Comuna Bordești a fost vizitată, la finele săptămânii trecute, de o delegație a Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independența Republicii Moldova. Oaspeții sunt cei care au luat parte la Războiul din Transnistria cu separatiștii rusofoni sprijiniți de Armata 14 rusă dintre 1990-1992, cu puncte fierbinți la Cocieri, Coșnița, Tighina. Programul activităților la care au participat oaspeții basarabeni a fost complex, însumând participarea la evenimentele ce au marcat sărbătorirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor, discuții cu reprezentanții autorităților județene și asociațiilor neguvernamentale, precum și vizitarea unor localități vrâncene, printre care s-a numărat și comuna Bordești. Veteranii moldoveni au fost încântați de programul propus de organizatori și de ospitalitatea gazdelor, Asociația „Pro Vita” Bordești, Școala gimnazială „Învățător Gheorghe Asănache”, Parohia ortodoxă, Primăria și Consiliul Local Bordești. Delegația a fost formată din profesoarele Stnic Olga și Driga Ina de la liceul din Cocieri, punct de rezistență în timpul conflictului, mr.(r) Vladimirov Valeriu, lt. (r) Razim Gheorghe Muștuc și a fost condusă de vicepreședintele UNVRI RM , lt.cd. (r) Adrian Calcea, fostul lider al voluntarilor moldoveni angrenați în conflict, profesor de istorie și muzeograf în orașul Orhei.
Ghidați de profesorul de istorie Ionuț Bercaru și însoțiți de comandorii Iulian Bașturea și Liviu Iritz, de la Societatea Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Vrancea, împreună cu profesorul Aurel Șelaru, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Vrancea, oaspeții basarabeni au vizitat Cimitirul de onoare româno-german 1916-1919, Monumentul eroilor bordeșteni, Biserica brâncovenească Adormirea Maicii Domnului, Colecția muzeală „Gheorghe Asănache” și Biserica Nașterea Maicii Domnului. Gazdele, col.(r) Fănel Iancu – Aprovita Bordești, Burducea Daniela – directorul școlii gimnaziale, preotul paroh Burducea Dan, consilierii locali Chiriac Mihai, Marinescu Adrian, Miron Ionel, Săcuiu Alexandru, viceprimarul Gavrilă Adrian, au prezentat exemple de bună practică în domeniul acțiunilor de cinstire a eroilor, de popularizare a monumentelor istorice, a manifestărilor culturale de anvergură regională pe care bordeștenii le organizează.
Inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, a subliniat importanța cooperării instituționale pentru buna organizare a evenimentelor de cinstire a eroilor neamului, cum se petrece în cazul cinstirii eroilor Bătăliei Crăciunului 1916, când se implică autoritățile locale, bisericile, școlile, asociațiile neguvernamentale din Bordești, Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, alături de cele județene, Consiliul Județean, Prefectura, Direcția pentru Cultură, Inspectoratul Școlar, Garnizoana Focșani. Lt. Cd. Adrian Calcea s-a declarat impresionat de istoria locurilor, de evenimentele organizate la Bordești și și-a manifestat dorința de a conlucra cu instituțiile gazdă în scopul cinstirii eroilor neamului de pe ambele maluri ale Prutului și ale Nistrului, semnând în acest scop și un protocol de colaborare.