Un templu și un teren de joc aparținând civilizației aztece au fost descoperite în centrul Ciudad de Mexico, oraș construit pe ruinele capitalei aztece Tenochtitlan, informează AFP. Arheologii au prezentat miercuri presei vestigiile unui templu dedicat zeului vântului, Ehecatl-Quetzalcoatl, și un teren de joc adiacent, pe care se practica un joc cu mingea.
Potrivit istoricilor, acesta este locul unde conchistadorul Hernan Cortes a asistat pentru prima dată la acest joc ritualic în 1528, la invitația ultimului împărat aztec, Montezuma, al cărui imperiul îl va cuceri. Istoricii sunt de părere că jucătorii se foloseau de șolduri pentru a păstra mingea în joc, iar jocul implica sacrificii umane. Arheologii au descoperit oseminte umane la sit, aparținând probabil persoanelor decapitate în timpul ritualului.
În prezent doar o parte a structurii, o scară și o parte din tribune, este încă vizibilă. Arheologii estimează că terenul original avea o lungime de 50 de metri. Templul, în formă de semicerc, era amplasat pe o bază dreptunghiulară mai mare. Ansamblul avea o lungime de 34 de metri și 4 metri înălțime, potrivit arheologilor, care plasează data construcției acestuia în intervalul 1486 — 1502.
Potrivit AFP, aceste vestigii sunt ultimele scoase la iveală în centrul istoric, pe locul unde se găsea Templo Mayo (Marele Templu). Pe locul sitului se înălța un hotel care s-a prăbușit în 1985 în timpul cutremurului devastator care a lovit capitala mexicană, soldat cu mii de victime. Proprietarii hotelului au descoperit apoi ruinele aztece și au avertizat Institutul național de antropologie și istorie. Autoritățile intenționează să deschidă situl publicului, însă în prezent nu a fost prevăzută nicio dată în acest sens.