Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Deținuții scoși la muncă au adus Penitenciarului Focșani venituri de 643.569 lei

Conducerea Penitenciarului Focșani a prezentat bilanţul activităţii desfăşurate de personal în anul 2018. Potrivit raportului de activitate, în cadrul Penitenciarului Focşani, pe parcursul anului 2018, personalul unităţii a desfăşurat acțiuni specifice în bune condiţii, cu respectarea normelor legale în vigoare, fără sincope sau evenimente negative majore şi cu realizări importante.

„Miercuri, 13.02.2019, începând cu ora 12.00, directorul Penitenciarului Focşani, comisar şef de penitenciare Robert SCHMIDT a prezentat raportul privind activitatea desfăşurată de personalul Penitenciarului Focşani în anul 2018.

La eveniment, alături de personalul penitenciarului, au participat reprezentanți ai autorităților publice și ai structurilor de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum şi reprezentanţi ai Penitenciarului Iași, unitate cu rol de coordonare regional. Materialul de bilanț prezentat de directorul Penitenciarului Focşani a evidenţiat activitatea desfăşurată de personalul unităţii, vizând, în primul rând, îndeplinirea obiectivelor strategice propuse, dar şi contribuţia adusă la apărarea ordinii publice, siguranţei comunităţii şi reinserției sociale a persoanelor private de libertate. Privită în ansamblu, activitatea în cadrul Penitenciarului Focşani s-a desfăşurat în bune condiţii, cu respectarea normelor legale în vigoare, fără sincope sau evenimente negative majore şi cu realizări importante. În anul 2019, vor continua demersurile pentru asigurarea unui mediu custodial sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, dar şi diversificarea activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate”, se arată într-un comunicat de presă transmis de comisar șef de penitenciare Georgeta Gură, purtător de cuvânt al Penitenciarului Focşani.

Potrivit raportului de bilanț, „nu au fost cazuri de ieșiri sau pătrunderi neautorizate din perimetrele păzite“, iar pentru prevenirea situațiilor de risc au fost „organizate şi executate percheziţii generale parţiale la camerele de deţinere şi asupra locurilor unde persoanele private de libertate au acces ori desfăşoară activităţi şi controale zilnice ale camerelor de deţinere“. Astfel, au fost 94 percheziţii generale/ parţiale, 12 controale inopinate cu ajutorul câinilor și 17.520 controale zilnice ale camerelor de deţinere.

Anul trecut, 165 de deținuți vrânceni au muncit, veniturile fiind considerabile. „În anul 2018, dintr-un efectiv mediu de 508 persoane private de libertate a fost folosit la muncă un efectiv mediu de 165, reprezentând 38% indice de folosire la muncă, din care: Prestări servicii la diferiţi agenţi economici – 27; În interesul locului de deţinere şi alte activităţi – 138. În anul 2018, din prestări servicii s-a realizat un fond de venit brut de 643.569 lei, reprezentând 97,31% din planul de venituri aprobat. Salariul mediu brut realizat a fost de 1.975 lei, reprezentând 104% faţă de media salariului minim pe economie. În anul 2018 au fost analizate în cadrul comisiei pentru selecționare și repartizare la muncă un număr de 1.390 persoane private de libertate, fiind selecționate să desfășoare activități lucrative 966 persoane“, se arată în raport. Au fost întocmite și soluționate 11 dosare pentru incidente operaționale și critice și s-au executat 4 exerciţii de alarmare a întregului personal.

În ceea ce privește condițiile legale de detenție, „efectivul mediu a fost de 508 deținuți, rezultând un grad de supraaglomerare de 169,33 % faţă de capacitatea legală de deţinere (…), în scădere față de efectivul mediu din anul 2017 care a fost de 641 persoane private de libertate. Pe parcursul anului 2018, efectivul mediu de deținuți a fost într-o continuă scădere, de la 569 de deținuți în primul trimestru al anului 2018, la 450 persoane private de libertate la sfârșitul anului. Numărul de paturi instalate la 31.12.2018 a fost de 521. În anul 2018, în Penitenciarul Focșani s-au aflat în executarea pedepsei cu închisoarea un număr de 19 deținuți extrădați pentru care Statul Român a asigurat garanții cu privire la spațiul minim individual de cazare. (…) În anul 2018 persoanele private de libertate au formulat 117 plângeri și petiții către judecătorul de supraveghere (9 dintre acestea fiind admise), Administrația Națională a Penitenciarelor sau alte instituții. Se menține crescut numărul cauzelor aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului (…) Acordarea dreptului la vizite se face pe baza unei programări prealabile solicitate de aparţinătorii persoanelor private de libertate, fiind organizate, zilnic, 4 serii pe parcursul celor 12 ore de program al sectorului.

