Autoritățile veterinare vrâncene au confirmat, ieri, o suspiciune de focar de Pestă Porcină Africană la doi porci dintr-o gospodărie din satul Dragosloveni, comuna Dumbrăveni. Primele probe au ieșit pozitive la analizele realizate la laboratorul de la Focșani, iar autoritățile sanitar veterinare așteaptă acum doar confirmarea oficială de la București pentru a declara focarul de PPA. Deja aseară a avut loc ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor în cadrul căreia au fost stabilite toate măsurile care se vor aplica la Dumbrăveni. Este al doilea focar de PPA din Vrancea, în ultimele două săptămâni, după cazul de la Gugești.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vrancea a dispus deja primele măsuri pentru izolarea zonei și realizarea dezinfecției. Veterinarii aplică planul de măsuri ca și cum ar fi confirmat deja focarul de PPA la gospodăria din Dumbrăveni. „Zona a fost deja delimitată și urmează să fie stabilite filtrele”, ne-a spus directorul DSVSA, Necula Botezatu. Acesta a explicat că proprietarul animalelor a anunțat medicul veterinar care a constatat că porcii aveau febră. Au fost anunțați reprezentanții DSVSA și au fost prelevate probe de la animalele bolnave.
Au fost interzise transporturile de animale și produse de animale din localitate și sunt restricții impuse pe o rază de zece kilometri. Urmează realizarea unei anchete pentru a stabili circumstanțele îmbolnăvirii animalele. Din primele cercetări, se pare că sursa ar fi furajele achiziționate de la o persoană necunoscută. Proprietarul animalelor le-a declarat veterinarilor că a cumpărat furajele de la stradă, de la o persoană care le transporta cu mașina dar că nu are niciun fel de date de identificare.
Veterinarii vrânceni le reamintesc celor care cresc animale în mediul rural să fie atenți la persoanele care comercializează porci sau furaje, dacă nu îi cunosc, să le solicite acestora datele de identificare și documentele de proveniență înainte de a face orice achiziție. Sunt reguli simple de prevenire, pentru a fi siguri că animalele sau furajele nu provin din zone cu PPA și nu prezintă risc de propagare a virusului. Mai mult, se asigură trasabilitatea mărfurilor iar veterinarii pot interveni pentru a limita extinderea focarelor de PPA.
Veterinarii au precizat că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA Vrancea sau oricărei autorități locale. Toate animalele bolnave trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare. Autoritățile veterinare menționează că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.
Reguli ce trebuie respectate de crescătorii de porci:
– porcii trebuie ţinuţi în spaţii îngrădite fără a veni în contact cu porcii din alte exploataţii, cu porcii mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
– animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare/ lături care să să conţină resturi din carnea de porc gătită în familie;
– să nu existe contact între porcii domestici și orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreţi, inclusiv de la cei vânaţi sau morţi;
– scroafele sau vierii să nu fie scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
– în zonele în care Pesta Porcină Africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă sau fân provenite din zonele cu restricţii;
– deţinătorii de porci domestici din exploataţiile nonprofesionale au obligaţia să comunice medicului veterinar de liberă practică modificările apărute în starea de sănătate a porcilor proprii sau în exploataţiile limitrofe, numărul animalelor moarte.