La câteva zile după ce un tribunal din Rotterdam a dat prima amendă penală unui bărbat acuzat că a hărţuit verbal pe stradă un grup de femei, primăria acestui oraş a anunţat extinderea planului ei de acţiune ce a permis acest verdict şi către protejarea homosexualilor, una dintre măsuri fiind participarea străinilor stabiliţi în acest oraş olandez la un program de integrare, transmite agenţia EFE. ”Nu există cetăţeni A, B sau C. Trebuie să ne acceptăm unii pe alţii ca egali. Aceasta trebuie să se respecte şi în cazul persoanelor transsexuale care au probleme la locul de muncă, homosexualilor care vor să meargă pe stradă sâmbătă noaptea ţinându-se de mână fără să se confrunte cu comentarii sau violenţe”, spune primarul liberal Bert Wijbenga.
El este autorul unui plan denumit ”Relaxează-te, acesta este Rotterdamul”, prin care urmăreşte să îmbunătăţească acceptarea ”diversităţii” şi a ”toleranţei” şi are ca slogan: ”Să trăim împreună într-un oraş unde nu există o majoritate !”. Planul pentru un ”Rotterdam mai tolerant” acordă o atenţie specială celor instalaţi recent în acest oraş şi cere ca 80% dintre străini să participe la un ”program de integrare” în cel mult şase luni de la înregistrarea lor în evidenţele primăriei.
După prima sentinţă penală dată săptămâna trecută într-un caz de hărţuire sexuală, primăria din Rotterdam a decis ca acest plan să includă şi protejarea lesbienelor, homosexualilor, trassexualilor şi bisexualilor. ”Vorbim despre LGBTI, dar şi despre cetăţenii din Rotterdam care au un handicap, o altă culoare a pielii sau anumite credinţe religioase”, explică primarul. În respectiva sentinţă privind fapta de hărţuire sexuală un bărbat în vârstă de 36 de ani a primit o amendă de 200 de euro, suspendată până la o eventuală recidivă, judecătorul acceptând circumstanţele personale ale acuzatului. Acesta din urmă a abordat pe stradă femei care mergeau împreună cu cuvinte precum ”hei, frumoaso, vino aici !” sau ”frumoaso, ce drăguţă eşti !”.
Femeile din acel grup nu au reclamat nimic autorităţilor, în schimb au făcut-o agenţi în civil pe care primăriile din Rotterdam şi Amsterdam i-au desfăşurat pe străzile acestor oraşe tocmai pentru astfel de cazuri. Bărbatul s-a apărat în faţa instanţei afirmând că este singur şi în căutarea unei prietene şi că nu ştia că cuvinte de genul celor folosite de el pot constitui un delict.
Conform legislaţiei olandeze, hărţuirea unei persoane pe stradă, inclusiv prin fluierături, se sancţionează cu o amendă de până la 4100 de euro sau cu trei luni de închisoare.