Pentru petrecerea timpului liber, a concediului sau a sfârșitului de săptămână în siguranță, Inspectoratul General pentru situații de Urgență recomandă respectarea următoarelor reguli:
Înainte de a pleca de acasă, pentru a lăsa locuința în siguranță, deconectați aparatele electrice de la rețeaua electrică și închideți robinetele de alimentare cu gaze naturale și cu apă
Călătoria cu autoturismul
Pe durata avertizărilor hidrologice nu plecați în călătorie decât dacă e absolut necesar. Utilizați rute ocolitoare ale zonelor cu inundații. Înainte de a pleca, inspectați vizual autoturismul pentru a identifica eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți.
Verificați ca stingătorul din dotarea autoturismului să fie în termenul de garanție acordat de producător sau ultimul verificator autorizat. Dacă pe timpul deplasării, simțiți miros de ars sau detectați fum, opriți imediat mașina în afara spațiului carosabil și evacuați toate persoanele și bagajele din autoturism.
ATENÅ¢IE: evitați oprirea autovehiculului pe teritoriul stațiilor de distribuție carburanți sau în imediata apropiere a clădirilor !
Verificați cu atenție compartimentul motor, bordul habitaclul și portbagajul pentru a identifica posibila sursă de incendiu, iar în cazul depistării acesteia utilizați stingătorul de incendiu.
Dacă nu reușiți localizarea și stingerea incendiului anunțați de urgență evenimentul la Dispeceratul Unic pentru Apeluri de Urgență „112”.
Călătoria cu trenul
Nu urcați în tren cu substanțe inflamabile.
Respectați interdicția fumatului și nu aprindeți chibrituri sau brichete.
În cazul în care observați fum în interiorul trenului sau simțiți miros de ars, anunțați imediat personalul trenului. În ultimă instanță, acționați frâna de urgență și evacuați vagonul.
Prepararea grătarului
Prepararea tradiționalelor grătare se va face numai în locuri special amenajate și la distanțe de siguranță, după cum urmează: 10 metri față de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, bitum, etc; 40 metri față de locurile în care există pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili; 100 metri față de culturile de cereale păioase în perioada coacerii și recoltării sau de zonele împădurite.
Aprinderea focului se face cu atenție. Nu utilizați pentru această operațiune substanțe inflamabile. Pentru prepararea alimentelor nu se vor aprinde focare direct pe sol.
Este recomandat să aveți la dispoziție mijloace de primă intervenție pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu, o rezervă de apă, etc.; se va evita utilizarea focului în perioadele de uscăciune excesivă ori în condiții de vânt. Copiii vor fi urmăriți permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia. Arderea va fi supravegheată continuu, deoarece chiar și o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcția focului, îndreptând flăcările spre vegetație sau transportând scânteile incandescente la distanțe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetație uscată.
Înainte de plecare, locul preparării grătarului va fi verificat cu mare atenție luându-se următoarele măsuri: se sting cu apă flăcările, jarul, cărbunii încinși;
se acoperă cu pământ resturile de ardere; toate resturile, deșeurile, sticlele, hârtiile se vor depune în locurile special amenajate.
Cazarea în unitățile turistice
La cazarea în hotel (vilă, pensiune etc.) solicitați de la recepție/administrator informații referitoare la modul de comportare și de anunțare în timp util, în caz de incendiu, precum și de asigurare a salvării în condiții de siguranță pe căile de evacuare. După ce v-ați cazat, citiți Planul de evacuare și instrucțiunile stabilite de administrația hotelului.
Nu recurgeți la improvizații ale instalației electrice pentru alimentarea receptorilor electrici. În situația în care observați deficiențe în acest sens, sesizați imediat administrația hotelului. Nu folosiți aparate electrice personale neomologate.