Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

LEACURI DIN NATURĂ: Salvia


Bogată în vitamine, considerată sacră în Antichitate și cu efecte de protecție magică, salvia este un excelent remediu în numeroase boli, nu doar un condiment apetisant din bucătărie.

Salvia (Salvia officinalis) este o plantă erbacee din familia Lamiaceae, originară din sudul Europei și din zona Mediteraneană, care crește cultivată în grădini însorite. Având o mare sensibilitate la înghețurile din timpul iernii, ea necesită îngrijiri speciale și, ca atare, nu crește spontan, ci doar cultivată. Tulpina mult ramificată, ierboasă în partea superioară și lemnoasă în partea inferioară, poate atinge o înălțime de 30-70 cm. Frunzele alungite, păroase pe ambele fețe, la început sunt de culoare argintie și apoi devin verzi-cenușii, iar florile mici, albastre cu nuanțe de violet, sunt grupate vertical, în jurul unei axe comune.

În scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele și părțile aeriene înflorite, care sunt foarte bogate în uleiuri volatile, având un gust puternic aromatic și astringent. Frunzele de salvie conțin un ulei volatil și taninuri, principii amare, un complex de vitamine, printre acestea vitamina A, B și C, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc și sodiu, glicozide, polifenoli și rășini. Salvia se remarcă prin numeroasele proprietăți benefice, având de secole atât utilizări culinare, cât și medicinale. Și în medicina tradițională românească, salvia are numeroase întrebuințări. Preparatele din salvie precum: infuzia, decoctul, vinul, pulberea, tinctura, oțetul și uleiul esențial au efecte antimicrobiene, antiinflamatoare, antiseptice și depurative, contribuind și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Se cunoaște despre salvie că poate preveni și trata boli ale sistemului nervos. Încă din Evul Mediu se spune despre această plantă că are un puternic efect de menținere a tinereții, în special datorită capacității de păstrare nealterată a facultăților intelectuale și emoționale, până la vârste înaintate. Salvia acționează asupra receptorilor unor hormoni importanți în menținerea vitalității organismului uman și inhibă formarea unor enzime care blochează procese extrem de importante de la nivelul creierului, precum memorarea, asocierea și sinteza. Pentru vârstnici, salvia este de mare ajutor, deoarece acționând ca un distrugător al radicalilor liberi, poate fi evitată declanșarea unor boli specifice vârstei.

Pe plan intern, ceaiul de salvie tratează faringitele, bronșitele, dischinezia biliară, iar pe plan extern este un remediu excelent împotriva aftelor, gingivitelor, stomatitelor, abceselor dentare, dacă se fac spălături. Infuzia de salvie este foarte eficientă în combaterea balonării abdominale. Cu pulberea de salvie se pot trata colitele, enterocolitele, colitele de fermentație, indigestia și balonarea. Infuzia din frunze de salvie uscate poate scădea febra și stimula sistemul nervos dacă e consumată constant. De asemenea, se poate face o cură cu infuzie de salvie pentru a învinge răceala și gripa. Decoctul de salvie calmează tusea, desfundă nasul și ameliorează durerile de gât. Bronșitele, rinitele, răceala și gripa pot fi tratate cu ajutorul salviei datorită proprietăților sale antivirale și de reducere a secrețiilor în exces din căile respiratorii.
Ceaiul de salvie combate formarea cheagurilor de sânge, fiind util în prevenirea și tratamentul infarctului miocardic și al durerilor generale coronariene. Un beneficiu al plantei este și cel de detoxifiant excelent pentru organism. Ceaiul de salvie, băut mai des, fortifică întregul organism și are un efect foarte favorabil în combaterea paraziților. Preparatele din frunze de salvie sunt utilizate pentru combaterea transpirației excesive provocate de distoniile neurovegetative și pentru a reduce bufeurile însoțite de transpirație din perioada menopauzei, potrivit webmd.com. Salvia reglează activitatea tiroidei, stimulează pofta de mâncare, calmează durerile de cap și de stomac, dar și dureri la nivelul articulațiilor.
Prin proprietăți antibacteriene, antifungice și efectele calmante, tratează cu succes bolile de piele, potrivit livestrong.com. Rănile, eczemele, micozele, iritațiile și arsurile se tratează prin spălări zilnice cu decoct de salvie. Pentru a scăpa de acnee se pot aplica comprese îmbibate într-o infuzie. Salvia poate fi folosită pentru tratarea rănilor ce se vindecă greu, prin aplicarea de cataplasme din frunze proaspete, zdrobite, potrivit streetdirectory.com. Uleiul de salvie este și un excelent remediu pentru păr, el combate căderea părului, reduce procesul de albire și nuanțează culoarea părului.
Această plantă nu este indicată epilepticilor, mamelor care alăptează, femeilor însărcinate, persoanelor sensibile la stomac. De asemenea, uleiul volatil de salvie nu se administrează copiilor sub 10 ani, iar diabeticii trebuie să țină glicemia sub atentă supraveghere dacă încep o cură cu salvie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?