Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Peste o sută de primari, viceprimari și consilieri, înșelați de 6 indivizi care s-au dat drept procurori DIICOT


Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea au trimis la tribunal un dosar mai puțin obișnuit. Asta pentru că sunt aproximativ 100 de părți vătămate, primari, viceprimari ori consilieri locali din Vrancea, dar și din țară, iar numărul de infracțiuni comise de inculpați depășește 500. Instanța nu a stabilit până acum primul termen în dosar. S-au judecat doar cererile și excepțiile formulate de inculpați cu privire la legalitatea administrării probelor și efectuării actelor de urmărire penală, cereri care au fost respinse ca neîntemeiate. Infractorii au ajuns în atenția procurorilor DIICOT în 2015. Despre doi dintre ei, presa din Constanța scria, în 2010, că sunt periculoși, fiind  judecați pentru jafuri armate.

    Șase inculpați, peste 100 de persoane vătămate și peste 500 de infracțiuni. Despre toate acestea este vorba într-un dosar trimis spre soluționare la Tribunalul Vrancea de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Un dosar în care ancheta a fost începută în urmă cu mai bine de doi și în care polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea, sprijiniți de cei de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați, au făcut mai multe percheziții, unele dintre ele chiar într-un penitenciar din țară. La acest dosar s-a lucrat aproximativ doi ani, timp în care polițiștii de la Crimă Organizată, coordonați de procurorul de caz din cadrul DIICOT, au documentat activitatea infracțională a inculpaților, mai ales că părțile vătămate sunt din aproape toate județele țării și nu oricine, ci oameni cu funcții.  
    Membrii grupării aveau fiecare rolul lui. Unii sunau primarii, viceprimarii ori consilierii locali și sub pretextul că sunt procurori DIICOT și că fac verificări în dosare de fraudă informatică, intrau în posesia unor date de pe cardurile victimelor. Le puneau apoi la dispoziția altui inculpat, care mai apoi le transmitea mai departe, fiind ulterior efectuate tranzacții on-line.
    Unul dintre inculpați este Florin Sebastian P., de 38 de ani, din Caracal. În sarcina lui s-au reținut o infracțiune de constituire a unui grup infracțional organizat, 21 de infracțiuni de fraudă informatică, tot atâtea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, o infracțiune de uzurpare de calități oficiale, 63 de infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. La momentul comiterii infracțiunilor el era în Penitenciarul Tulcea. Florin Sebastian P. era cel care suna primarii, viceprimarii ori consilieri și se recomanda ca fiind procuror DIICOT. Sub diferite pretexte, ba că face o anchetă, ba că efectuează verificări, îi determina pe edili să-i comunice datele cardurilor bancare pe care le dețineau. Apoi, el transmitea datele astfel obținute altor doi inculpați.
    În dosar este judecat și Leonte C., de 39 de ani, din Medgidia. În sarcina lui s-a reținut o infracțiune de constituire a unui grup infracțional, câte 21 de infracțiuni de fraudă informatică și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, 39 de infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. La momentul comiterii faptelor și el era în penitenciar. Procurorii spun că el consulta site-urile primăriilor și făcea rost de numele și datele de contact ale edililor. Suna inițial pe fix și apoi cererea numerele de mobil, pe care le transmitea primului inculpat, dar și membrilor familiei sale, care erau în libertate.
    Cel de-al treilea inculpat din dosar este Marius N., de 28 de ani, din Medgidia, la rându-i aflat după gratii. În sarcina lui s-a reținut o infracțiune de constituire a unui grup infracțional, 24 de infracțiuni de fraudă informatică în formă consumată simplă, 12 în formă consumată continuă, 7 infracțiuni de fraudă informatică în forma tentativei simple, 3 în forma tentativei continuate, 24 de infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă consumată simplă, 12 în formă consumată continuată, 7 infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă de tentativă simplă și 3 în formă de tentativă continuată. Mai este acuzat și de 49 de infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.  Despre el, anchetatorii spun că avea rolul de a crea identități și adrese de poștă electronică fictive și de a folosi datele cardurilor obținute pentru a iniția tranzacții pe site-uri de comerț electronic. 

