Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO: Interviurile lui Muscalu. Primarul Daniel Nicolaș despre investiții în baze sportive și de recreere din Odobești

Orașul Odobești a devenit un punct important pe harta competițiilor sportive din România, iar administrația locală depune toate eforturile pentru amenajarea unor noi baze sportive și modernizarea celor existente. Am discutat cu primarul Daniel Nicolaș despre fenomentul sportiv din Odobești, despre proiectele aflate în derulare sau ce vor fi implementate în viitor.

 

Laurențiu Muscalu: Domnule primar vă felicit, în primul rând, pentru ceea ce reprezintă Odobeștiul la nivel de sport și de baze sportive. Dacă ne gândim doar la terenul de la Unirea, pot să vă spun că, așa cum știți și dumneavoastră, majoritatea echipelor care au participat la antrenamente sau la competițiile oficiale au avut numai cuvinte de laudă la ceea ce reprezintă baza sportivă de acolo. În primul rând gazonul arată impecabil, dar și vestiarele, tot ce reprezintă această bază. Vă rog să ne spuneți care sunt proiectele pe care dumneavoastră vi le-ați propus împreună cu echipa dumneavoastră de la Primărie și ceea ce urmează, pentru că reprezintă un lucru extraordinar, cu investiții majore pentru județul Vrancea și pentru Odobești.

 

Primarul Daniel Nicolaș: Vă mulțumesc pentru cuvintele de apreciere, vă mulțumesc pentru că sunteți la Odobești, orașul viilor domnești, un oraș cu tradiție, un oraș emblematic pentru județul Vrancea, un oraș care va crește zi de zi și care se va dezvolta, care va deveni un punct de atracție din toate punctele de vedere.

Strategia de dezvoltare a orașului Odobești cuprinde diverse proiecte prin care vom revitaliza viața sportivă, viața socială, viața instituțională, absolut tot ceea ce înseamnă posibilitățile de creștere a nivelului de trai în orașul Odobești. Referitor la baza sportivă de la Unirea, acolo avem un proiect în derulare. Avem o bază sportivă cu un gazon impecabil, un gazon apreciat de reprezentanții Federațiai Române de Fotbal la toate activitățile care s-au derulat acolo. Fenomenul sportiv fotbal s-a desfășurat pe acel stadion în diverse ocazii, activități, de la selecția echipei naționale Under 17, la meciuri demonstrative, amicale, antrenamente ale echipelor din Liga Națională. Toată lumea a apreciat calitatea gazonului de la noi.

Este un stadion pe care noi l-am construit în cartierul Sturza, un cartier care a luat ființă urmare a inundațiilor din 2005, când am strămutat locuințele persoanelor afectate de inundații pe acel amplasament și am gândit să facem și infrastructura socială și edilitar gospodărească pe zona respectivă. Am început cu acest stadion. Au fost făcute suprafațe de joc, vestiare, a fost realizat primul modul de tribună și vom continua cu construirea tribunelor stadionului.

În același timp, avem în vedere să facem și o bază de antrenament și de recuperare lângă stadion, pentru că trebuie să legăm aceste activități și să oferim celor care vin la noi, la Odobești, să joace diferite meciuri sau să efectueze diferite activități sportive, să aibă acces la o asemenea bază. Mai mult decât atât, în programul de parc pe care îl avem cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, în parcul din cartierul Sturza, care se întinde pe o suprafață de șase hectare, înființăm și două terenuri de sport, unul de tenis și unul de fotbal/ baschet, un teren multifuncțional sintetic și, în aceste condiții, zona cartierului Sturza, sperăm noi că va avea un potențial destul de atractiv pentru cei care vor să deruleze activități sportive.

 

Laurențiu Muscalu : Intenționați să puneți și nocturnă la stadion?

Primarul Daniel Nicolaș : La stadionul de la Unirea este necesar să punem nocturnă, pentru a putea, în zilele călduroase de vară, să îl folosim la temperaturile optime pentru derularea diverselor activități sportive. Nu va fi o nocturnă pentru meciuri internaționale, va fi o nocturnă care să permită utilizarea bazei sportive noaptea, atunci când vremea este mai răcoroasă și se poate juca.

