Terapia 3C (concentrare, coordonare şi conştientizare), destinată recuperării psihomotorii a copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), dar şi cu sindroame genetice sau deficienţe psihomotorii, funcţionează cu succes şi în Focşani. În momentul de faţă mai sunt locuri disponibile în noile grupe, iar înscrierile se fac la telefon 0744.954.453, fie prin mesaj pe pagina de Facebook Terapia 3C Focsani sau prin email: terapia3cfocsani@yahoo.com. Şedinţele se desfăşoară în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 7 Focşani, sub coordonarea kinetoterapeutului drd. Bogdan Breană, terapeut 3C format de iniţiatorul acestei terapii inovative, Paul Constantin Cojocaru. Programul a început, în Focşani, în septembrie 2018, iar rezultatele n-au întârziat să apară, primii copii finalizând cu succes programul. Citiţi, în continuare, ce cred părinţii ai căror copii urmează Terapia 3C, precum şi ce înseamnă această terapie şi beneficiile pe care le aduce.
Conştientizare – conştientizarea propriei scheme corporale şi a mediului în care se află la un moment dat copilul. Coordonare – optimizarea capacităţilor coordonative generale. Concentrare – captarea şi menţinerea atenţiei. Acestea sunt cele trei obiective ale Terapiei 3C, programul inovativ de educaţie psihomotrică, destinat recuperării psihomotorii a copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), dar şi cu sindroame genetice sau deficienţe psihomotorii.
Particularitatea Terapiei 3C constă în faptul că aceasta a fost creată special pe nevoile persoanelor cu autism şi că exerciţiile folosite în procesul terapeutic au un „cod” cu ajutorul căruia se construieşte gândirea motrică şi cea raţională a persoanelor cu autism. Iar rezultatele nu întârzie să apară.
În timp ce unii copii înscrişi la Terapia 3C Focşani au finalizat cu succes programul, alţii îi urmează, rezultatele exerciţiilor specifice acestui program devenind vizibile şi pentru părinţi. ,,Când am venit cu Andrei la Terapia 3C, în octombrie anul trecut, era speriat şi plângea, dărâma toate popicele, nu vroia să lucreze la măsuţă. Vroia să plece din sală. Cam o lună de zile a plâns, apoi a devenit tot mai prezent în sală, la trasee, la lucrul la măsuţă. Acum aleargă, bine-nţeles cu ajutorul meu, şi nu mai plânge. A început să vrea să lucreze singur, nu totul, dar încet, încet, şi ce e mai important, că vrea! Se vede evoluţia! Face şi singur la exerciţiile fizice, e mai prezent la activităţi. Eu am încredere în el, îl sprijin şi m-aş bucura să ajungă să se poată descurca mai târziu, când va creşte”, a spus mama lui Andrei.
Potrivit celor spuse de Bogdan Breană, terapeut 3C, exerciţiile specifice care se lucrează în timpul şedinţelor au în vedere formarea şi consolidarea schemei corporale, cunoaşterea segmentelor corpului, a anumitor poziţii ale corpului şi a posibilelor mişcări ale corpului, într-o acţiune dată. ,,În toate formele de autism există deficite la nivel psihomotor. Copiii cu TSA nu sunt conştienţi de propriul corp, sunt incapabili să execute voluntar, conştient şi coordonat acţiuni motrice elementare, prezintă dificultăţi de coordonare bilaterală, nu se pot orienta în spaţiu, sunt incapabili să urmeze o succesiune de acţiuni ce presupun manipularea obiectelor şi nu reuşesc să se adapteze spaţial. Sunt doar câteva din aspectele pe care Terapia 3C le recuperează”, a spus kinetoterapeutul drd. Bogdan Breană.
