Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Căminul Cultural din Cîndești, transformat din clădire degradată în instituție de cultură


Căminul cultural din satul Cîndești, comuna Dumbrăveni, a fost inaugurat de autoritățile locale, în urma reabilitării și modernizării totale a clădirii și a curții aferente. Cu această ocazie, a avut loc o slujbă de sfințire oficiată de preoții din localitate.
Clădirea a fost reabilitată complet la interior și exterior și a fost dotată cu toate echipamentele necesare pentru activități cultural – artistice. Investiția a fost realizată prin Compania Națională de Investiții cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, în valoare de aproximativ 1,2 milioane de lei și a prevăzut schimbarea acoperișului, montarea unei centrale termice, reparații complete la exterior și interior. „Căminul cultural arată acum într-un mod deosebit, iar dintr-o clădire degradată am reușit să facem o adevărată instituție de cultură. În sarcina noastră a revenit amenajarea curții interioare, precum și construirea unui gard nou, pentru ca imaginea Căminului cultural să fie una schimbată complet. Aceste lucrări au fost realizate cu fonduri de la bugetul local și nu au putut fi făcute până la recepționarea reabilitării clădirii, ele nefiind cuprinse în proiectul finanțat de Ministerul Dezvoltării, ceea ce a prelungit momentul inaugurării”, a spus primarul Valentin Tîlvăr.

Activități artistice și culturale pentru comunitate

Căminul cultural și-a păstrat vechile caracteristici arhitecturale, care nu au fost modificate în timpul lucrărilor. În interiorul clădirii se află o sală mare pentru spectacole, cu scenă, instalație de iluminat, instalație de sonorizare, precum și scaune pentru spectatori. Artiștii care vor evolua aici au vestiar pentru schimbarea ținutelor, dar și un grup sanitar dotat cu duș.
Odată cu terminarea acestui proiect, autoritățile locale vor ca, în colaborare cu școala, să impulsioneze activitățile culturale și artistice. Acest lucru se impune și pentru că finanțarea acordată de Ministerul Dezvoltării a fost condiționată de desfășurarea lunară a unor asemenea activități. De altfel, primul eveniment care a avut loc aici a fost serbarea de final de an școlar a elevilor de la școala din satul Cîndești, când s-a lansat și cartea „Leac pentru suflet”, un auxiliar didactic ce se vrea a fi un ghid pentru limba română. Ghidul cuprinde lucrări ale elevilor din Cîndești și a fost coordonat de profesorul de limba română Cătălina Grăjdan și profesorul de religie Viorel Popa. Cartea a fost realizată în parteneriat cu biblioteca comunală, în cadrul proiectului „Leac pentru suflet”, motiv pentru care acest ghid a luat numele proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?