 

Laurențiu Muscalu : Este clar că numărul echipelor care vor veni în cantonament va fi mult mai mare pentru că vor avea posibilitatea să aibă un teren de 100 metri cu nocturnă, având posibilitatea să te antrenezi pe un teren sintetic.

Primarul Daniel Nicolaș : Zona de parc pe care noi o amenajăm în Cartierul Sturza cuprinde și o zonă de pistă de biciclete, zonă de fitnes, de alergare. Sunt foarte ușor folosibile pentru partea de antrenament.

 

Laurențiu Muscalu : Când vor începe investițiile la proiectul pe care îl prezentați și când preconizează specialiștii că vor fi finalizate lucrările ?

Primarul Daniel Nicolaș : Proiectul de la Sturza este în faza de achiziție publică, contractele de finanțare sunt semnate. Sunt contracte cu durată fermă de punere în aplicare și în execuție. Avem, din momentul de față, 18 luni în care vom derula acest proiect de parc. Cu posibilitatea de prelungire, așa cum prevede POR, în cazul în care nu reușim din cauza vremii să punem materialul dendrologic pentru că, pentru înființarea parcului, avem nevoie de o toamnă și două primăveri sau două toamne și o primăvară, depinde cum se derulează procedurile de achiziție publică, pentru a putea să plantăm tot ceea ce avem de plantat pe șase hectare de terenuri și parcuri.

 

Laurențiu Muscalu : La competițiile sportive care au loc în Odobești s-a vehiculat ideea că va fi făcut un teren sintetic în fața Sălii Sporturilor din oraș. Este adevărat acest lucru?

Primarul Daniel Nicolaș : Este foarte adevărat. Trebuie să spun de ce avem toată această infrastructură la care lucrăm, de ce avem această strategie de dezvoltare a orașului. După cum ați observat, în ultimii ani, orașul Odobești a susținut foarte mult activitatea cluburilor pentru copii și juniori. Este foarte important pentru noi să avem cluburi, să avem copii, să avem mișcare sportivă, să facem în așa fel încât populația să înțeleagă că prin mișcare ai o viață mai sănătoasă. Trebuie să încurajăm, să punem la dispoziția tuturor astfel de mijloace de recreere, de sport de masă, de echipă, orice fel de posibilitate de a scoate copiii din fața calculatoarelor, de a scoate copiii din fața telefoanelor mobile, a tabletelor, a gadgeturilor de orice fel și de a-i readuce în societate, la mișcare, la viața reală, nu la cea virtuală.

Trebuie să oprim acest fenomen, în care nu dăm posibilitatea copiilor să aibă o  dezvoltare armonioasă. Vom avea doar copii cocoșați, pentru că stau și se uită în telefon, copii cu probleme la coloană, probleme ale ochilor, supraponderali. De aceea, noi încurajăm foarte mult orice fel de sport, orice fel de mișcare sportivă la nivel de oraș. Am început cu terenurile de sport. Facem acest teren sintetic de 100 metri pentru că dorim să fim varianta de rezervă pentru orice fel de joc oficial care nu se poate desfășura pe un teren cu iarbă în condiții meteo nefavorabile! Atunci punem la dispoziție un teren unde echipele pot veni să joace.

Investiția este foarte mare la început, dar întreținerea este mai ușoară, avem posibilitatea să fie o variantă de backup pentru competiții când avem o vreme nefavorabilă. Orașul Odobești va avea un teren cu iarbă, cu un gazon impecabil, la Unirea, și un teren sintetic la Odobești, pe vechea bază sportivă a orașului, acolo unde vom mai construi încă două terenuri de tenis, unul acoperit și unul în aer liber. Sunt câteva lucruri pe care noi reușim să le aranjăm și avem un proiect foarte clar pentru înființarea unui centru sportiv acolo.

Vrem să dezvoltăm zona sălii de sport de la Odobești ca o zonă destinată și dedicată activităților sportive. Acum are 150 de locuri, dar vom mai mări capacitatea sălii pentru spectatori. Au fost demonstrații de karate, au fost concursuri de karate la Odobești, am avut concurs internațional de karate și am avut un aflux de populație foarte mare și foarte mulți spectatori. Oamenii s-au bucurat foarte mult să vadă astfel de activitate. Avem jocuri de minifotbal pentru copii, unde părinții vin și văd copii cum evoluează în echipele lor. Este extraordinar, pentru că ce este mai frumos decât să îți vezi copilul într-o competiție, indiferent cât de mic sau cât de mare? Pentru asta noi facem aceste investiții.

