Șapte comune din județul Vrancea nu au medic de familie permanent. Printre acestea se numără și comuna Obrejița. Cu o populație de aproximativ 1640 de locuitori, distribuită în aproximativ 580 de gospodării, comuna Obrejița, formată numai din satul de reședință cu același nume, este situată în partea sudică a judeţului Vrancea, la limita cu judeţul Buzău. Până în anul 2004, Obrejița făcea parte din componența comunei Tâmboiești. Actualul primar al comunei Obrejița, Nicu Pardoș, de la Partidul Social Democrat, a fost ales pentru prima dată în 2004.
Deși autoritățile locale s-au îngrijit ca locuitorii comunei să aibă un spațiu adecvat pentru a beneficia de asistență medicală primară, punând la dispoziția medicilor atât un punct de lucru utilat corespunzător, cât și o locuință de serviciu, din păcate nici un medic de familie nu și-a manifestat dorința de a se muta acolo, pentru a fi aproape de oameni. În căutarea unei soluții, primarul a reușit să-i convingă pe dr. Cristescu Viorica și dr. Cristescu Liviu Grigore, soț și soție, care au cabinet la Tâmboiești, să vină două zile pe săptămână și la Obrejița.
„Sunt în jur de 600 și ceva de înscriși la medicii de familie. Sunt mulți înscriși la Sihlea și Tâmboiești. Nici când era doamna doctor Pupăzan Roxana Fabiola nu aveam medic permanent în comună. Venea marțea și joia. Acum domnii Cristescu vin marți și miercuri. Marți vine doamna doctor și a doua zi vine soțul dumneaei. Avem asistenta de la cabinet care locuiește în localitate și le mai face consultații, mai merge la bătrâni acasă. Medicii mai merg și la școală, la bătrânii netransportabili. Nu mi-a trecut prin cap niciodată să vindem dispensarul sau să-l concesionăm. Când l-am construit mi-am dorit să aduc aici un doctor cu familia, pentru că are și locuință de serviciu, mobilat, cu bucătărie, baie, tot, deasupra cabinetului, dar nu am găsit. M-am dus la Tâmboiești și am vorbit cu domnii doctori Cristescu, pe care-i cunoșteam și am reușit să-i conving să vină câte o zi pe săptămână fiecare. Noi am vrea să avem din nou și asistent comunitar, am tot făcut adresă pentru asta la DSP, dar nu au fonduri”, mi-a explicat primarul Nicu Pardoș.
La Obrejița, la fel ca prin multe alte comune din țară, natalitatea a scăzut dramatic în ultimii ani. Populația este îmbătrânită și majoritatea sunt pensionari. Angajații primăriei nici nu mai cred că populația comunei mai depășește cu mult o mie de locuitori. „N-am mai avut de mult botezuri în comună. Azi avem doi morți, mulți tineri au plecat în Italia, Spania, Germania. Avem școală și grădiniță, ambele făcute corespunzător, dar nu prea mai avem copii. Sperăm că poate se vor mai întoarce în țară sau măcar își vor aduce copiii să învețe aici”, mi-a spus un angajat al primăriei.
Și primarul comunei privește cu tristețe posibilitatea ca în câțiva ani școala să se închidă din lipsă de copii. „Când eram noi copii, era comuna plină de copii. Am ieșit de Crăciun prin sat, în timpul zilei, și mi se părea satul gol. Nu mai are nici cine să vină cu colindul. Cum era Bogza acum câțiva ani, așa văd Obrejița acum… Nu mai sunt copii, cred că-n 5-6 ani se va desființa și școala, o să rămână doar clasele primare”, a spus primarul Nicu Pardoș.
În total, 17 persoane din comună primesc ajutor social iar șapte persoane primesc indemnizație de însoțitor.
Comuna Obrejița este inclusă în proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”. În cadrul proiectului vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate. De asemenea, comuna Obrejița este inclusă în proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboiești – Bordești cu conectivitate directă la reţeaua TEN-T“. Prin implementarea proiectului se vor moderniza 22,5 km din drumul judeţean DJ 202E, se vor moderniza două poduri, ceea ce va determina îmbunătăţirea parametrilor drumului modernizat, astfel încât se va asigura accesul locuitorilor comunelor de pe traseu, respectiv 12.000 de locuitori, la traficul de pe reţeaua TEN-T.
În 2019, primarul Nicu Pardoș intenționează să continue procesul de pietruire a drumurilor de exploatație agricolă și să întărească structura rutieră. „Am băgat deja 171 de mașini de piatră pe drumurile dintre vii. Oamenii au fost foarte mulțumiți, pentru că nu mai rămâneau cu mașinile și tractoarele împotmolite când ploua. Mai avem un proiect depus la Ministerul Dezvoltării și anume ranforsarea structurii rutiere. Vrem să mai turnăm un strat de asfalt și să facem șanțuri betonate, podețe, la fiecare gospodărie și, pe unde, se poate, trotuare. Am asfaltat deja toate străduțele, cu un proiect început în 2011, prin fonduri proprii”, a mai spus edilul.
Administrația comunei Obrejița a îndeplinit până la acest moment aproape toate obiectivele propuse. Astfel, a fost reabilitată şcoala generală cu clasele I-VIII Obrejița, a fost reabilitat Căminul Cultural, a fost construită grădiniţă, a fost construită bază sportivă, a fost construit dispensarul uman şi locuinţă de serviciu, au fost asfaltate şi pietruite drumuri comunale.