Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

La Nistorești va fi înființat un centru regional de dezvoltare montană

În comuna Nistorești va fi înființat unul din cele șapte centre regionale de dezvoltare montană din România. Comuna a fost selectată de Ministerul Agriculturii iar propunerea figurează în proiectul de ordin referitor la aprobarea centrelor regionale de dezvoltare montată, a oficiilor de dezvoltare montană, a locului de desfășurare a activității precum și a județelor și unităților administrativ teritoriale. Centrul regional de la Nistorești va avea arondate județele Vrancea, Covasna și Buzău. De asemenea, un oficiu de dezvoltare montană va fi înființat la Vintileasca. Acest oficiu va avea arondate 24 de localități din județ, respectiv Andreiașu de jos, Bârsești, Câmpuri, Chiojdeni, Dumitrești, Gura Caliței, Jitia, Mera, Năruja, Negrilești, Nereju, Nistorești, Paltin, Păulești, Poiana Cristei, Reghiu, Soveja, Spulber, Tulnici, Valea Sării, Vidra, Vintileasca, Vizantea Livezi și Vrâncioaia. Primarul comunei Nistorești, Ion Gogoriță, spune că alegerea localității sale este firească. Comuna Nistorești este cea mai întinsă localitate din zona montană a județului. Are o suprafață de peste 19500 hectare doar de fond forestier, ne-a spus primarul Ion Gogoriță (FOTO).

Înființarea acestor instituții este prevăzută în noua Lege a muntelui, aprobată anul trecut, prin care se dorește reglementarea activităților din zona montană și susținerea financiară a celor care trăiesc în aceste regiuni. Legea prevede acordarea de facilități fermierilor din zona de munte pentru activitatea desfășurată local astfel încât să fie redusă plecarea tinerilor, să fie păstrat echilibrul ecologic și să fie asigurată protecția mediului natural. Printre facilitățile trecute în actul normativ se numără scutirea, timp de cinci ani, de la plata impozitului agricol și impozitul pe venit datorat de familiile tinere de agricultori de munte, „care îşi întemeiază gospodării şi cresc animale în echivalent a 5 unităţi vită mare, denumită în continuare UVM”. Ulterior acestei perioade, impozitul se va calcula la 50% din veniturile realizate, pe perioada existenţei titularului familiei.

În același timp, legea prevede că statul va sprijini tinerii antreprenori în vederea încurajării diversificării activităţilor, pentru stabilizarea acestora în comunităţile din care provin, prin activități de consiliere, formare profesională dar și prin sprijin financiar. „Specialiştii agricoli, medicii, profesorii care se stabilesc în zona montană şi se obligă să desfăşoare activitatea pe o perioadă de minimum 5 ani în zona montană, vor primi o primă de instalare şi sprijin financiar pentru cumpărare şi construire de locuinţe. Cuantumul, procedura şi sursele de finanţare se vor stabili prin hotărâre a Guvernului”, se arată în actul normativ. Legea prevede că statul român va acorda despăgubiri, cu celeritate, pentru populaţia din zona montană care a suferit pierderi în urma pagubelor cauzate de animalele sălbatice, prin distrugerea culturilor agricole şi/sau a efectivelor de animale. În același timp, vor fi acordate compensații locuitorilor din zona montană pentru instalarea unor sisteme eficiente de prevenire a pagubelor cauzate de animalele sălbatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?