 

Laurențiu Muscalu : Terenurile de tenis de lângă Sală vor avea balon?

Primarul Daniel Nicolaș : Unul dintre ele va fi cu balon și unul va fi în aer liber.

 

Laurențiu Muscalu : Este o premieră pentru Vrancea, nu știu un alt teren de tenis pe care se poate juca și iarna. Mă refer la cel cu balon.

Primarul Daniel Nicolaș : Foarte mulți copii își aleg idolii din rândul sportivilor. Noi avem norocul să avem, de fiecare dată, câte un exponent în sport, un numărul unu în lume. L-am avut pe Adrian Croitoru la judo, l-am avut pe Hagi, este emblema fotbalului românesc, iar acum o avem pe Simona Halep. Numărul unu sau doi, nu contează. Simona Halep este un sportiv desăvârșit, un om pe care trebuie să îl apreciem la adevărata valoare. Nu este puțin lucru să fii pe podium, Simona a fost un an de zile numărul unu în lume și trebuie să apreciem acest lucru.

Revenind la infrastructura sportivă, baza sportivă de la Odobești are o strategie foarte clară de dezvoltare. Noi vom extinde zona de acolo pe niște terenuri care aparțin primăriei. Vom avea teren în suprafață de 100 metri, cu lățime de 50 metri, teren de competiție pentru fotbal seniori și teren de tenis acoperit, teren descoperit de tenis, teren sintetic mic de fotbal, pe care vrem să îl facem acoperit. Noi trebuie să avem variante alternative și atunci vom putea spune că avem tot ceea ce ne trebuie pentru zona de sport de acolo. Sper să existe și variante în care să avem în permanență colaborări cu cluburile atât de la Odobești, cât și de la Focșani, Vîrteșcoiu, Broșteni, Jariștea, cei din localitățile din jur să vină și să desfășoare activități la Odobești. De ce nu, poate și din alte localități vor veni să facă etape de pregătire aici!

Nu doar asta este ceea ce trebuie să facem. Trebuie să creem în oraș posibilitatea tuturor să beneficieze de zone de facilități sportive. Tot pe Programul Operațional Regional, am câștigat un proiect, „Creșterea calității vieții în orașul Odobești”, prin care se înființează o zonă de petrecere a timpului liber și agrement în zona Supuși, unde vom avea două terenuri de sport, unul multifuncțional fotbal-tenis și unul de tenis de câmp. Mă interesează foarte mult această latură, tenisul de câmp, pentru că poate să mobilizeze foarte mulți copii și este un sport curat, frumos, la care trebuie să îți arăți doar îndemânarea și consecvența în antrenament. Copiii au deja acest idol (Simona Halep n.r.) și atunci investim foarte mult în această infrastructură. La momentul de față suntem în studiu, pentru că în dezvoltarea orașului avem prinse terenuri, în zona de blocuri, sunt șase zone unde vom face terenuri de baschet îngrădite, unde copiii vor putea juca fie baschet, fie fotbal, cu o poartă mică și un coș, cu platformă betonată, unde copiii vor putea face mișcare.

Nu am scăpat din atenție absolut deloc terenurile de sport de la instituțiile școlare. De aceea, prin programul integrat care prevede și construcția Observatorului și extinderea Liceului Teoretic, avem și terenul de sport de la Liceul Teoretic. Acesta va fi realizat ca și teren multifuncțional, handbal, fotbal și jumătate de teren de volei, pe care copiii de la Liceul Teoretic îl vor putea folosi pentru activitățile din cadrul orelor de sport. La Palatul Copiilor, tot prin Programul Operațional Regional, pe axa 13.1, avem renovarea Palatului, dotarea lui la toate secțiile pe care le are, amenajarea curții interioare, unde vom face pistă de karturi și terenuri de fotbal și handbal pentru toată zona din jurul instituției.

