Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO și GALERIE FOTO: DMF Poliplast, povestea unei afaceri de succes

Compania focșăneană DMF Poliplast este una dintre cele mai importante firme românești producătoare de ambalaje pentru industria alimentară. Înființată în 1991 de Mihai și Florica Dărmănescu, compania focșăneană a cunoscut o creștere rapidă în special după anii 2000, când au fost făcute investiții în tehnologia de imprimare flexografică și au fost accesate fonduri europene pentru un nou sediu. Nu în ultimul rând, conducerea companiei a investit în pregătirea angajaților, pentru a fi adaptați la noile tehnologii și pentru a livra clienților produse de cea mai bună calitate. Societatea este condusă acum de Diana Dărmănescu (FOTO), una dintre femeile manager de succes din Vrancea. Într-un interviu pentru „Monitorul de Vrancea”, Diana Dărmănescu a vorbit despre povestea de succes a companiei, începând de la producția de folii pentru agricultură, până la momentul actual, în care lucrează cu cele mai mari firme din industria alimentară. Diana Dărmănescu spune că valorile promovate de DMF Poliplast sunt „loialitatea, încrederea reciprocă, perseverența”. „De-a lungul timpului, aceste valori au creat un nucleu de oameni care au dus mai departe firma și care au ajutat la evoluția ei”, a subliniat Diana Dărmănescu.

 

Care este profilul de activitate al firmei pe care o conduceți, DMF Poliplast?

Diana Dărmănescu: „Suntem o firmă producătoare de ambalaje pentru industria alimentară, în principal. De asemenea, mai colaborăm cu alte industrii, precum cea producătoare de hârtie pentru uz uman, uz general, FMGC, dar căutăm noi domenii de a ne dezvolta la nivel național și internațional”.

 

Când a fost înființată societatea și care a fost evoluția ei de-a lungul timpului?

Diana Dărmănescu: „Suntem o firmă românească de familie. Ne-am înființat în anul 1991, firma a fost înființată de către părinții mei, Mihai și Florica Dărmănescu. Producția de ambalaje propriu zis a început în 1996. Începutul a fost greu, dar cu multă muncă și perseverență am făcut lucruri mari, am evoluat, astfel că, în acest moment, suntem la un punct în care suntem recunoscuți la nivel național precum un furnizor serios, de încredere și care furnizează întotdeauna produse de cea mai bună calitate”.

Care este perioada în care societatea a cunoscut cea mai mare dezvoltare economică?

Diana Dărmănescu: „Dezvoltarea este continuă și aș putea spune că acum este momentul cel mai bun, fiindcă întotdeauna am fost pe trend ascendent. Au fost momente cu o creștere mai rapidă, momente mai dificile din punct de vedere economic, la nivel național și la nivel local. Dar pot spune că investițiile în tehnologie, investițiile în oameni, cultura noastră organizațională, care este caracterizată de valorile familiei tradiționale românești, adică loialitate, spirit de echipă, încredere, ne-au făcut să avem o traiectorie ascendentă de-a lungul timpului”.

 

Cum ați descrie evoluția companiei dumneavoastră în cei peste 25 de ani de activitate?

Diana Dărmănescu: „Așa cum am spus, perseverența este un element care ne caracterizează astfel că, făcând pe scurt un istoric al activității noastre, 1996 a fost anul în care s-a demarat producția de folii pentru agricultură. Primul nostru sediu a fost la Golești, afacerea de familie a început cu un nucleu foarte strâns, cu oameni foarte apropiați nouă. În timp am făcut investiții, iar lucrul care ne-a diferențiat de ceilalți producători a fost învățarea tehnologiei de imprimare flexografică. Aceasta ne-a pasionat și continuă să ne pasioneze, iar mult timp sloganul nostru a fost «Măiestria imprimării». Acest lucru s-a consolidat în anul 2007. A fost anul în care am făcut o investiție importantă și în care am crescut, am început să colaborăm cu firme mijlocii, firme care își aduceau ambalajele din străinătate și care au găsit la noi o soluție foarte bună să se aprovizioneze. Un alt moment foarte important a fost în 2012-2013, când noi am trecut la un alt nivel de organizare. Am făcut un sediu nou, unde ne aflăm acum, am făcut investiții în tehnologie, am pregătit oamenii să se adapteze noilor cerințe și tehnologii pentru a livra produse de calitate și a fi întotdeauna diferiți față de ceea ce oferea concurența noastră”.

 

Cât de important este factorul uman în evoluția companiei dumneavoastră?

