Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Despre înființarea asociațiilor non-profit


Mi s-a adresat de mai multe ori întrebarea: care este cea mai indicată formă sub care pot să îmi desfășor cel mai bine activitatea? În funcție de ceea ce dorea fiecare persoană să facă, am răspuns: o societate cu răspundere limitată (SRL), o persoană fizică autorizată (PFA), o întreprindere individuală (II) sau o întreprindere familială (AF). Dar am avut și persoane cărora le-am răspuns: o asociație.
    Sunt Avocat Manuela Florea și continuăm călătoria noastră prin legislație cu asociațiile non-profit.

E greu de înființat o astfel de asociație? Dacă ai un UN AVOCAT BUN lângă tine, care să îți redacteze statutul, actul constitutiv, contractul pentru sediu, care să te ghideze pas cu pas și să îți întindă o mână de ajutor la întocmirea dosarului, atunci nu e greu.
    Ce activități poți desfășura pe o astfel de asociație non-profit? Domeniile în care poate activa aceasta sunt numeroase: sportiv, cultural, cercetare, religios, social, umanitar, educativ, protecția mediului, drepturile omului, etc . Poți să te axezi pe un singur domeniu sau poți opta pentru mai multe. Este alegerea ta. Dar cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine.
    Din ce obțin asociațiile venituri? Spre deosebire de alte forme juridice, ele pot face încasări, între altele, din cotizațiile membrilor săi, din dobânzile și dividendele rezultate din plasarea sumelor disponibile, din dividendele societăților comerciale înființate de asociații, din venituri realizate din activități economice directe, din donații, sponsorizări sau legate, din resurse obținute de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. Lista poate continua, dar acestea sunt cel mai des întâlnite.
Am zis din dividendele societăților comerciale înființate de asociații? Se poate așa ceva? Bineînțeles că se poate! Asociațiile non-profit pot înființa societăți comerciale putând obține venituri în acest mod. De asemenea, ele pot obține venituri și din activități economice directe dacă acestea au caracter accesoriu și sunt în strânsă legătură cu scopul principal al persoanei juridice, fără să mai fie nevoie să se înființeze vreo societate. Acestea sunt două puncte unde activitățile nepatrimoniale se pot intersecta cu domeniul comercial.
Și un aspect foarte important! Unele dintre veniturile obținute de asociație nu se impozitează. Care ar putea fi acestea ? Ele sunt mai multe, dar cele mai des întâlnite sunt cotizațiile și taxele de înscriere ale membrilor, contribuțiile bănești sau în natură ale membrilor și simpatizanților, donațiile, sponsorizările, veniturile realizate din acțiuni ocazionale precum: evenimente de strângere de fonduri cu taxă de participare, serbări, tombole, conferințe, utilizate în scop social sau profesional, potrivit statutului acestora.
Dacă o societate dorește să întindă o mână de ajutor unei asociații non-profit și să efectueze o sponsorizare, atunci sumele aferente acelei sponsorizări se scad din impozitul pe profit datorat statului. Legislația impune două condiții în acest sens și anume: suma nu poate depăși 0,5% din cifra de afaceri a firmei și trebuie să se încadreze în limita de 20% din impozitul pe profit ce revine statului.
    Se pot spune multe despre acest subiect, dar astăzi ne oprim aici.

    Ca urmare a articolului nostru referitor la înființarea societaților comerciale răspundem la întrebarea adresată de domnul M.G. și anume care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca la aceeași adresă să poată avea sediu social mai multe societăți. Potrivit legislației în vigoare la acest moment, există această posibilitate numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații partajate distinct. Numărul societăților ce funcționează într-un imobil nu poate depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare.
De asemenea, cu referire la același articolul, domnul A.F. ne-a întrebat în ce condiții mai poate înființa o firmă, având în vedere că în momentul de față are o societate în care este doar dumnealui asociat. Nu poate exista decât o singură firmă cu unic asociat. Pe de altă parte, în privința celor cu mai mulți asociați nu există nici un fel de restricții.

Le mulțumesc celor care m-au contactat în urma articolelor. Cei interesați de mai multe detalii mă pot contacta la telefon 0723.864.444 sau la adresa de email avocat@monitorulvn.ro.

Avocat Florea Manuela

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?