Toți cei de la blocurile din jur trebuie să aibă o zonă unde să poată să meargă după orele de școală, să se poată recrea. Am atins în principiu mai toate investițiile pe care le avem în viitor în orașul Odobești pentru terenurile de sport. Mai avem Liceul Agricol, care este deja în renovare. Este un proiect de un milion de euro, care se derulează la Liceul Agricol și urmează și cel care prevede înființarea bazei de practică a Liceului Agroindustrial din Odobești, pentru că noi vom avea acolo o școală de maiștri și o bază de practică pentru a putea primi permise de conducere a tractorului și a mașinilor utilaje grele.

 

Laurențiu Muscalu : Când vor începe lucrările la terenul mare ? Este vreo șansă anul acesta?

Primarul Daniel Nicolaș : Stadionul vechi este în faza în care lucrăm la studiul de fezabilitate și va intra în procedură de amenajare. Probabil în funcție de cum vor evolua toate aceste etape, faza de proiectare, faza de atribuire a lucrărilor de construcție, dar eu sper ca spre toamnă să începem o parte din lucrări. Legea achizițiilor publice prevede termene exacte și, de cele mai multe ori, noi avem nevoie cam de doi ani, doi ani și jumătate de la momentul în care ne gândim la un proiect până la punerea lui în aplicare. Tot ceea ce înseamnă notă conceptuală, studiu de fezabilitate, proiectare, achiziție publică a lucrărilor, lucrări și recepția obiectivelor durează până la 36 de luni. Nu putem să scurtăm aceste termene în niciun fel, acesta este hățișul legislativ pe care trebuie să îl parcurgem pentru fiecare investiție. Legea nu se discută, legea se respectă.

 

Laurențiu Muscalu : Domnule primar vă știu un stelist înfocat. Spuneați de investițiile pe care le faceți cu echipa dumneavoastră. Pe când o echipă de liga a patra din nou la Odobești? Dacă creați asemenea bază, lumea din oraș așteaptă și o echipă reprezentativă, la baschet, fotbal, volei…

Primarul Daniel Nicolaș : Sunt de acord cu dumneavoastră, orașul Odobești va avea nevoie de o echipă. Sunt un stelist adevărat, pentru mine nu contează că se numește FCSB sau Steaua. Din punctul meu de vedere, este o greșeală ceea ce se întâmplă, nu poți să arunci la gunoi un nume, Steaua București, doar pentru un conflict între Armată și actualul finanțator al clubului, în condițiile în care acest club a fost preluat, dus mai departe de actualul finanțator, sub denumirea de Steaua. A jucat atâta timp în cupele europene! De când cu scandalul acesta, au destabilizat echipa și mi se pare caraghios să nu dăm Cezarului ce e al Cezarului, această echipă, FCSB sau Steaua, a eliminat Ajax Amsterdam, a mers până în seminalele Cupei UEFA cu numele de Steaua! Am avut atât de multe satisfacții încât mi se par caraghioase aceste lucruri, doar pentru un război pe un brand național care nu poate fi șters niciodată.

La campionatul național de motocros, în momentul în care Daria Gănescu, sportiva ACS Odobești a secției moto, concura la campionatul național, galeria noastră striga «Galbena de Odobești bate Steaua București». Într-adevăr, atunci, Daria Gănescu a luat titlul în detrimentul celor de la Steaua București. Un club mic, ca Odobeștiul, am reușit să luăm un loc pe podium la campionatul național de motocros viteză, la 50 centimetri cubi, prin sportiva Daria Gănescu. Avem nevoie de echipă reprezentativă la nivel de oraș. Am avut echipă, am jucat la promovare, au fost problemele de la momentul respectiv, cu criza economică, pe care am traversat-o în 2010, când au scăzut salarii, au scăzut venituri, au scăzut profiturile firmelor, iar sponsorii noștri nu au mai putut să susțină această echipă. Am fost nevoiți să renunțăm la ea, însă ulterior am început să reclădim. Am investit foarte mult în activitățile copiilor și juniorilor, la secția de fotbal și celelalte secții ale clubului.

