Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

86 rachete antigrindină au fost lansate în Vrancea


Unitatea de combatere a căderilor de grindină Vrancea a intervenit, miercuri, cu trei rachete antigrindină pentru a combate fenomenele meteorologice periculoase din zonă. Până acum, la UCCG Vrancea au fost lansate 86 de rachete antigrindină începând cu data de 15 aprilie. Lansarea de rachete antigrindină a coincis, în acest an, cu o perioadă de secetă prelungită care i-a determinat de fermieri să facă asocieri care nu au niciun fel de suport științific. Au fost pregătite și proteste din partea unor fermieri care doreau să nu se mai intervină cu rachete pentru a nu alunga norii de ploaie. Pentru a-i liniști pe agricultori a avut loc și o întâlnire, la Ruginești, unde a fost prezent Gheorghe Căunei Florescu, director general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină. Spiritele s-au calmat după precipitațiile puternice din ultimele săptămâni. 
Ministerul Agriculturii a arătat în repetate rânduri că tehnologia folosită la combaterea grindinei folosește iodura de argint și este folosită cu succes în multe alte țări, nefiind asociată în nici un caz cu apariția secetei.
    Practic, prin aceste intervenții, gheața este transformată în apă. „Prin intervenții active în atmosferă, în norii cu risc major de grindină se trimit vectori purtători de iodură de argint care, prin reacție, produc nuclee de condensare artificială. Această modificare determină un proces de precipitare a vaporilor de apă din nor și se elimină astfel pericolul producerii de grindină, iar masa de apă din nor se uniformizează și cade, sub formă de ploaie, pe o suprafață mai mare. În concluzie, activitățile de combatere a căderilor de grindină nu afectează balanța generală de apă în nor, nu au impact semnificativ asupra dinamicii sistemului noros (inclusiv schimbarea direcției acestuia) ci, dimpotrivă, asigură creșterea și uniformizarea precipitațiilor numai în aria de combatere și adiacentă acesteia”, se arată în comunicatul Ministerului. Acesta precizează că scopul Sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor este de a asigura protecția culturilor agricole precum vii, livezi, sere precum și al comunităților rurale din zonele de intervenție, față de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?