Canalul Siret-Bărăgan trece în administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și va fi inclus în Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România. Guvernul a aprobat, vineri, o Ordonanță de Urgență care stabilește transferul acestui proiect de investiții din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională „Apele Române”, în administrarea Ministerului Agriculturii, prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Această investiție are o lungime de 191 kilometri, cu cele două etape de realizare, etapa I, cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimănești – Râmna, în lungime de 51,5 km, respectiv etapa a II-a, cuprinzând canalul pe zona Râmna –Ialomița (Acumulare Dridu), pe lungime de 139,5 km. „Luăm măsuri şi pentru refacerea şi extinderea sistemului de irigaţii din România, obiectiv stabilit şi în programul de guvernare. (…) Aprobăm astăzi un act normativ prin care obiectivul de investiţii «Canal magistral Siret – Bărăgan» va trece din administrarea Ministerului Apelor şi Pădurilor în administrarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a fi inclus în programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România…Finalizarea primei etape a investiţiei, situată în judeţul Vrancea, cu o lungime de 51,5 kilometri, va permite folosirea irigaţiilor pe o suprafaţă de aproximativ 120.000 de hectare. Astfel, vom facilita accesul agricultorilor la sursele de apă pentru irigaţii şi vom asigura o productivitate crescută a culturilor”, a declarat prim ministrul Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.
Trecerea la Ministerul Agriculturii va asigura finanțare pentru această investiție deoarece infrastructura principală de irigaţii din administrarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare se reabilitează prin Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România. Conform situației investiției, lucrările la Canalul magistral Siret-Bărăgan, etapa I, sunt în diverse stadii de execuție, respectiv lucrările sunt finalizate și recepționate pe o lungime de circa 5,7 km, pe o lungime de circa 28,8 km lucrările sunt în diverse stadii de execuție și pe o lungime de circa 15,5 km lucrările la canal nu sunt începute, iar lucrările executate pe diverse porțiuni, menționate anterior, se află în prezent în conservare.
Măsurile prevăzute de Guvern prevăd declararea obiectivului „Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I-a” ca infrastructură de irigații de utilitate publică. De asemenea, se completează Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.793/2016, cu obiectivul „Canal magistral Siret–Bărăgan – Etapa I-a”. Următoarea etapă este elaborarea de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a Strategiei de extindere a infrastructurii de irigații, ce va cuprinde proiecte de investiții cu impact semnificativ în economie. Finanțarea se asigură de la bugetul de stat, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „Finalizarea obiectivului “Canal magistral Siret-Bărăgan – Etapa I“ asigură premisele necesare aplicării irigațiilor pe o suprafață de circa 120 mii ha, cu rol determinant în obținerea de producții sigure și stabile, cu randamente crescute, pe terenuri cu clase ridicate de fertilitate, dar supuse unor factori climatici nefavorabili”, se arată în motivarea proiectului de act normativ.
Marian Oprișan a solicitat guvernului soluții pentru finalizarea Canalului Siret Bărăgan
Vă reamintim că situația Canalului Siret Bărăgan a fost discutată de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, cu premierul Viorica Dăncilă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la sfârșitul lunii mai 2018, la punerea în funcțiune a Stației de Repompare 5 Haret care asigură apă pentru irigații din canalul Siret-Bărăgan. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat atunci că este o zi istorică, ziua în care pentru prima dată un sector din canalul Siret Bărăgan este folosit pentru irigații. „Este foarte important să continuăm această investiție. Mulțumim Guvernului României pentru această zi istorică. Mă bucur foarte mult că strigătele mele au fost auzite de guvern în ceea ce privește Canalul Siret Bărăgan. Aduceți-vă aminte că am cerut ca acest canal să intre la marile proiecte de investiții, din fericire atât doamna prim ministru cât și domnul ministru Daea au fost foarte receptivi și iată că am făcut primul pas istoric în ceea ce privește polul secetei din România, aflat la cotul Carpaților. Solicit prim ministrului să găsim o soluție definitivă ca să finalizăm această mare investiție care va rezolva definitiv problema irigațiilor în agricultură, în această zonă a țării, Canalul Siret Bărăgan”, a precizat președintele Marian Oprișan.