La un moment dat vom forma o echipă, când bazele sportive vor fi puse la punct. Atunci vorm face și o nouă echipă de fotbal. După ce vom termina aceste investiții, ne vom permite să alocăm un buget și pentru echipa de fotbal. Am făcut în așa fel încât am limitat cheltuielile, încât să putem finanța toate aceste investiții, să cofinanțăm diferite programe și să putem să facem infrastructura. Din punctul meu de vedere, toate vin la timpul lor. Uitați, clădirea Primăriei este una veche, am făcut în orașul Odobești foarte multe obiective, foarte multe proiecte, multe lucruri pe care le-am readus în oraș, de la blocuri, Casă de Cultură, săli de sport, școli, licee, iar clădirea primăriei va fi ultimul obiectiv pe care îl voi face. În momentul în care vom termina toate obiectivele destinate populației, atunci ne vom îndrepta atenția și către Primărie, vom face un sediu nou, să avem un sediu administrativ reprezentativ pentru oraș. Deja lucrăm la ideea de proiect însă nu îl vom finanța până când nu vom termina toate celelalte obiective. Așa se va întâmpla și cu echipa de fotbal. Vom înființa echipa la momentul în care vom avea făcută toată infrastructura. Să fie exact cireașa de pe tort. Noi așteptăm momentul potrivit pentru a pune cireașa la locul ei.

 

Laurențiu Muscalu : Anul acesta sau când vor fi finalizate bazele, poate reușiți să aduceți Steaua 86 și la Odobești. Steaua 86, care a câștigat cel mai mare trofeu, Cupa Campionilor Europeni, în urmă cu 33 de ani, a renunțat să se mai plimbe în țară, să joace meciuri amicale cu diferite echipe. Poate reușiți la Odobești să aduceți un Tudorel Stoica, un Helmuth Duckadam, Boloni, Iordănescu…

Primarul Daniel Nicolaș : Cred că trebuie să vedem în ce fel trebuie să organizăm un astfel de eveniment. Să avem în vedere că sunt oameni care au o anumită vârstă. Meciurile amicale trebuie să fie amicale în adevăratul sens al cuvântului. Cei care evoluează împotriva Stelei 86, dacă sunt cu 20 de ani mai tineri decât ei, trebuie să înțeleagă nivelul la care trebuie să joace. Acolo nu se vine să se demonstreze ceva. Venim să oferim un spectacol! Cred că aici s-a greșit în aranjarea acestor meciuri, nu s-a înțeles din capul locului că sunt meciuri demonstrative, spectacole și nu meciuri la care să aibă vreun rost lupta pentru scor. Nu să venim și să ne încrâncenăm într-un meci care ar trebui să fie spectacol.

 

Laurențiu Muscalu : Domnule primar, spuneați de Daria Gănescu, sportiva de la secția de moto a ACS Odobești, o secție tânără, dar unică în județul Vrancea. Încă un lucru pentru care vă felicităm, pentru că ați fost inspirat împreună cu colegii dumneavoastră să faceți această secție de moto. Nu numai prin rezultatele pe care sportivii acestei secții le-au reușit la campionatele balcanice, europene, naționale, ci și pentru faptul că, prin sport, orașul Odobești a devenit din ce în ce mai cunoscut prin participarea la aceste etape naționale pe care secția clubului, împreună cu primăria, a reușit să le organizeze. Pare simplu, dar nu este așa. Pentru a aduce câteva sute, chiar mii de oameni, nu neapărat concurenți, ci și spectatori, nu este deloc simplu. Iată că Odobeștiul trăiește și din acest lucru și vă felicităm.

Primarul Daniel Nicolaș : Tot ceea ce am discutat noi face parte dintr-o o strategie de dezvoltare a orașului Odobești, o strategie care a trebuit să fie îmbinată cu o strategie județeană de dezvoltare și să respecte direcțiile strategiei naționale pentru următorii ani.

Toate aceste lucruri le-am făcut împreună cu președintele Consiliului Județean,  Marian Oprișan, de al cărui sprijin am beneficiat pe tot parcursul timpului și împreună cu care am reușit să accesăm diverse programe destinate activităților despre care am vorbit mai devreme. Este extraordinar să ai un partener foarte bun, cu care să poți să își permiți să îți îndrepți atenția către orice fel de activitate. Noi am făcut această strategie din 2009 până în 2020. Atunci deja vom intra în strategia de dezvoltare 2020-2030 la care lucrăm acum, împreună cu specialiștii din Primăria Odobești și Consiliul Județean. Dacă nu am fi avut posibilitatea să cofinanțăm toate aceste proiecte, ar fi fost mai greu pentru noi. Dar am beneficiat de sprijinul Consiliului Județean și al președintelui Marian Oprișan. De aceea am reușit să ne întindem în toate domeniile de activitate sportivă.

