Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Creștinii ortodocși vrânceni au prăznuit Botezul Domnului; în multe parohii au fost sculptate cruci din gheață

Creștinii ortodocși vrânceni au sărbătorit, duminică, Botezul Domnului sau Boboteaza, iar astăzi este Sfântul Ion. În Focșani, la bisericile din cartiere, oamenii au primit binecuvântarea preoților. Așezați ordonat la rând, în sticle, oamenii au luat apa sfințită. La Biserica din Piața Unirii au fost peste trei sute de credincioși, care au așteptat să primească binecuvântarea preoților care au oficiat slujba specială de Bobotează, apoi să ia agheasma mare.

În mai multe localități vrâncene, au fost sculptate cruci din gheață, așa cum cere tradiția de Bobotează. „Gerul Bobotezei la Ireşti. Bucuria slujirii. Blocurile de gheață aduse de la Năruja, mulțumită părintelui Vasile Bratie şi celor doi nărujeni minunați care ne-au ajutat enorm, au prins forme şi utilitate creştină prin dragostea şi măiestria ireştenilor ce au împrumutat mâinile Lui Dumnezeu, uitând de frig, vânt, picioare şi spinări înțepenite. Felicităm echipele noastre de ireşteni care au lucrat în două schimburi la extracție, transport, manipulare şi la modelare, căci ceea ce este frumos, place şi Domnului. (Duminică) fiecare creştin merge la Biserică fiind martor la Botezul Domnului. Sărbători şi An Nou binecuvântat!“, au scris pe facebook reprezentanții Corului Parohiei Irești.

Cruce de gheață au avut și credincioșii parohiei Sf. Ioan Evanghelistul din Odobești. „Slavă lui Dumnezeu pentru această frumoasă Cruce de gheață pe care am primit-o odată cu jertfa credincioșilor parohiei noastre! Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cu al Său har și a Sa iubire de oameni!”, au scris, pe facebook, cei de la Biserica SF Ioan Evanghelistul. Și în satul Șindrilari, din comuna Reghiu, de Bobotează, credincioșii au avut parte de o cruce de gheață, iar pe pagina de Facebook a Bibliotecii Năruja au fost publicate mai multe fotografii cu realizarea crucilor din gheață, de la scoaterea blocurilor de gheață cu ajutorul unor utilaje până la sculptarea acestora.

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus, în Ajunul Bobotezei, că apa care este sfințită de Bobotează „se va păstra tot timpul anului și se va gusta din ea în ziua Botezului Domnului, opt zile după praznic, dar și atunci când suntem bolnavi sau în mari ispite și încercări”. Potrivit basilica.ro, „de Bobotează prăznuim și Botezul poporului român”, după cum a spus Patriarhul Daniel la Slujba Aghesmei Mari. „Suntem un popor creștin botezat lent, nu la comandă, pentru a rezista în istorie”, a subliniat Preafericirea Sa. „Botezul nostru a început prin lucrarea de propovăduire a Evangheliei de către Sf. Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României”, a adăugat Preafericirea Sa, indicând scenele de pe frontispiciul Palatului Patriarhiei: „Fiindcă nu avem un an precis al Botezului nostru, prăznuim și Botezul poporului român în această zi a Botezului Domnului, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin!”.

Potrivit www.crestinortodox.ro, „aghiasma, apa sfințită prin slujbă bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinți viața oamenilor și a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curățirii sufletești, a promovării și a sfințirii vieții. La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia înainte de anaforă; se da și celor ce sunt opriți de la Împărtășanie, ca întărire spre nădejdea pocăinței, a mângâierii și îndreptării lor pentru viitor (Constituțiile Apostolice VIII, 29)“.

Potrivit aceleiași surse, „fiind folosită numai în cantități mici, aghiasma nu trebuie să fie înmulțită; o sticlă de aghiasma mare este suficientă pentru un an de zile, ea fiind folosită mai rar decât cea mică; în ce privește aghiasma mică, slujba pentru sfințirea acesteia poate fi săvârșită oricând în an, atât în biserică, cât și în casele credincioșilor; când facem sfeștanie în casă, preotul poate sfinți o cantitate mai mare de apă, în funcție de dorința și nevoile fiecăruia“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?