Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO :Consiliul Județean a aprobat depunerea a trei proiecte cu finanțare europeană pentru drumurile județene


Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, depunerea a trei proiecte cu finanțare europeană, cheltuielile legate de proiecte și acordul de parteneriat pentru realizarea acestora. Aceasta este una din procedurile de precontractare la proiectele depuse spre finanțare. Este vorba despre proiectele:
    „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: „Limită județ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejița – Tâmboiești- Bordești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”;
    „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani – Golești – Vârteșcoiu – Odobești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”; 
    „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbrăveni – Gugești – Popești – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți – Faraoanele – Rîmniceanca – Beciu – Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”.
    Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache a declarat că în maxim o lună de zile vor fi semnate contractele de finanțare la proiectele de investiții mai sus amintite. „Estimăm ca în maxim o lună să semnăm contractele de finanțare cu autoritatea de management. Noi (Consiliul Județean – n.r.) vom demara, chiar dacă nu sunt încă semnate contractele de finanțare, procedurile de achiziții publice pentru întocmirea proiectului tehnic. Este o activitate prevăzută în graficul proiectului, după care urmează verificarea proiectului la Autoritatea Rutieră Română, la organismul intermediar și ulterior vom demara achiziția publică de lucrări. Nu pot preciza când vor începe lucrările, deoarece procedurile de achiziții durează deoarece legea permite participanților la licitație să conteste rezultatul, ceea ce poate duce la întârzierea începerii lucrărilor”, a precizat Romeo Iordache.
    Acesta a afirmat că din discuțiile purtate la Ministerul Dezvoltării, pentru că POR 2014-2020 a demarat anul acesta, programul va fi prelungit până în anul 2023. Romeo Iordache a menționat că administrația județeană are prinse pentru finanțare cinci proiecte pe POR 2014-2020, trei fiind aprobate ieri și urmând ca în perioada următoare să fie semnate și celelalte două. Romeo Iordache a explicat și de ce a apărut această defalcare a celor cinci proiecte. „Consiliul Județean figurează pe lista cu proiecte prioritare cu cinci proiecte. Trei se aprobă azi (ieri-n.r.), al patrulea este DJ 205R-Gologanu-Slobozia Ciorăști-Cotești. Acest proiect a fost verificat și conform prevederilor Ghidului Solicitantului, organismul intermediar și autoritatea de management contractează lucrările în limita a 120 la sută din valoarea de proiectare. Cum valoarea cumulată a celor patru proiecte ar fi însemnat 121 la sută, Ministerul Dezvoltării trebuie să emită un ordin al ministrului care va aproba finanțarea cu un procent peste maximul de 120 la sută. Urmează ca în maxim 10 zile să primim confirmarea și pentru al patrulea drum DJ 205R-Gologanu-Slobozia Ciorăști-Cotești”, a susținut Romeo Iordache.

Date tehnice despre drumuri

    În ceea ce privește obiectivul de investiții „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Limită județ Buzău-Voetin-Sihlea-Obrejița- Tâmboiești-Bordești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”, drumul are o lungime de 22,517 km, platforma drumului va avea 8 m, din care partea carosabilă 6 metri, iar fiecare acostament câte un metru. Pe acest drum vor fi reabilitate două poduri. Valoarea totală a investiției este de 56.885.921 lei, iar durata de execuție este de  42 luni (9 luni proiectare, 30 execuție și 3 luni audit și raportul final). Investiția va fi reeșalonată pe trei ani astfel: an I-2 846 285.00 lei; an II-27 019 818.00 lei; an III-27 019 818.00 lei.
    La obiectivul de investiții „Modernizarea  infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Focșani-Golești-Vârteșcoiu-Odobești cu conectivitate directa la rețeaua TEN -T”, drumul are o lungime de 15,187 km, platforma drumului va avea 10-11 metri. Pe acest drum vor fi reabilitate două poduri. Valoarea totală a investiției este de 47.189.855 lei, iar durata de execuție este de 36 luni. Investiția va fi reeșalonată pe trei ani astfel: an I- 11.450.444,00 lei; an II- 15.744.923,00 lei; an III-19.994.488,00 lei.
    La obiectivul de investiții „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Dumbraveni- Gugesti-Popești-Urechesti-Budesti-Cotesti-Blidari-Bontesti- Dălhăuți-Faraoanele-Rimniceanca-Beciu-Odobești cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T”, drumul are o lungime de 29,476 km, platforma drumului va avea 8 sau 10 metri. Pe acest drum vor fi reabilitate șapte poduri. Valoarea totală a investiției este de 109.439.521 lei, iar durata de execuție este de 36 luni. Investiția va fi reeșalonată pe trei ani astfel: an I- 24.731.966,00 lei; an II- 37.385.266,00 lei; an III-47.322.289,00 lei.
    La obiectivul de investiții „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gologanu- Slobozia Ciorăști- Cotești cu conectivitate directa la rețeaua TEN-T”, drumul are o lungime de 16,970 kilometri. Platforma drumului va avea 8 m, din care partea carosabilă 6 metri, iar fiecare acostament  câte un metru. Pe acest drum va fi reabilitat un pod. Valoarea totală a investiției este de 26.972.867 lei, iar durata de execuție este de  42 luni (9 luni proiectare. 30 execuție și 3 luni audit și raportul final). Investiția va fi reeșalonată pe trei ani astfel: an I-1.717.958,00 lei; an II-12.627.454,50 lei; an III-12.627.454,50 lei.
   
Ghidul solicitantului trebuie modificat, cheltuielile pentru poduri și viaducte să devină eligibile

    În ceea ce privește proiectul ,,Modernizarea infrastructurii rutiere de drum județean dintre localitățile: Gugești – Dragosloveni – Gura Caliței – Dealu Lung- Tinoasa – Poenița – Dumitrești, cu conectivitate directă la rețeaua TEN -T” – cod SMIS 108713 (DJ 204P), care este și cel mai dificil drum, directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean a arătat că, la evaluare administrativă, s-a stabilit că lucrările pentru viaductul ce trebuie construit în zona cu alunecări de teren sunt cheltuieli neeligibilie și ar trebui să cadă în sarcina beneficiarului. „Bugetul județului Vrancea nu poate suporta cheltuieli de jumătate din valoarea proiectului. Proiectul este estimat la 250 de milioane de lei, iar valoarea viaductului este de aproape 120 de milioane de lei. După demersurile făcute pentru modificarea ghidului solicitantului s-a luat în discuție varianta de modificare a ghidului cu trecerea acelor cheltuieli pentru construcții noi, respectiv poduri și viaducte, pe cheltuială eligibilă, adică să fie suportate din fonduri ale Uniunii Europene. Deci, vom intra și cu acest proiect la finanțare după modificarea ghidului solicitantului”, a mai spus Romeo Iordache.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?