Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Pregătiri pentru Boovie Festival; anul acesta sunt acceptați în concurs și elevii de clasele a VII-a și a VIII-a

Elevii iubitori de carte și film sunt așteptați să se înscrie la cea de a IV-a ediție a concursului de book-trailere Boovie Festival. Concursul este dedicat elevilor de liceu și mai nou și de gimnaziu și reprezintă o provocare pentru to’i aceștia. Ei trebuie să realizeze trailere după cărți noi, care nu au mai fost ecranizate, și care vorbesc sincer și profund despre problemele adolescenților din toată lumea.

Potrivit informațiilor furnizate de profesoara Carmen Ion, inițiatoarea acestui proiect inedit de determinare a tinerilor să citească, Boovie Festival vine în acest an școlar cu noutăți. La ediția aceasta se pot înscrie și elevi de gimnaziu, de la clasele a VII-a și a VIII-a, iar romanele „ecranizate“ sunt doar ale scriitorilor de limbă română. O altă noutate este faptul că va fi introdusă și o nouă secțiune Boovie+, care va cuprinde lucrări non literare, dar care sunt legate de viață și de programa studiată la școală. Și chiar dacă mai este aproximativ jumătate de an până la festivalul propriu-zis, până atunci mai sunt câteva etape de parcurs, respectiv să se alcătuiască echipele, iar profesorii să înscrie echipele pe site-ul boovie. Este nevoie de echipe competitive pentru că abilitățile și competențele care sunt necesare pentru alcătuirea unei echipe de book-trailer sunt diferite decât cele pe care le văd profesorii la clasă. Este nevoie de cititori foarte buni, de elevi cu competențe artistice și tehnice, cu viziune, cu capacitate de a juca, de a se integra în echipă, de a negocia rolul și propriile idei în cadrul unei echipe, cu viziune regizorală, cu simț muzical, pentru că este important și ce muzică asociază ei cu treilerele. De asemenea, competențele tehnice sunt foarte importante pentru că trebuie să lucreze cu programe destul de complicate, care sunt o provocare pentru ei.

”Noutatea pentru acest an școlar este aceea că îi invităm pe cei de gimnaziu, de clasele a VII-a și a VIII-a, să se înscrie și să facă parte din comunitatea boovie, să încerce să vadă cum se fac book-trailere, să încerce să își dezvolte competențele tehnice. Vom afișa tutoriale, pentru cei din Focșani vom încerca să facem câteva work-shopuri, mai ales pentru copiii de gimnaziu, să învețe să lucreze în acest sens. Oricum, ei cam știu să facă filmulețe, numai că regulile pentru scenariul de trailer sunt un pic diferite. Concret, ei când fac filmulețe, fac un fel de rezumate, ori un scenariu de trailere înseamnă mai curând o recenzie video a unei cărți fără să dea finalul, fără să pună pe tavă toate informațiile despre carte, ci doar să le selecteze pe cele mai importante și care generează tensiune, așteptări, care generează în ceilalți motivația de a citi cartea.  O altă noutate este felul nostru de a sărbători Centenarul, de a celebra cumva România. Pentru ediția a IV-a a festivalului boovie avem doar romane din literatură de limbă română, pentru că romanele aparțin unor scriitori români, moldoveni, români plecați în țări străine”, a spus, pentru Monitorul de Vrancea, profesoara Carmen Ion.

 

Concursul are toate șansele să devină unul național

Carmen Ion este profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național Pedagogic ”Spiru Haret” și pune multă pasiune și inovație în actul educațional, pe care, cu multă imaginație și dăruire, l-a ridicat la rang de artă. Profesoara a găsit o modalitate ingenioasă de a promova cărțile și cititul în rândul elevilor, propunându-le romane dedicate vârstei lor, care imaginează stări, trăiri și probleme cu care tinerii se confruntă. Elevii care au concurat la edițiile precedente ale festivalului au recunoscut că provocarea a fost mare, romanele au fost incitante, iar faptul că le erau cumva dedicate i-a făcut să transpună mai ușor mesajul cărților citite.

”Ideea a pornit dinr-o luptă interioară puternică de a găsi o soluție pentru a face mai interesantă citirea unei cărți și a prins foarte bine la elevi. Practic, concursul a crescut datorită elevilor, datorită impulsurilor venite de la elevi an de an, care au zis să facem și mai mare, și mai mare de la an la an, să ne măsurăm cu mai mulți oameni și tot așa. Eu nu am făcut decât să răspund unei nevoi a elevilor, până la urmă. Trailerul presupune o muncă destul de intensă și de lungă durată. Nu putem face trailere tot timpul, la fiecare carte. Concursul aruncă în joc cărți care nu sunt din bibliografia școlară, tocmai în ideea de a-i motiva pe elevi să citească și de a-i determina să citească în mod conștient și nu doar să treacă cu privirea peste niște rânduri. Este un exercițiu excepțional pentru ei, pentru momentul în care se întorc la clasă și intră pe bibliografia școlară. Sunt nenumărați elevi care mi-au spus clar: eu nu am citit până acum nici o carte. Au fost destui care au mărturisit că singurele cărți pe care le-au citit până acum sunt cărțile pentru boovie, mai vrem, venim și la anul. Acesta cred că a fost câștigul excepțional”, ne-a mai spus profesoara Carmen Ion.

Aflat la a IV-a ediție, concursul este unul care a stârnit interes la nivel național și chiar dacă are participare națională, trebuie să parcurgă niște etape pentru a fi declarat național. Conform regulilor Ministerului Educației Naționale, acest concurs trebuie să urmeze niște etape, prima oară să fie local, apoi județean, regional și ulterior național. Pentru a fi regional, trebuie să aibă participare din cel puțin opt județe din afara acestuia, ceea ce se va întâmpla în acest an școlar. ”Am semnale că vor veni echipe din mai mult de opt județe, de la Cluj, de la Bistrița, Constanța, Bihor. Echipa câștigătoare de la trailere de buzunar de la Beiuș va veni și anul acesta”, ne-a mai precizat Carmen Ion. Reamintim că echipa Blanck a Liceului Teoretic Ioan Slavici din Panciu a câștigat cea de a treia ediție a Concursului de book-trailere Boovie. Premiul cel mare a venit la pachet cu prezentarea filmului la TIFF – Transilvania International Film Festival.

Regulamentul concursului, pe https://www.facebook.com/booviefestival/

Participanți la ediția precedentă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?