Un alt contract care se întâlnește în practică este contractul de schimb. Prin intermediul acestuia se pot schimba, în condițiile prevăzute de lege, orice fel de bunuri, cu excepția celor interzise.
Există multe asemănări ale contractului de schimb cu contractul de vânzare. Astfel, ambele dau naștere la drepturi și la obligații reciproce si interdependente în sarcina ambelor părți, existența și întinderea obligațiilor fiind cunoscute de la momentul încheierii lor. Atât una cât și cealaltă dintre părți urmăresc interese patrimoniale. De regulă, pentru a fi valabil încheiate, niciunul dintre contracte nu trebuie să îmbrace o anumită formă, acordul de voință al părților fiind suficient pentru validitatea lor. Spun de regulă deoarece, de exemplu, în cazul în care bunul/ unul din bunuri ce reprezintă obiectul schimbului/ vânzării este un teren, contractele trebuie încheiate în formă autentică pentru a fi valabile. De asemenea, ca și vânzarea, schimbul este un contract prin care se transferă proprietatea.
Deși există multe asemănări între cele două, ele sunt contracte speciale distincte. Juridic vorbind, schimbul nu poate fi o varietate de vânzare și nici ca o dublă vânzare însoțită de compensarea prețurilor, deoarece înstrăinarea se face pentru un alt lucru, nu pentru preț. Nefiind o dublă vânzare reciprocă, ci un contract special unic, validitatea sau desființarea schimbului va afecta ambele înstrăinări.
În general, contractul de schimb se supune regulilor de la vânzare. Pe de altă parte, sunt unele reguli ale vânzarii care nu pot fi aplicate datorită faptului că în cazul schimbului, fiecare dintre părti este și vânzator și cumpărător. Astfel, regula suportării cheltuielilor contractului de către cumpărător nu poate fi aplicată, acestea fiind suportate de ambele părti în mod egal, dacă în contractul de schimb nu se prevede un cu totul alt mod. De asemenea, nu se aplică nici regula potrivit căreia clauzele neclare se interpretează în contra vânzătorului deoarece ambii sunt vânzători, în atare situație aplicându-se regula potrivit căreia clauzele îndoielnice se interpretează în favoarea debitorului.
Pentru informații suplimentare în legătură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea, redactie@monitorulvn.ro.
Avocat MANUELA FLOREA