Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Robotul de companie, vedeta de la Mobile World Congress 2019

Robotul de companie, zgarda conectată şi boxele traducătoare se numără printre vedetele ediţiei din 2019 a evenimentului Mobile World Congress (MWC), un târg dedicat telefoniei mobile organizat în oraşul spaniol Barcelona, informează AFP.

 

Becuri comandate prin smartphone

Cum să atenuezi luminozitatea din sufragerie fără să te ridici de pe canapea? Pentru a răspunde acestei dileme trăite de milioane de sedentari, producătorul chinez Xiaomi, care ocupă locul al patrulea pe piaţa mondială a smartphone-urilor, a prezentat la Barcelona un nou tip de bec conectat, Mi LED Smart Bulb, ce permite utilizatorului să îi controleze culoarea şi luminozitatea graţie unei aplicaţii pe mobil sau prin intermediul asistentului vocal Alexa, dezvoltat de Amazon.

Potrivit companiei chineze, becul nou creat propune 16 milioane de nuanţe diferite, fiecare corespunzând unui anumit tip de ambianţă.

 

Robotul de companie

Compania sud-coreeană Torooc a atras atenţia vizitatorilor de la MWC datorită unui mic robot de companie, Liku, care poate să meargă şi să îşi exprime emoţiile aproape la fel de bine ca un om, graţie unor ochi foarte mari, inspiraţi din manga japoneze. Robotul, care are o înălţime de 45 de centimetri şi o greutate de 1,13 kilograme, dispune de o cameră frontală ce îi permite să capteze reacţiile interlocutorului şi să interacţioneze cu acesta. Dacă o persoană intră într-o cameră şi îl salută pe Liku, robotul îşi întoarce chipul spre ea, o priveşte atent şi apoi îi zâmbeşte.

Privirea lui poate să exprime emoţii diverse, precum surpriza, bucuria şi tristeţea, iar micul dispozitiv robotizat poate, de asemenea, să lase impresia că doarme. În faţa unui aparat de fotografiat, Liku va zâmbi automat şi intră într-o pauză, amuzat, putând să îşi mişte şi să îşi fixeze braţele şi picioarele în anumite poziţii, chiar şi în cazul unor selfie-uri.

„L-am construit pe Liku pentru a-i oferi un aspect adorabil şi pentru a provoca sentimente pozitive. Când oamenii îl văd pe Liku, ei zâmbesc în mod natural. Sperăm că Liku va fi primul vostru prieten robot”, a declarat directorul de marketing al companiei Torooc, JaeHee Chang.

Robotul ar trebui să fie disponibil pe piaţă la începutul anului următor, cu un preţ de vânzare situat în jurul sumei de 2.500 de dolari.

 

Zgardă conectată pentru câini

Prezentată de tânăra companie spaniolă Dinbeat şi denumită DinbeatPRO, această zgardă conectată pentru câini poate, graţie unui set de senzori, să măsoare respiraţia, temperatura corporală, nivelul de activitate şi poziţia animalului de companie.

Deşi există deja o multitudine de dispozitive conectate ce permit proprietarilor să supravegheze sănătatea animalelor lor de companie, DinbeatPRO a fost concepută pentru a fi utilizată de veterinari în timpul spitalizării câinilor. „Până acum, aparatele medicale utilizate au fost gândite pentru oameni, fiind mult mai complexe şi cu numeroase cabluri, iar animalul trebuia să fie adormit” pentru a le utiliza, a explicat Marina Gomez de Tejada, director de proiect în cadrul companiei Dinbeat.

 

Litieră conectată pentru pisici

Pentru stăpânii de pisici, plecarea în vacanţă fără a avea pe nimeni care să se ocupe de animalul lor de companie reprezintă unul dintre cele mai urâte coşmaruri. Pentru a rezolva această problemă, un start-up coreean, PurrSong, a lansat litiera conectată, LavvieBot, înzestrată cu sistem de autocurăţare şi care poate să fie umplută în mod automat. După ce pisica îşi face nevoile fiziologice în acel dispozitiv, LavvieBot manevrează în linişte o greblă în litieră şi adaugă o cantitate de nisip proaspăt în cuva dispozitivului.

Aparatul poate chiar să expedieze o notificare prin SMS atunci când pisica foloseşte litiera sau când pubela acesteia este plină. „Produsul nostru se adresează în special proprietarilor de pisici care nu pot să se ocupe tot timpul de ele sau care vor pur şi simplu să beneficieze de libertatea de a nu fi nevoiţi să cureţe litiera în fiecare zi”, a explicat Heaven Nam, directorul de marketing al companiei PurrSong.

 

Boxe traducătoare

Create de tânăra companie thailandeză Travis, aceste mici boxe sunt capabile să traducă în timp real o conversaţie între două persoane care vorbesc limbi diferite. Noul aparat, echipat cu inteligenţă artificială, se conectează non-stop în cloud pentru a traduce aproape orice conversaţie, în 105 limbi diferite. Utilizatorul trebuie doar să aleagă cele două limbi vizate printr-o comandă vocală, apoi să înceapă conversaţia, iar traducerea îi va fi furnizată în ureche aproape în timp real prin intermediul acestor căşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?