Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Rubrica de nutriție. Ce este postul intermitent?

Postul intermitent a câștigat recent popularitate în rândul persoanelor care țin dieta ketogenică, a persoanelor care vor să scadă în greutate sau a celor care practică culturism, dar nu este ceva nou. Acesta a fost folosit terapeutic încă din anii 1900 pentru a trata obezitatea, epilepsia și diabetul. Postul intermitent a fost, istoric, o parte normală a vieții noastre dar și a celorlalte viețuitoare din jurul nostru. Cu toții am tinut acest post intermitent, inconștient, ori de câte ori am sărit peste micul dejun sau peste cină. Este pur și simplu o modalitate de a mânca care promovează pierderea de grăsimi fără a compromite țesutul muscular. Din acest motiv, culturiștii folosesc postul intermitent pentru a slăbi fără a-și pierde masa musculară.

Există mai multe feluri de post intermitent pe care le puteți urma. Puteți experimenta și adjusta în funcție de stilul de viață pe care îl duceți.

Cel mai popular și mai ușor de ținut este acela în care pur și simplu sari peste o masă! Aceasta este metoda cea mai simplă, unde mâncați pentru o perioadă de opt ore și timp de 16 ore nu mâncați nimic. Puteți să luati cina la ora 20, săriți a doua zi peste micul dejun și luați prânzul la ora 12. Sau luați micul dejun la ora 8 și ultima masă în acea zi să o aveți la ora 16:00. Cum vă este mai ușor.

Nu trebuie să țineti acest post intermitent în fiecare zi, puteți ține postul în zilele alternative ale săptămânii și mâncarea nerestricționată în  celelalte zile. De exemplu, Luni-Joi-Vineri-Duminică sunt zilele de mâncare și Marți-Joi-Sâmbătă sunt zile de post. Veteranii în post intermitent pot reduce fereastra de timp în care pot mânca la mai puțin de 8 ore. Eu personal folosesc acest post intermitent în timpul săptămanii (luni-vineri), cu o fereastră de alimentare doar de 4 ore. Diferența e că eu știu exact ce mănânc, adică ce valoare nutrițională au alimentele pe care le consum, în așa fel încât să nu ajung la o deficiență de nutrienți.

Care sunt beneficiile unui astfel de post? Le enumăr pe cele mai importante:

– eliminarea celulelor canceroase sau pre-canceroase;

– scăderea țesutului adipos;

– crește expresia genelor pentru longevitate și sănătate;

– autofagie și reparație celulară;

– scăderea stresului oxidativ și al inflamației;

– sporirea efectelor cognitive și neuroprotecție;

– îmbunătățirea senzitivității la insulină.

Sună bine până acum (parcă prea bine să fie adevărat). Când faceți o pauză alimentară, permiteți organismului să se curețe, să se repare și să se regenereze pentru o funcționare optimă. Pentru că am ajuns să mâncăm prea des, prea mult, prea prost. Dietele sunt dificile. Dar postul intermitent nu este o dietă. Cu postul intermitent nu reduceți consumul caloric. Reducerea de calorii se întâmplă în mod natural prin fereastra mai mică a timpului în care mâncați. Dacă aveți probleme de sănătate nu vă recomand să tineți post (nici un fel de post) decât sub supervizarea unui nutriționist. Reducerea ferestrei de timp pentru hrănire presupune consumul unor alimente integrale foarte bogate în nutrienți, pentru a preveni deficiențele.

Deci, dacă ai chef vreodată de un detox… lasă sucurile și ierburile și fă o pauză alimentară. Nu crezi că sistemul tău digestiv merită și el o vacanță de câteva ore?

 

DAN OCHEȘELU – NUTRIȚIONIST

CABINET NUTRIȚIE – CLINICA TINEREȚII

0760.794.401

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?