Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Testamentul, partea a 6 a


    Așa cum am arătat într-unul din articolele precedente, testamentul poate cuprinde diverse dispoziții, unele dintre acestea putându-se referi la dezmoștenire. Prin intermediul acesteia, autorul testamentului înlătură de la moștenire, parțial sau total, unul sau mai mulți dintre moștenitorii săi legali, înlaturare pe care acesta o poate face fie direct exprimându-și această dorință fățiș în testament, fie indirect prin numirea unuia sau mai multor legatari.
    Dispoziția testamentară prin care moștenitorii legali au fost dezmoșteniți, poate fi atacată în instanță pentru nulitate în termenul prevăzut de lege, termen care curge de la data la care cei dezmoșteniți au luat cunoștință de dispoziția testamentară prin care au fost înlăturați de la moștenire, dar nu mai devreme de data decesului autorului testamentului .
    O altă dispoziție pe care testatorul o poate trece în testamentul său este cea referitoare la numirea persoanei (persoanelor) care se va ocupa (se vor ocupa) de executarea dispozițiilor testamentare. În virtutea dreptului său , executorul testamentar poate administra patrimoniul succesoral pe o durată de maxim doi ani , el putând face mai multe demersuri în ceea ce privește moștenirea , demersuri prevăzute expres de Codul civil.
    De principiu, puterile executorului testamentar nu pot fi transmise. Atribuțiile celui numit în considerarea unei anumite funcții pot fi însa continuate de către persoana care preia acea funcție.
    De regulă, executorul testamentar nu este remunerat pentru misiune sa. Însă nimic nu împiedică testatorul să stabilească o remunerație pentru acesta în sarcina moștenirii.
    Misiunea executorului testamentar se poate sfârși într-una din urmatoarele situații expres prevazute de Codul civil:
– dacă misiunea primită a fost îndeplinită
– misiunea nu s-a putut îndeplini;
– dacă a renunțat la execuția testamentară prin intermediul unei declarații autentice notariale;
– dacă executorul testamentar decedează;
– dacă executorul testamentar este pus sub interdicție judecătorească ;
– dacă instanța de judecată revocă executorul testamentar care nu își îndeplinește misiunea ori o îndeplinește în mod necorespunzător;
– dacă expiră termenul în care se exercită dreptul de administrare, afară de cazul în care instanța decide prelungirea termenului
    Pentru informații suplimentare în legatură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?