Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

A murit medicul Dănuț Ceamburu

Binecunoscutul doctor Dănuț Ceamburu, medic în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea, a murit azi noapte la Spitalul Județean. „M-am născut într-o zi sfântă de Crăciun, a anului 1952, în Focșani”, ne spunea doctorul Ceamburu, într-un interviu acordat în aprilie 2015. S-a stins înainte să împlinească 66 de ani din cauza unei boli incurabile.

A terminat Facultatea de Pediatrie la București, în 1978, a urmat Stagiatura la Spitalul din Focșani, timp de 3 ani, care au fost întrerupți de scurte stagii la dispensare din Vrâncioaia și Focșani. După ce a devenit medic specialist, a profesat la Dumbrăveni, timp de cinci ani, apoi a urmat Leagănul de Copii, timp de șase ani, unde a fost și director. A urmat Direcția pentru Protecția Copilului, unde a fost director câțiva ani. Apoi Serviciul de ambulanță județean. „Am venit la Ambulanță pentru că voiam să revin la meseria mea, de medic, și a fost o revelație pentru mine medicina de urgență. Sunt profund atașat de această specializare. Am făcut și un curs de 6 luni pe medicina de urgență la Târgu Mureș”, ne spunea medicul în interviul menționat.

Marea sa pasiunea a fost poezia. „Face parte din sensibilitatea mea. Am început să scriu poezii cam de la 18 ani, când eram îndrăgostit de o fată frumoasă. Mă urcam pe șopronul casei, priveam la stele și așa a venit inspirația… Cea mai bună formă de exprimare a sufletului este poezia. Nu pot cuantifica câte poezii am scris, sunt foarte multe. Eu mă bucur că starea de poezie încă se menține. Poezia e umană, ca și medicina. Medicina este o profesie umanistă, fără suflet nu o poți practica, iar cei care o practică fără suflet nu se numesc medici. Tot timpul scriu poezii. Mă bucur că pot așterne pe hârtie ceea ce simt. Eu prefer să mă exprim în poezie. În perioada cât am fost director la leagăn, am mai scris și poezii pentru copii, dar cel mai mult scriu despre femeie și iubire. Sunt îndrăgostit de iubire. Iubirea e o stare de spirit. În ziua de astăzi este multă reticență față de lucrurile frumoase. Oamenii motivează că viața i-a făcut așa, dar frumosul există în orice! Știi cum spunea Lucian Blaga „În lacul cu noroi la fund cresc nuferi”. Pe lângă faptul că scriu poezii, citesc poezii, dar și proză. Am momente în care inspirația îmi vine și când sunt în ambulanță… Eu nu pun titluri la poezii pentru că las cititorul să își facă el o impresie despre poezie. Practic, titlul ne impune o anumită gândire. Fără poezie, fără iubire nu există frumusețea vieții.”.

I-au plăcut sculptura și grafica, „am avut și expoziții de grafică, mi-a plăcut tot ce e frumos.”

La finele anului 2014 a lansat prima sa carte: „Pentru tine…”, un volum de poezie și grafică.

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?