Diana Dărmănescu: „Unul dintre elementele foarte importante și factorul nostru de succes este echipa. Mereu spun că echipa este precum un lanț, a cărui rezistență e dată de veriga cea mai slabă, toți trebuie să ne ajutăm și să ne susținem reciproc. Aceasta este filosofia noastră de lucru. Consider că alături de investițiile pe care le-am făcut, echipa are același rol important, de ajutor în evoluția noastră și în creșterea noastră de-a lungul timpului. Investim continuu în creșterea profesională a managerilor noștri, anul acesta suntem în curs de finalizare a unui curs de excelență, pe care l-am realizat împreună cu EXEC-EDU și o avem alături de noi pe doamna profesor Lavinia Rașcă. Ne dorim să ne îmbunătățim continuu performanțele profesionale prin învățare și prin perfecționare”.

 

Doamna Lavinia Rașcă care este scopul acestui curs, cât de important este factorul uman în dezvoltarea unei companii?

Lavinia Rașcă: „De 25 de ani sunt în slujba celor care doresc să fie manageri și antreprenori mai buni. Doamna Dărmănescu a fost studenta mea la ASEBUSS în  programul MBA, m-a impresionat felul în care s-a dezvoltat și a învățat în cei doi ani de pregătire. Am discutat mult cu dânsa despre echipa DMF și despre ceilalți antreprenori din Focșani, despre nevoia de pregătire de aici. Motiv pentru care ne-am hotărât să venim în întâmpinarea nevoilor lor și să facem un curs aici, unde ei lucrează, astfel încât să le fie cât mai ușor să participe la curs. Este un curs de dezvoltare a competențelor antreprenoriale de management și de leadership, care are o parte de strategie, o parte de marketing și vânzări, o parte de operațiuni, de finanțe. Este foarte important managementul oamenilor și se termină cu o simulare de management, în care o grupă trebuie să ia decizii pe baza unor comportamente constructive, ale unor comportamente corecte, să valorizeze întreaga echipă, să contribuie la dezvoltarea ei, să țină seama și să dezvolte aspectele pozitive ale oamenilor din subordine. A fost un curs de opt zile, în care am întâlnit niște oameni minunați, dornici să se dezvolte. A fost o bucurie pentru mine și pentru colegii care au venit aici să interacționeze cu aceste persoane și suntem foarte mulțumiți că în orașul Focșani există persoane atât de serioase care dezvoltă echipe de sute de oameni care au locuri de muncă sigure și bune”.

 

Care sunt cele mai mari provocări pe care o companie precum DMF Poliplast, cu capital românesc, le are pe piața din România?

Diana Dărmănescu: „Provocarea cea mai mare este capitalul și atragerea de capital. Sunt multe provocări, pornind de la tehnologie, de la capitalul uman, dar cred că cea mai mare provocare este capitalul. Firmele românești trebuie să se dezvolte prin profitabilitate, prin creștere organică și nu au acces foarte ușor la alte fonduri externe, cu excepția băncilor care ne sunt alături”.

Sunteți o femeie manager, care considerați că sunt provocările din activitatea pe care o desfășurați ?

Diana Dărmănescu: „Chiar dacă trăim într-o lume în care istoria ne-a demonstrat că bărbații erau în posturi de conducere și pe primele locuri, lucrurile au evoluat și consider că femeile au aceleași șanse de succes, mai ales că succesul îl măsurăm în același mod pentru bărbați și pentru femei. Acum s-a demonstrat că multe firme de succes sunt conduse de către femei și pot să consider un atu faptul că multe femei și-au demonstrat talentul și abilitatea de a ocupa posturi de manager, dar consider că cea mai bună este o colaborare între femei și bărbați, pentru că se știe că suntem complementari și cred că cheia succesului este într-o colaborare frumoasă. Femeile au și o mare provocare atunci când își doresc să devină mame, când doresc să își construiască o familie. Timpul alocat celor două roluri trebuie împărțit frumos, cu multă înțelepciune pentru a le rezolva în mod benefic pe amândouă”.

 

Ați vorbit despre succes în activitatea companiei. Cum definiți succesul din poziția de manager al companiei DMP Poliplast?

Diana Dărmănescu: „Consider că succesul reprezintă atingerea obiectivelor pe care ni le propunem. Acestea pot fi de natură financiară pentru că este important ca o firmă să fie profitabilă, îi asigură continuitatea în timp, se poate defini prin câștigarea cotei de piață, dar și prin recunoașterea la nivelul industriei, între producătorii de ambalaje. De asemenea, este foarte importantă menținerea și îmbunătățirea unui climat intern de lucru care să  promoveze motivația, profesionalismul și loialitatea între angajați. Ne dorim o creștere armonioasă, o creștere care să asigure un climat sigur și de încredere pentru angajații noștri și, de asemenea, pentru acționari. Valorile pe care noi le promovăm sunt loialitatea, încrederea reciprocă, perseverența. De-a lungul timpului, aceste valori au creat un nucleu de oameni care au dus mai departe firma și care au ajutat la evoluția ei, alături de care s-au agregat alți profesioniști, pentru a continua acest trend de dezvoltare și de evoluție continuă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?