+ și Corpul European de Solidaritate.

Obiectivele specifice Corpului European de Solidaritate sunt:

  • Să ofere tinerilor, cu sprijinul organizațiilor participante, oportunități ușor accesibile, implicarea în activități de solidaritate care generează schimbări sociale pozitive, îmbunătățind în același timp abilitățile și competențele lor pentru dezvoltarea personală, educațională, socială, civică, culturală și profesională, precum și capacitatea de inserție profesională și tranziția pe piața muncii, inclusiv prin susținerea mobilității dintre tinerii voluntari, stagiari și lucrători;
  • Să se asigure că activitățile de solidaritate oferite participanților la Corpul Solidarității Europene sunt de mare valoare calitativă și respectă principiile Corpului Solidarității Europene;
  • Să se asigure că se depun eforturi deosebite pentru promovarea incluziunii sociale și a egalității de șanse, în special pentru participarea tinerilor cu mai puține oportunități printr-o serie de măsuri speciale, cum ar fi forme adecvate de activități de solidaritate și sprijin individualizat;
  • Să contribuie la cooperarea europeană în domeniul tineretului și la conștientizarea impactului său pozitiv.

Proiectele Corpului Solidarității Europene și organizațiile participante trebuie să respecte următoarele principii: tratament egal, egalitatea de șanse și nediscriminarea, evitarea înlocuirii locurilor de muncă, furnizarea de activități de învățare de înaltă calitate, o dimensiune axată pe dezvoltarea personală, socio-educațională și profesională, formare adecvată, muncă de voluntariat, un mediu și condiții sigure și decente și „principiul non-profit” în conformitate cu Regulamentul (UE, Euratom) 2018/10462.

Site-uri de informare: www.anpcdefp.ro, www.suntsolidar.euhttps://europa.eu/youth/solidarity_en, www.voluntaryforlife.ro.

 

Profesori coordonatori activitate Mihaela Arhire si Mihaela Horeangă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?