Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Răduță Macovei rămâne primar la Reghiu după ce Curtea de Apel Galați a confirmat sentința judecătorilor de la Tribunalul Vrancea

Curtea de Apel Galați a respins, ieri, cererea liberalului Neculai Nemuț prin care a solicitat suspendarea sentinței Tribunalului Vrancea. Instanța vrânceană a decis repunerea lui Răduță Macovei în funcția de primar al comunei Reghiu. Motivarea liberalului a fost aceea că sentința instanței de judecată din cadrul Tribunalului Vrancea nu ar fi fost definitivă. Judecătorii Curții de Apel Galați au respins cererea lui Nemuț ca fiind “inadmisibilă”. Hotărârea este definitivă.

Avocatul Cătălin Duță, cel care l-a reprezentat pe Răduță Macovei, consideră că decizia judecătorilor este una corectă deoarece articolul 69, aliniat 5 din legea 215/2001 stabilește clar care este procedura care se aplică, respectiv “hotărârea primei Instanțe este definitivă”, context în care sentința nr 25 din 30 ianuarie 2019 fiind la fond nu este supusă recursului.

Și Prefectura Vrancea a remis presei un comunicat ca urmare a declarațiilor de presă făcute de PNL Vrancea, în care arată care sunt normele de drept aplicabile în cazul primarului comunei Reghiu.

“În baza referatului întocmit de către secretarul comunei Reghiu, Prefectul județului Vrancea a emis Ordinul  nr. 293/10.10.2018 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului comunei REGHIU, domnul Macovei Răduță.

Împotriva Ordinului Prefectului nr. 293/10.10.2018, primarul comunei Reghiu, Macovei Răduță s-a adresat instanței de judecată prin care a solicitat suspendarea executării Ordinului 293/2018, acțiunea fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Vrancea – Secția a II-a Civilă și de Contencios Administrativ Fiscal, acțiune soluționată definitiv în temeiul art. 14 și art. 20 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Precizăm că cererea de suspendare a actului administrativ atacat a fost respinsă, Ordinul Prefectului producându-și efectele până la soluționarea definitivă a acțiunii în anulare.

Împotriva aceluiași ordin, primarul comunei Reghiu s-a adresat instanței de judecată, solicitând ANULAREA ORDINULUI NR. 293/10.10.2018, acțiune soluționată DEFINITIV de Tribunalului Vrancea – Secția a II-a Civilă și de Contencios Administrativ Fiscal, în conformitate cu dispozițiile art. 69 alin. (5) din Legea nr.215/2001 Legea administraţiei publice locale.

În ceea ce privește soluția pronunțată de Tribunalul Vrancea în dosarul nr. 1731/91/2018, prefectul județului Vrancea a luat act de epuizarea căilor de atac în conformitate cu:

▪ art. 69 alin. (5) din Legea 215/2001, care prevede că: ”Instanţa de contencios administrativ este obligată să se pronunţe în termen de 30 de zile. În acest caz, procedura prealabilă nu se mai efectuează, iar HOTĂRÂREA PRIMEI INSTANŢE ESTE DEFINITIVĂ ŞI IREVOCABILĂ”.

▪ art. 634, alin.(1) pct.1 Cod procedură civilă, care reglementează că:”Sunt hotărâri definitive, hotărârile care nu sunt supuse apelului şi nici recursului”;

▪ art. 435 alin.(1), teza I Cod procedură civilă care statuează că: ”Hotărârea judecătorească este obligatorie”.

De asemenea, față de considerentele exprimate public de PNL Vrancea avem în vedere și Deciziile pronunțate de Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea art. 69 alin.(5) din Legea 215/2001, care, în toată practica, a reținut că:

✓ ”Accesul la justiţie nu presupune şi accesul la toate mijloacele procedurale prin care se înfăptuieşte justiţia, iar instituirea regulilor de desfăşurare a procesului în faţa instanţelor judecătoreşti, deci şi reglementarea căilor ordinare sau extraordinare de atac, este de competenţa exclusivă a legiuitorului, care poate stabili, în considerarea unor situaţii deosebite, reguli speciale de procedură. Astfel, accesul liber la justiţie nu înseamnă accesul la toate structurile judecătoreşti şi la toate căile de atac…

și

✓ în esenţă, că modalitatea de contestare în justiţie a ordinului prefectului de constatare a încetării de drept a mandatului de primar este în mod firesc caracterizată prin celeritate, natura cauzelor supuse controlului judecătoresc în asemenea situaţii impunând o rezolvare promptă şi definitivă pentru trecerea la etapa următoare, cea a declanşării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului pentru alegerea unui nou primar…

✓ În aceste condiţii, Curtea a constatat că prevederile art. 69 alin. (5) teza finală din Legea nr. 215/2001 conţin norme de procedură specială, derogatorie de la dreptul comun, adoptate de legiuitor în temeiul art. 126 alin. (2) din Constituţie….

Vă învederăm că, prefectului, în calitate de garant al respectării legii, nu îi este permis dreptul de a extinde actele de procedură dincolo de granițele stabilite de legiuitor, expuse pe larg în prezentul comunicat”.

 

Vă reamintim că Tribunalul Vrancea a anulat, pe 30 ianuarie 2019, Ordinul Prefectului nr. 293 din 10 octombrie 2018, prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Reghiu a lui Răduță Macovei. Decizia judecătorilor este definitivă și irevocabilă. Practic, de la redactarea acestei decizii a judecătorilor, Răduță Macovei și-a putut relua atribuțiile de primar al comunei Reghiu. „Admite cererea. Dispune anularea ordinului Prefectului nr. 293/2018. Respinge cererea de intervenţie accesorie ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 30 ianuarie 2019“, se arată în soluția pe scurt dată de judecătorii Tribunalului Vrancea. Primarul Răduță Macovei a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese, în perioada 2012 – 2014 din timpul mandatului de edil șef. El și-a pierdut mandatul de edil șef, pentru aproximativ două săptămâni, în urma unei decizii a magistraților de la Curtea de Apel Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?