Sportul cu motor este, într-adevăr, unic în județul Vrancea. La Odobești a început să funcționeze această secție și, prima dată, am organizat împreună cu Consiliul Județean și Direcția Județeană de Tineret și Sport, cu Federația Română de Motociclism, etapa națională de enduro cros, pe 28 septembrie 2018. A fost o reușită extraordinară. Un eveniment pentru care am primit atât premiu din partea Federației Române pentru cel mai frumos eveniment de motociclism al anului 2018, cât și la Gala Laureaților, la nivel de județ, unde secția moto a primit diplomă de merit. Nu este ușor să organizezi o etapă națională.

Ceea ce ne bucură cel mai mult este că, după această primă etapă, am reușit să obținem din partea Federație înscrierea în calendarul competițional a etapei a noua din România la motociclism viteză enduro cros, la Odobești. Este un lucru care se va împământeni aici, va deveni tradiție. În luna septembrie va fi etapa a noua din 2019, la Odobești. Noi ne vom pregăti și mai bine decât anul trecut, pentru că orice am făcut pe parcursul timpului am avut posibilitatea să perfecționăm și să aducem de la an la an o creștere a fiecărui eveniment și o poziționare a orașului Odobești în calendarul competițional, indiferent de sportul sau de activitatea pe care am derulat-o.

La Odobești se derulează și etapa Cuman’s Dirt Spirit pentru ATV-uri, este circuitul anual care se derulează pentru ATV-uri, motociclete de enduro. Un eveniment foarte frumos a mai fost Turul mausoleelor pe motocicletă. ACS Odobești a organizat în cinstea Centenarului, a sărbătoririi memoriei ostașilor români căzuți pe fronturile de luptă, un circuit moto al mausoleelor din Vrancea. A fost o reușită, dacă ne-am propus o sută pentru România, am avut aproape două sute de participanți pe motocicletă. A fost un eveniment foarte frumos în memoria eroilor noștri.

Încet, încet, ne reașezăm ca localitate care trebuie să vină cu altceva. În Odobești am făcut partea de infrastructură edilitar-gospodărească, lucrăm la infrastructura sportivă și infrastructura socială prin diferite programe, Observatorul astronomic, zone de recreere și agrement, parcuri, facilități de recreere pentru că asta ne dorim să devină Odobeștiul: o zonă în care să poți avea diverse activități de recreere, în care să poți să vii și să uiți de grijile zilei de mâine, să poți să îți reîncarci bateriile pentru săptămâna următoare de muncă, într-un week-end pe care să poți să îl petreci relaxant la Odobești.

Acesta trebuie să fie Odobeștiul, o zonă de entertainment pentru tot ceea ce avem în jurul nostru, acesta să fie lucrul către care ne îndreptăm, repoziționarea Odobeștiului în orașul dintre vii, orașul viilor domnești, despre care toată lumea vorbea și pe care nimeni nu a putut să îl confunde vreodată. Despre Odobești și Galbena de Odobești, toată lumea, toți românii știu, iar în momentul acesta lucrăm cu producătorii de vinuri din oraș pentru a readuce în atenție calitatea vinurilor care se produc aici. Așa trebuie că îmbinăm toate aceste activități, să ne reașezăm pe harta României.

 

Laurențiu Muscalu : V-ați gândit la vreo colaborare cu FRF, la formarea unui centru de excelență în Odobești?

Primarul Daniel Nicolaș : Am făcut demersurile pentru înființarea unui centru de excelență în Odobești. Sperăm ca Federația să vadă eforturile pe care noi le facem pentru infrastructura sportivă la nivel de oraș și credem că întrunim toate condițiile și avem capacitatea necesară să fim selectați pentru a se înființa la noi un astfel de centru. Mai mult, există voință din toate punctele de vedere pentru o astfel de activitate.

 

Laurențiu Muscalu : Vă mulțumim și să dea Dumnezeu ca ceea ce v-ați propus să se îndeplinească și, de ce nu, Odobeștiul să devină un oraș important în ceea ce privește sportul de masă, dar și de performanță!

 

A consemnat Laurențiu MUSCALU

Foto și video: Ciprian DUMITRU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?