Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Căderi de obiecte din atmosferă sau din cosmos, pericole trecute în PLANUL ROȘU de intervenție analizat de ATOP Vrancea

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Vrancea a analizat, în ședința ordinară de săptămâna trecută, Planul roșu de intervenție al județului Vrancea. Acesta are drept scop asigurarea unui răspuns coordonat al tuturor structurilor cu atribuţii de intervenţie în cazul producerii unor accidente colective şi/ sau calamităţi, precum și stabilirea de reguli şi măsuri în vederea mobilizării unor resurse suplimentare din judeţul Vrancea sau din afara acestuia, în situaţia depăşirii capacităţii locale de intervenţie medicală.

Planul a fost prezentat de inspector şef al Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, colonel ing. Chiscop Flaviu-Dorel. Instituţiile implicate în aplicarea Planului roşu de intervenţie la nivelul judeţului Vrancea sunt: Instituţia Prefectului Judeţul Vrancea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea, Direcţia de Sănătate Publică Vrancea, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vrancea, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani, Crucea Roşie – Filiala Vrancea, Serviciul Public Judeţean Salvamont Vrancea.

Situațiile de risc generatoare de accidente colective şi/ sau calamităţi pot fi: inundaţii produse la nivelul judeţului Vrancea prin revărsări naturale ale unor cursuri de apă, cauzate de creşteri ale debitelor sau blocajelor produse de gheţuri, plutitori şi aluviuni; scurgeri de pe versanţi; scurgeri ape pluviale; producerea unor accidente sau avarii la construcţiile hidrotehnice, cu efect limitat în spaţiu şi timp; În urma ploilor abundente de lungă durată, pe fondul topirii bruşte a zăpezii, sau că dezastru complementar al cutremurelor, pot apărea alunecări/ prăbuşiri de teren în special în zonele deluroase ale judeţului.

La nivelul judeţului Vrancea zonele cu riscuri de producere şi propagare a incendiilor în masă sunt: zonele cu aglomerări urbane, precum şi zonele în care gospodăriile sunt amplasate la distanţe relativ mici şi construite din materiale uşor combustibile, în special în comunele din zona de munte a judeţului; staţiile de comercializare carburanţi de pe raza judeţului Vrancea.

În planul roșu de acțiune mai sunt trecute accidente, avarii, explozii produse în industrie, transport şi depozitare produse periculoase. Se pot produce accidente, avarii şi explozii la operatorii economici sau societăţile comerciale care deţin substanţe periculoase pe raza judeţului Vrancea. De asemenea, se pot produce accidente la operatorii economici care produc, colectează şi transportă deşeuri periculoase pentru om şi mediu; accidente produse pe arterele rutiere şi feroviare ce străbat judeţul Vrancea în care sunt implicate substanţe toxice industriale, cum ar fi transportul de clor, amoniac sau benzină. Totodată, se mai pot produce la operatorii economici sau societăţile comerciale ce deţin, folosesc sau comercializează substanţe chimice de pe raza judeţului Vrancea.

Judeţul Vrancea se poate confrunta cu accidente grave și pe căile de comunicaţii, în special pe E 85, ce face legătura între sudul şi nordul ţării, pe DN 23 ce face legătura între Focşani şi partea de S-E a ţării şi pe DN 2D ce face legătura între centrul şi S-E ţării, precum şi pe calea ferată, ce face legătura între sudul şi nordul ţării. Mai pot fi înregistrate explozii necontrolate de muniţiei rămase din timpul conflictelor militare, care la rându-le sunt prinse în Planul roșu ded intervenție. În judeţul Vrancea există încă foarte multă muniţie neexplodată din timpul celor două războaie mondiale, iar nerespectarea măsurilor de siguranţă la descoperirea acesteia sau lovirea involuntară poate duce la explozii devastatoare cu un număr mare de răniţi.

Pe lista de intervenții se mai află: explozii în magistralele de transport gaze naturale şi produse petroliere; căderi de obiecte din atmosferă sau din cosmos. „În situaţia în care numărul victimelor depăşeşte capacitatea de intervenţie obişnuită a structurilor S.M.U.R.D. şi ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea demarează procedurile de declanşare a Planului roşu de intervenţie, informând prefectul judeţului Vrancea asupra producerii evenimentului şi solicitând declanşarea Planului roşu de intervenţie. Declanşarea Planului roşu de intervenţie la nivelul judeţului Vrancea se va face în cazul în care în urma evenimentului a rezultat un număr de cel puţin 10 răniţi“, se arată în comunicatul ATOP.

La adoptarea deciziei de declanşare a Planului roşu de intervenţie se va avea în vedere cunoaşterea următoarelor date: numărul real sau potenţial al victimelor; caracteristicile operaţiunilor de salvare necesare; gradul de dificultate a operaţiunilor de salvare; potenţialul evolutiv al situaţiei; capacitatea de intervenţie a instituţiilor în cazul în care Planul roşu de intervenţie nu ar fi declanşat, respectiv pragul prestabilit de declanşare a acestuia; capacitatea de intervenţie a instituţiilor în vederea asigurării misiunilor obişnuite pe durata intervenţiei, în cazul în care se declanşează Planul roşu de intervenţie. Măsura de informare a populaţiei şi a mass-media se aplică imediat după activarea Planului roşu de intervenţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?