Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

GALERIE FOTO: Elevi de la Liceul G.G. Longinescu, învățați cum să se păzească de traficanții de persoane

Elevii Liceului Tehnologic „G.G. Longinescu” au participat la o serie de activități menite să îi facă să înțeleagă anumite probleme cu care adolescenții se pot confrunta. Acestea au fost organizate ca un proces al prevenirii delincvenței juvenile, al traficului de persoane, respectiv al prevenirii discriminării și infracțiunilor motivate de ură. Activitățile au fost desfășurate la inițiativa consilierului școlar Tatiana Duță, din partea CJRAE, și a directorului Cătălin Danciu, în colaborare cu reprezentanții Compartimentului de Analiză și Prevenție a Criminalității din cadrul IPJ Vrancea, comisar Monica Manolache și subinspector Luminița Lazăr.

Activitățile s-au desfășurat cu precădere la nivelul claselor a IX-a, iar în cadrul întâlnirilor invitații au discutat pe teme precum violența verbală și fizică, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului (furturi, tâlhării), siguranța pe internet, dar și prevenirea accidentelor de circulație. Temele abordate se regăsesc, de altfel, în agenda reprezentanților IPJ Vrancea ca parte a Proiectului „Fără discriminare”, respectiv a Programului de prevenire a delincvenței juvenile și victimizarea minorilor în unitățile de învățământ și zona adiacentă acestora.

O altă temă de interes dezbătută a fost prevenirea traficului de persoane, parte a campaniei „Știi cine sunt prietenii tăi?”. Cei aproximativ 100 de elevi, diriginții acestora și alte cadre didactice au fost informați cu privire la aspectele și răspândirea acestui acestui fenomen îngrijorător, în contextul în care România este fruntașă în Europa în privința traficului de carne vie.

”Pe parcursul întâlnirii, elevii au fost prelucrați de către comisar Ionel Mereuță de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.T.I.P) – Centrul Regional Galați. Acesta a creionat un portret al traficantului, dar și al victimei. Cele mai multe victime sunt din rândul liceenilor, fetele, mai ales, căzând în plasa traficanților la o vârstă din ce în ce mai fragedă. Adolescenții se supun unui risc atunci când utilizează internetul, în special rețelele de socializare, deoarece pot deveni foarte ușor victime prin expunerea de informații legate de viața personală. Traficanții vor profita întotdeauna de nevoia de atenție, de „evadare”, de disperarea tinerilor de a găsi un loc de muncă sau de nemulțumirea privind nivelul veniturilor. Traficantul va căuta întotdeauna o persoană vulnerabilă în acest sens și va „tăia” legăturile cu familia sau cei apropiați, reușind să schimbe percepția asupra acestora. El va afișa întotdeauna o conduită plăcută, binevoitoare, va fi tolerant, înțelegător și disponibil și va oferta victima cu diferite bunuri materiale. Totul însă nu este decât o „investiție” dintr-o fază incipientă, care încetează în clipa în care va obține controlul total asupra victimei. Credulitatea, lipsa de informare, spiritul de aventură sau, pur și simplu, inconștiența tinerelor vor avea drept consecință incapacitatea de a ieși din sistemul de tip „caracatiță” al traficanților de carne vie”, transmite profesoara Ramona Tăbârcă, consilier educativ la Liceul G.G. Longinescu.

„Traficul de persoane este responsabil pentru producerea multor drame, pentru traume și suferințe devastatoare provocate victimelor exploatate. S-a înregistrat faptul că unul dintre factorii favorizanți este reprezentat de existența unei cereri consistente de servicii furnizate de către victime ale acestui fenomen. În acest context, legislația din România a incriminat folosirea serviciilor unei persoane exploatate, beneficiarul care cunoaște acest lucru putând să primească până la 3 ani de închisoare pentru această infracțiune”, le-a spus comisarul Ionel Merăuță de la ANTIP – Centrul Regional Galați.

Liceenii au fost informați printr-o serie de clipuri cu caracter sugestiv, dar și prin intermediul pliantelor, că pot fi în pericol dacă: li se propune să li se plătească drumul pentru a ieși din țară, cu titlu de împrumut; li se fabrică acte false cu care să iasă din țară; sunt îndemnați să nu spună adevărul despre scopul plecării la trecerea frontierei ori li se cere pașaportul pentru păstrare. De asemenea, li s-a explicat elevilor ce pot face în cazul în care ajung victime ale rețelei de traficanți. În final, s-a reiterat faptul că este indicat ca liceenii să poarte discuții sincere și deschise cu adulții din preajma lor – în special cu părinții, diriginții sau cadrele didactice, să-și găsească preocupări specifice vârstei, iar atunci când sesizează un pericol să anunțe organele de poliție competente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?