Pentru anul 2018, indicatorii de activitate ai personalului sectorului „Vizite” sunt: Vizite acordate: 5.892; Pachete: 3.730; Scrisori distribuite deținuților: 5.208; Persoane scoase la cumpărături: 13.901; Valoare cumpărături prin punctual comercial: 2.535.023 lei. (…) În Penitenciarul Focşani sunt instalate 45 telefoane publice pe bază de cartele individuale cu cod de bare: 27 pe secţiile de deţinere, 15 la curţile de plimbare şi 3 în locurile unde deținuții desfăşoară activităţi productive.

Persoanele private de libertate pot efectua convorbiri telefonice în fiecare zi, în intervalul orar 08:30 – 18:30, și pot apela 10 numere de telefon. În anul 2018, Penitenciarul Focșani a fost vizitat de către o delegație din partea Instituției Avocatul Poporului în vederea verificării modului de implementare a recomandărilor cuprinse în raportul de vizită anterior. Recomandările au vizat gestionarea gradului de supraaglomerare, ocuparea posturilor vacante și continuarea demersurilor pentru realizarea de noi locuri de deținere. (…) În anul 2018 au fost acordate, în baza creditelor acumulate, un număr de 2130 recompense, astfel: 1554 cu suplimentarea dreptului la pachet și vizită, 320 cu permisiunea de ieșire din penitenciar și 166 alte tipuri de recompense. În anul 2018 în comisia de disciplină au fost analizate 215 de dosare disciplinare și au fost aplicate 180 sancţiuni disciplinare. Majoritatea sancțiunilor (101 sancțiuni) au fost aplicate pentru fapte de agresivitate: lovirea altei persoane private de libertate (37 sancțiuni), autoagresiune (10 sancțiuni), atitudine necuviincioasă (37 sancțiuni), distrugere de bunuri (17 sancțiuni). Cele mai frecvente sancțiuni aplicate au fost cu suspendarea dreptului de a primi şi cumpăra bunuri (19 sancțiuni – 50%). În căile de atac au fost anulate 18 sancțiuni (10 %), aspect care evidențiază obiectivitatea comisiei de disciplină. În anul 2018 au fost 4 cazuri de folosire a mijloacelor de imobilizare, împotriva a 4 deţinuţi, cazuri temeinic justificate, cu respectarea prevederilor și a principiilor legale.

De asemenea au fost întocmite 37 sesizări ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Focşani, majoritatea pentru lovirea altor persoane private de libertate (29 sesizări – 78%). La nivelul Penitenciarului Focşani, nu au existat cazuri de înregistrări eronate în Fișele de evidență a zilelor executate în condiții necorespunzătoare, conform prevederilor Legii nr. 169/2017. (…) În anul 2018 au fost înregistrate 49 cazuri de refuz de hrană, însă majoritatea din ele nu au avut motive pertinente şi s-au manifestat pe perioade foarte scurte de timp, unele persoane private de libertate renunţând la această formă de protest în cursul aceleiaşi zile în care au declarat refuzul de hrană. (…)

În data de 07.06.2018 fost executat un exercițiu tehnico-aplicativ în comun cu structuri subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor. Exercițiul a vizat perfecţionarea cunoştinţelor teoretice şi a deprinderilor practice necesare pentru restabilirea ordinii publice in Penitenciarul Focșani prin colaborarea și coordonarea acțiunilor tuturor structurilor de ordine publică din Județul Vrancea. La această acțiune au participat, cu forțe și mijloace din dotare, Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Gl. div. Eracle Nicoleanu’’ Vrancea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea şi Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Alexandru cel Bun’’ Bacău. De asemenea în anul 2018 a fost pus în aplicare Protocolul de colaborare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Vrancea, fiind solicitat sprijinul echipelor mobile în 20 situații, în vederea prezentării la instanțele de judecată a unor deținuți care prezintă un grad sporit de risc sau care au un potențial ridicat de tulburare a ordinii și disciplinei pe timpul desfășurării ședințelor de judecată.

