În contextul creșterii numărului persoanelor afectate de viroze respiratorii, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea a transmis în toate unitățile de învățământ directive, venite de la Ministerul Sănătății, prin care se cere aplicarea de măsuri pentru diminuarea numărului de cazuri. Ieri, la sediul Instituției Prefectului, reprezentanți ai IȘJ Vrancea și Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea s-au întâlnit pentru a discuta despre măsurile care trebuie luate în contextul în care România se află în pragul unei epidemii de gripă. ”Toate unitățile școlare sunt obligate să respecte prevederile Ordinului Ministerului Sănătății privind efectuarea triajului epidemiologic. Rog toți colegii profesori și directori să trateze cu maximă seriozitate această problemă și să ia măsurile care se impun”, transmite profesorul Aurel Șelaru, inspector școlar general adjunct.
Autoritățile sanitare recomandă unităților de învățământ ca triajul epidemiologic să se facă cu o foarte mare atenție, iar pentru prevenirea/ limitarea transmiterii bolilor respiratorii (viroză sau gripă) se vor avea în vedere mai multe măsuri, precum dotarea cu materiale pentru igiena mâinilor (săpun, prosop de hârtie), dotarea cu cantități suficiente de substanțe dezinfectante, efectuarea corectă a operațiunilor de dezinfecție zilnică a claselor, holurilor, etc…, respectarea pauzelor dintre orele de curs și/ sau schimburi, cu aerisirea obligatorie a sălilor de clasă. La apariția primelor semne de boală, atât personalul cât și copiii se vor adresa medicului de familie. Reintrarea în colectivitate se va face după eliminarea riscului de transmitere (trecerea perioadei de contagiozitate). O ală recomandare a specialiștilor de la DSP Vrancea este organizarea de ore de educație sanitară, cu invitarea unor cadre medicale, care să informeze copiii cu privire la simptomatologia și metodele de prevenire ale acestor afecțiuni.
De asemenea, trebuie spus că un rol important în răspândirea virozelor îl au și părinții, care trebuie să înțeleagă că mai întâi de toate primează interesul copilului. Acesta nu trebuie dus în colectivitate în momentul în care prezintă semne de afecțiuni respiratorii sau gripă deoarece refacerea sa este de mai lungă durată, ca să nu mai vorbim de îmbolnăvirea altor colegi. De aceleași recomandări trebuie să țină cont și cadrele didactice, care nu trebuie să meargă în colectivitate în perioadele în care prezintă semne de boală.
Chiar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a recomandat ca în școli să se facă un triaj epidemiologic strict și responsabil, pentru că în cazul colectivităților riscul de răspândire a bolilor este mult mai mare și mai rapid. ”Pentru cei care prezintă simptome, primul lucru să meargă la mediul de familie şi, dacă se poate, să nu ieşim din casă în colectivitate, în locuri aglomerate. De asemenea, foarte important este triajul epidemiologic în şcoli, triaj care poate fi făcut de către cadrele didactice, adică pur şi simplu recunoaşterea unui copil care prezintă simptomele unei răceli. (…) Important este să nu folosim automedicaţia, să urmăm cu stricteţe recomandările specialiştilor”, a declarat Sorina Pintea pentru presa centrală.
Mai trebuie spus faptul că potrivit legislației în vigoare, cursurile se pot suspenda în clasele în care timp de trei zile consecutiv sunt trei cazuri de copii cu viroze sau gripă, dar şi la nivelul şcolilor dacă timp de trei zile consecutiv rata de absenteism din această cauză este de peste 20%. Aceste decizii pot fi luate numai de direcțiile de sănătate publică și nu pentru mai mult de cinci zile lucrătoare.
Precizăm că virozele se pot transmite prin mai multe moduri. Unul dintre acestea este prin contact direct cu mâinile contaminate ale persoanei bolnave. Persoanele răcite, care tușesc sau strănută în palmă, rețin pe mâinile lor virusurile care pot supraviețui pe piele circa două ore și pot fi transmise mai departe unei alte persoane prin atingerea mâinilor. Dacă se spală pe mâini, nu se infectează, în schimb dacă își ating cu mâinile ochii, nasul sau gura, indivizii nou contaminați se infectează și vor dezvolta răceala. Un alt mod în care se pot răspândi răcelile este contactul indirect: cu obiecte contaminate de către persoanele bolnave. Anumite virusuri de răceală pot supraviețui câteva ore pe obiecte contaminate de persoanele bolnave cum ar fi pe suprafața telefonului, clanțele de la uși etc. Prin atingerea acestor suprafețe și apoi atingerea ochilor, nasului, gurii, se produce infectarea. De asemenea, virușii pot fi transmiși pe calea aerului: prin inhalarea particulelor virale eliminate de persoanele bolnave. Prin tuse sau strănut, persoanele pot împrăștia în aer particule mici de secreții care conțin virusuri și care pot fi proiectate la distanța de circa 2 m, ceea ce le permite să contamineze indivizii din jur prin contactul cu ochii, nasul sau gura acestora și are loc declanșarea infecției. Majoritatea virusurilor de răceală nu se transmit prin salivă.
Ministerul Educației cere monitorizarea cazurilor de îmbolnăvire
Potrivit Agerpres, Ministerul Educaţiei Naţionale a solicitat inspectoratelor şcolare monitorizarea evoluţiei cazurilor de îmbolnăvire prin gripă şi infecţii respiratorii în unităţile de învăţământ. „Ca urmare a creşterii semnificative, la nivel naţional, a cazurilor de îmbolnăvire prin gripă şi luând în considerare recomandările Ministerului Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale a transmis inspectoratelor şcolare judeţene/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti o notă în care solicită monitorizarea evoluţiei cazurilor de îmbolnăvire prin gripă şi infecţii respiratorii în unităţile de învăţământ din subordine”, se arată într-un comunicat al MEN.
Astfel, potrivit MEN, în toate şcolile din ţară se va efectua zilnic, la începutul orelor de curs, un triaj epidemiologic, în vederea identificării preşcolarilor/elevilor cu simptomatologie de boală, în special respiratorie (febră, tuse, strănut, stare fizică alterată). Numărul de cazuri identificate va fi raportat zilnic inspectoratelor şcolare, medicul din unităţile de învăţământ urmând a face preşcolarilor/elevilor recomandările ce se impun, precizează reprezentanţii MEN.