Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Elevii unui liceu din Vrancea beneficiază de programul ”Masă caldă în școli”

Normele de aplicare a programului ”Masă caldă în școli” a fost publicate la începutul acestei săptămâni, deși ordonanța privind prelungirea programului a fost adoptată încă din luna noiembrie a anului trecut. Acest program este destinat preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, din întreaga țară. Bugetul alocat programului a crescut de la 30,7 milioane de lei la 46,7 milioane de lei, ceea ce a permis majorarea valorii pachetului alimentar cu aproximativ 40%: de la 7 lei, atât cât prevedeau normele anterioare, la 10 lei/ zi/ beneficiar în prezent. Faptul că aacest program nu se implementează pe an calendaristic ci școlar, face ca elevii să beneficieze de masa caldă doar cât merg la școală.

Reamintim că printre cele 50 de unități școlare beneficiare ale acestui proiect se numără și Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” din Mărășeșeti. Aici au beneficiat de programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi, ”masă caldă în școli”, prevăzut de Ordonanța 92/2017, în prima etapă 787 de școlari și preșcolari, iar în etapa din anul școlar 2017-2018, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (IȘJ) a solicitat finanțare pentru 786 de elevi, dintre care 80 de copii din învățământul preșcolar, din învățământul primar 193 de elevi, de la gimnaziu – 299 copii și 214 elevi din învățământul secundar superior.

Acest program se vrea a fi unul social și vine în sprijinul familiilor nevoiașe pentru care un pachet alimentar poate însemna chiar continuarea școlii. Concret, ordonanța Guvernului prevede acordarea unor pachete alimentare, pe perioada desfășurării activității didactice a preșcolarilor și școlarilor din unitățile pilot. Aceste pachete vor conține produse de panificație, produse lactate, produse din carne și legume.

Masa caldă sau pachetul alimentar va fi asigurat elevilor și preșcolarilor care participă la activitățile didactice, în limita a 10 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, față de 7 lei cât a fost până acum. Autoritățile locale au posibilitatea să suplimenteze finanțarea din venituri proprii. De asemenea, autoritățile locale care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia în școli sau grădinițe, în condițiile asigurării finanțării din venituri proprii. Produsele alimentare distribuite elevilor și preșcolarilor vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcțiile județene de sănătate publică vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare și a alimentației sănătoase în distribuția alimentelor. De asemenea, la cererea scrisă a părinților, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare și masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situației elevilor și preșcolarilor.

Liceul din Mărășești se află printre cele 50 de localități selectate la nivel național. Și este singura unitate de învățământ din Vrancea care a beneficiat de programul pilot încă de la început, deși Inspectoratul Școlar Județean Vrancea a mai propus și alte unități care să beneficieze de proiect, cum ar fi Școala din Homocea, iar pentru anul acesta Școala Gimnazială ”Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea și Școala Gimnazială ”Gheorghe Asănache” Bordești.

Trebuie spus că în urma derulării programului în anii precedenți, s-au constatat o serie de efecte pozitive asupra beneficiarilor direcţi şi indirecţi, dintre care amintim: scăderea ratei abandonului şcolar, diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră, formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănătoase, consolidarea relației familie – școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase și reducerea migrației elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban.

Datorită acestor consecințe pozitive, Guvernul a anunțat că acest program trebuie să continue cel puțin un ciclu de învățământ. ”(…) pentru evaluarea corespunzătoare a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 50 de unități de învățământ preuniversitar de stat, s-a decis implementarea acestuia pentru o perioadă mai lungă de timp, fiind necesară continuarea pilotării pentru cel puțin un ciclu de învățământ”, arată  Ministerul Educației Naționale la emiterea ordonaței privind continuarea programului, precum și majorarea sumelor alocate pentru implementarea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?