(…) Datorită lipsei de personal din cadrul sectorului operativ au fost efectuate un număr de 15.294 ore suplimentare, iar concediile de odihnă au fost acordate în procent de 70%. Datorită faptului că Penitenciarul Focșani nu este profilat pe custodierea deținuților clasificați în regim de maxima siguranță, a tinerilor condamnați și nici a deținutelor femei, au fost întâmpinate dificultăți în asigurarea separațiunii acestor categorii în perioada transferurilor temporare. Deși suntem nevoiți să custodiem deținuți repartizați în regim de maximă siguranță, deținuți cu risc pentru siguranța penitenciarului și deținuți repartizați în regim închis, unitatea nu dispune de Echipă Operativă Specială, astfel încât acțiunile de intervenție pentru soluționarea incidentelor au fost realizate de către Echipa operativă, care este compusă din personal de pază și supraveghere aflat în serviciu. (…)

În anul 2018 a fost emis HG 562/24.07.2018 prin care imobilele aflate în administrarea Ministerului Justiției pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, au fost trecute în administrarea Penitenciarului Focșani, în scopul transformării și  construirii unui nou penitenciar cu o capacitate de 900 locuri. Investiția propusă urmează a fi finanțată dintr-un împrumut de la o Instituție Financiară Internațională, conform proiectului aprobat de guvernul României la data de 5 decembrie 2017, prin Memorandumul cu tema Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român, printr-un proiect finanțat din fonduri externe rambursabile prin care se propune conceptul de proiect național – Investiții în infrastructura penitenciarelor. Valoarea estimată a investiției este de aproximativ 49.090.000 euro. A fost demarată procedura de achiziție publică pentru contractarea serviciilor de proiectare – fazele expertiză tehnică și studiu de fezabilitate. (…) Au fost achiziționate dotări independente în valoare de 147.000 lei cu finanțare din venituri proprii, astfel: autoutilitară transport marfă – 107.600 lei, cameră frigorifică – 19.500 lei, ciocan rotopercutor – 3.700 lei, electropompă submersibilă – 9.000 lei, pompa submersibilă apă potabilă – 7.200 lei. (…)

În anul 2018 a fost hrănit un efectiv mediu de 508 deținuti ceea ce reprezinta 190.884 zile hrana, comparativ cu 238.927 zile hrana in anul 2017. Au fost implementate și adaptate tabelele decadale și meniurile conform modificariilor legislative privind drepturile de hrană pentru persoanele private de libertate din sistemul administraţiei penitenciare prin care au fost majorate valorile financiare ale normelor de hrană. Au fost asigurate caloriile corespunzătoare tuturor normelor de hrană cu încadrarea în valoarea financiară aprobată, cheltuielile cu hrana deținuților pe anul 2018 fiind de 910.765 lei. (…) În anul 2018 drepturile lunare de materiale igienico – sanitare, de întreținere și curățenie a spațiilor de lucru și cazare, au fost acordate în totalitate în cantitățile prevazute de normativele în vigoare, în valoare totală de 55.000 lei. Îmbăierea deținuților s-a realizat pe toată durata zilei iar spălarea lenjeriei, echipamentului și cazarmamentului acestora s-au realizat conform programului aprobat pe secții de deținere. În baza programului D.D.D. aprobat au fost efectuate acțiuni de dezinsecție, dezinfecție pe secțiile de deținere și deratizarea tuturor spațiilor unității. (…) Bugetul aprobat pentru anul 2018 a asigurat realizarea indicatorilor aprobați în planul de producție al sectorului agrozootehnic .

În sectorul zootehnic planul de producție a fost îndeplinit la toți indicatorii , însă nu au putut fi efectuate sacrificările planificate datorită scăderii efectivelor de deținuți de la un efectiv mediu de 641 deținuți în anul 2017 la un efectiv de 509 deținuți în anul 2018, astfel și necesarul de carne a fost mai mic. S-a luat masura disponibilizării prin transfer fără plată a cantității excedentare de 13.800 Kg carne carcasa penitenciarelor din sistem. (…) Având în vedere importanța educației în dezvoltarea personală și pentru a da posibilitatea deținuților sa-și definitiveze studiile școlare obligatorii, la nivelul unității au fost organizate activități de școlarizare în colaborare cu Școala Generală nr. 7 din Focșani și Inspectoratul Școlar Județean, astfel: în anul școlar 2017-2018, au promovat 14 deținuți la clasele I-IV și 13 la V-VIII; în anul școlar 2018-2019: sunt înscriși 11 deținuți la clasele I-IV și 21 la V-VIII“, se arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?