Femeie judecată pentru fraude informatice

    Cel de-al patrulea bărbat trimis în judecată este Ștefan Dragoș I., de 29 de ani, din Crucea, județul Constanța. El este acuzat de o infracțiune de constituire a unui grup infracțional, 23 de fraudă informatică în formă consumată simplă, 10 în formă consumată continuată, 7 infracțiuni de fraudă informatică în formă de tentativă simplă, 4 în formă de tentativă continuată, 23 de infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă consumată simplă, 10 în formă consumată continuată, 7 infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă de tentativă simplă, 4 în formă de tentativă continuată și 21 de infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. El se afla tot în spatele gratiilor. Potrivit procurorilor, prelua telefoane mobile de la inculpatul Leonte C., le transmitea inculpaților Florin Sebastian P. și Marius N. după care obținea date de card, pe care le transmitea celorlalți membri ai grupării atât din interiorul cât și din exteriorul penitenciarului, fiind inițiate ulterior tranzacții online.    
    Și o femeie a fost trimisă în judecată în acest dosar. Este vorba despre Anamaria Ruxandra Z., de 27 de ani, din Medgidia, în sarcina căreia s-a reținut o infracțiune de constituire a unui grup infracțional organizat, 6 de tentativă la fraudă informatică, 4 de tentativă la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, 2 în formă simplă, 13 infracțiuni de fraudă informatică în formă consumată, 9 de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă consumată și continuată și 4 infracțiuni de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă consumată simplă. Despre ea, anchetatorii spun că obținea date de carduri bancare de la vărul soțului ei pe care, prin utilizarea telefoanelor mobile și a calculatorului, le folosea pentru a iniția plăți online pentru cumpărarea de haine și produse electronice.
    Cel de-al șaselea inculpat este Paul N., de 21 de ani, din Medgidia, care a fost trimis în judecată pentru o infracțiune de constituire a unui grup infracțional organizat, 16 de tentativă la fraudă informatică, 4 la tentativă la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată, 12 de tentativă la efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă simplă, 6 de fraudă informatică în formă consumată și tot atâtea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă consumată și continuată. El obținea date de carduri de la tatăl său, Leonte C., și de la vărul său, Marius N., pe care le folosea pentru a iniția plăți online pentru cumpărarea de produse de îmbrăcăminte și electronice.
    Practic, inculpații Leonte C. și Florin Sebastian P. erau cei care intrau în posesia numerelor de telefon în urma căutărilor pe internet. Sunau primarii, se recomandau ca fiind procurori DIICOT și sub pretextul că lucrează la o cauză penală privind fraude informatice le solicitau date referitoare la toate cardurile bancare pe care le dețineau. Apoi datele erau folosite de Marius N., care iniția comenzi online și cerea ca produsele să fie trimise membrilor familiilor inculpaților. Astfel, inculpatul Leonte C. îi trimitea mesaje fiului său, inculpatul Paul N. îi comunica datele de card obținute de Florin Sebastian P. de la persoanele vătămate și îi cerea să facă cumpărături online pentru membrii familiei. La rândul ei, femeia era contactată de Marius N., care îi cerea să-și creeze conturi pe site-uri de reîncărcări de credit pentru cartele prepaid online cu datele de card pe care acesta i le comunica ulterior.

Percheziții în penitenciar

    Faptele au fost comise în luna martie a anului 2015, iar în aprilie polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vrancea, sprijiniți de jandarmi și coordonați de un procuror DIICOT, au făcut 8 percheziții la Medgidia, Murfatlar și într-un penitenciar din țară. După percheziții, 10 persoane, între care și femei, au fost aduse la sediul IPJ Vrancea și apoi la sediul DIICOT pentru a fi audiate, iar pe numele a șase dintre ele, respectiv cinci bărbați și o femeie, au fost emise atunci ordonanțe de reținere. Printre edilii contactați de falsul procuror s-au numărat cei din Mărășești, Tănăsoaia, Boghești, Garoafa, Vânători, Suraia, Milcovul, Popești, Ploscuțeni, Cîrligele, Negrilești, Păulești și Bordești. Potrivit unor surse oficiale, cea mai mare țeapă a fost de 7.000 lei.  
    Instanța nu a stabilit încă primul termen de judecată în acest dosar. S-a judecat în schimb, la Tribunalul Vrancea, o cerere a inculpaților cu privire la măsurile și excepțiile referitoare la legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală, cerere care a fost respinsă. „Respinge ca neîntemeiate cererile și excepțiile cu privire la legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul (…) Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea formulate de inculpatii Nicolae Marius, Iordache Ștefan Dragoș, Zăgureanu Anamaria Ruxandra și Nicolae Paul. (…) constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul (…) Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea, precum și a administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpații: 1. Chiriac Leonte, Pătru Florin Sebastian, Nicolae Marius, Iordache Ștefan Dragoș, Zăgureanu Anamaria Ruxandra, Nicolae Paul (…)”, se arată în decizia instanței.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?