Progresele copiilor care urmează această terapie sunt evidente şi pentru părinţii acestora, care îi însoţesc şi lucrează împreună cu ei la toate şedinţele. ,,Sunt foarte mulţumită de evoluţia lui Marius, de când am început Terapia 3C se văd progrese: are mai multă stabilitate pe picioare, e mult mai atent când pune paşii, să nu se împiedice, stă aproape un minut aplecat cu mâinile pe genunchi, se ridică pe vârfuri când e nervos. De asemenea, nu mai e atât de încordat ca înainte de terapie, cu puţin ajutor a început să îndoaie picioarele în faţă sau în spate”, a spus mama lui Marius, în timp ce o altă mamă şi-a exprimat bucuria că prin exerciţiile specifice Terapiei 3C, copilul ei a reuşit să-şi depăşească fricile.
,,Sunt mămica unui băieţel de 12 ani cu autism. De curând, am descoperit Terapia 3C care pe băiatul meu am observat că îl ajută foarte mult! L-a ajutat să-şi depăşească anumite frici, precum socializarea, timiditatea, frica de înălţime. De asemenea, Terapia 3C l-a ajutat să ajungă să interacţioneze mai bine cu ceilalţi copii din jurul lui. Încurajez orice părinte care are copil cu TSA să încerce Terapia 3C pentru că vor observa rezultate vizibile la copilul lor, din toate punctele de vedere. Mulţumesc, Terapia 3C!”, a spus una dintre mamele ce vin cu copiii lor la Terapia 3C Focşani.
Ce este Terapia 3C şi în ce constă
Terapia 3C, adresată copiilor cu TSA, dar şi cu sindroame genetice sau deficienţe psihomotorii, a fost brevetată la OSIM în 2014, devenind marcă înregistrată. Este prima terapie psihomotorie pentru persoane cu autism, la nivel mondial, inventată de un român – Paul Constantin Cojocaru – şi înregistrată ca atare.
Potrivit celor spuse de terapeutul 3C Bogdan Breană, „terapia 3C este o terapie de grup, care necesită obligatoriu participarea şi implicarea directă a părinţilor sau însoţitorilor la şedinţele de recuperare a persoanelor aflate în terapie. Cei 3C reprezintă obiectivele acestei terapii, şi anume: Conştientizare – conştientizarea propriei scheme corporale şi a mediului în care se află la un moment dat subiectul; Coordonare – optimizarea capacităţilor coordonative generale; Concentrare – captarea şi menţinerea atenţiei”. Terapia 3C este o metodă prin care se realizează recuperarea psihomotrică a persoanelor cu tulburări de spectru autist, cu ajutorul exerciţiilor fizice adaptate, şi este formată dintr-un complex de exerciţii fizice menite să aducă persoana cu TSA în punctul în care apare dorinţa şi capacitatea de a iniţia acţiuni şi activităţi motrice independente”.
Terapia 3C funcţionează în Focşani din septembrie 2018, în sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 7. Şedinţele durează 50 de minute şi se desfăşoară în grupe de câte 8 copii, două zile consecutiv pe săptămână. Toţi copiii trebuie să fie însoţiţi de un părinte/ aparţinător legal sau de o persoană apropiată, care îi va ajuta să treacă peste toate dificultăţile întâmpinate. ,,Începem şedinţele cu alergare, apoi încălzire, urmând ca mai apoi să lucrăm exerciţiile specifice T3C, împărţind timpul în jumătate, pe trenul superior şi pe cel inferior. Încheiem cu strângerea materialelor şi cu respiraţie”, a precizat Bogdan Breană.
Potrivit acestuia, timpul în care rezultatele încep să apară diferă de la copil la copil, dar în general după minim 3 luni, iar cele mai bune rezultate încep să se vadă după şase luni de 3C.
Terapia 3C nu se află în contradicţie cu niciuna din terapiile utilizate în prezent în tratarea autismului. Terapia 3C nu substituie logopedia sau terapia comportamentală, care vizează deprinderea de abilităţi practice specifice, ci le vine în ajutor. Abordarea unui proces global de recuperare care include Terapia 3C optimizează rezultatele celorlalte terapii abordate de persoanele cu autism, scurtând perioada de recuperare şi crescând şansele ca persoana cu autism să devină productivă pentru ea şi pentru societate.