Eveniment de excepție, ieri, la Teatrul Municipal Gheorghe Pastia din Focșani, unde Florin Balaci, fost om de radio, și-a lansat volumul „Constantin Balaci – ultimul tur de manivelă“, volum dedicat în primul rând propriului tată, prezent la lansare. Evenimentul a fost organizat de Asociația Județeană a Cineaștilor Amatori Vrancea, în parteneriat cu Teatrul „Mr. Gh. Pastia” din Focşani.
De asemenea, a fost organizată o expoziție de aparatură radio și televiziune veche, dar și una de caricatură, lucrările fiind realizate chiar de protagonistul cărții, Constantin Balaci.
Autorul volumului, Florin Balaci, ne-a declarat că 2019 marchează împlinirea a 50 de ani de la prima mișcare de cineamatori din Vrancea, motiv pentru care a simțit nevoia să scrie o astfel de carte. „Am simțit nevoia să scriu o astfel de carte pentru că 2019 marchează împlinirea a 50 de ani de la prima mișcare de cine-amatori din Vrancea, inițiatorul acestei mișcări cel care a realizat primul cineclub fiind Constantin Balaci, om de televiziune și de radio, cineast, regizor. Am avut în mâini o arhivă de filme, pe care Constantin Balaci mi le-a dăruit și am considera că trebuie să le arătăm și publicului, nu doar celui din Focșani sau din județul Vrancea, ci în general publicului din România. Sunt secvențe din istoria unui județ, unui oraș, oameni, fapte, care sper să fie admirate, pentru că ele reprezintă până la urmă un altfel de muzeu al Vrancei. Un muzeu în sunet și imagine. Sunt imagini din filme de ficțiune, filme anchetă, reportaj, documentar. Cred că filmul care mi-a marcat, să spun așa, copilăria, se numește «Cel mai frumos cadou». Film despre o familie, în care tatăl își lasă familia, dar temporar, pentru că se va reîntoarce la finalul acestei povești, datorită unui puști, puștiul acela fiind interpretat de mine“, a precizat acesta.
Potrivit autorului, cartea este un cadou nu doar pentru tatăl său, ci pentru toți oamenii de cultură din județ. „Volumul acesta este un cadou nu numai pentru tatăl meu, este un cadou pentru oamenii de cultură din județul Vrancea din ultimii 30 – 40 de ani. În carte evocăm evocăm nume de referință din cultura și arta vrânceană. Nu este doar o simplă biografie, este vorba și despre mărturiile unor cineaști profesioniști, precum Alecu Gheorghe Croitoru, vrâncean, Cornel Diaconu, director de imagine și regizor, vrâncean și el. Acesta a fost, să spun așa, elevul tatălui meu înainte de a ajunge la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. Este vorba de Radu Aneste Petrescu, despre Geo Saizescu, un actor și regizor cunoscut, George Cornea, Corneliu Medvedov, care este prezent la acest eveniment, cred eu, de excepție pentru Focșani. Cartea aceasta este și un remember al vremurilor când lucram în radio, o mică paranteză din lumea jurnalismului“, a adăugat Florin Balaci.
Constantin Balaci a fost corespondent al Televiziunii Române, iniţiator al mişcării cineaştilor amatori din Vrancea, fondator al cineclubului „Zboina film” din Focşani, director artistic al Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Vrancei”, preşedinte al Asociaţiei cineaştilor amatori din Vrancea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Cinecluburilor din România, fondator şi director general al postului local Radio „Tineret” Focşani şi membru fondator al fundaţiei RAIND România.
Lui Constantin Balaci i se datorează naşterea, la Focşani, a primului radio privat din România post-decembristă. Este vorba de Radio „Tineret” Focşani, domnia sa fiind director general. Semnificativ este faptul că „el a introdus în grila de programe a radioului, în premieră pentru radiourile independente, slujba religioasă în transmisie directă, luând ca moderatori studenţi de la teologie”.
De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansat și volumul „Sergiu Huzum, Privind lumea prin cuvinte”, apărută la Editura Uniunea Cineaştilor din România.