Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Elevii Liceului Eremia Grigorescu Mărășești au sărbătorit Centenarul și ziua unității de învățământ

Anul Centenar 2018… La o sută de ani de la Marea Unire, când din BASARABIA, BUCOVINA și TRANSILVANIA văzduhul a răsunat la unison ”Noi vrem să ne unim cu Țara – Mamă, ROMÂNIA!”, Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești a îmbrăcat straie de sărbătoare, o sărbătoare dublată și de aniversarea instituției de învățământ preuniversitar care și-a pomenit patronul spiritual gen. Eremia Grigorescu, eroul luptelor de la Mărășești din vara anului 1917.

Activitățile ocazionate de sărbătorirea Centenarului, dar și a Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești au debutat încă din data de 27 noiembrie 2018, când Centrul de Documentare și Informare din cadrul instituției de învățământ preunivesitar a găzduit Proiectul ”Gala Filmului Românesc dedicat Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz”, proiect finanțat de Consiliului Județean Vrancea și aplicat de Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” Vrancea.

Astfel, domnul bibliotecar Adrian Țiglea împreună cu elevii claselor a X-a A și a XII-a B, alături de doamnele profesoare Emilia Costache, Mihaela Manolache, Rodica Bordeiu şi Anamaria Zaharia, au urmărit filmul ”Datorie şi sacrificiu” şi s-au purtat discuţii despre societatea românească din vremea Marelui Război, despre Primul Război Mondial şi urmările acestuia, despre sacrificiul dovedit de către eroii români din acest război şi despre victoriile răsunătoare de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din anul 1917. Trebuie menționat faptul că filmele vizionate în cadrul Proiectului ”Gala Filmului Românesc dedicat Centenarului Primului Război Mondial – Vrancea Eroică – Anul Mărăști, Mărășești, Oituz” sunt puse la dispoziție de Arhiva Națională de Film.

Slujba de pomenire a eroului de la Mărășești a fost săvârșită în data de 28 noiembrie 2018 la Mausoleul Eroilor Mărășești de către pr. Protoiereu Popa Cristinel – Protoieria Panciu, pr. Apostu Cătălin – parohia Mărășești I, pr. Voineag Costinel – parohia Mărășești II, pr. Belciugeanu Mihai – parohia Mărășești III, pr. Anghel Sorin – parohia Haret, pr. Palade Cristinel –  parohia Pădureni, pr. Fusaru Teodor – parohia Precista Focșani și invitați din Protoieria Tecuci, pr. Protoiereu Joghiu Gheorghe și pr. Chrivase Stelian – parohia Movilenii de Sus.

”Pentru fericitul întru adormire erou, general Eremia Grigorescu (…)  ce a luptat pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea noastră, Domnului să ne rugăm”…

La finalul slujbei de pomenire au fost rostite cuvinte de prețuire și indemn la iubire de țară și neam de către reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și de către reprezentanții Asociației Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Vrancea, d.nul Vasile Buruiană și președintele în exercițiu d.nul Bașturea Iulian.

Activitățile, organizate de către întreg corpul profesoral și reprezentantele Subfilialei Asociației Cultul Eroilor ”Regina Marina”, au continuat – după întâmpinarea invitaților cu tradiționala pâine și sare –  în sala de festivități a Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești cu un cuvânt de bun venit din partea d.nei director prof. Daniela Iacob și dna. prof. consilier educativ Ionela Andrei. În continuare, Pr. Protoiereu Joghiu Gheorghe a susținut prelegerea ”Preoții alături de soldați pe linia frontului”, fiind urmat de prof. Radu Vladimir din Tecuci, care a prezentat ”Din cărțile dedicate Centenarului victoriei de la Mărășești din 1917 și lui Alexei Mateevici”. Pr. Chrivase Stelian – parohia Movilenii de Sus a prezentat videoclipul ”Cercetași Tecuceni pe urmele celor care au luptat pentru apărarea țării”, prezentare secondată de diaporamele ”Preotul – poet Alexei Mateevici pe frontul românesc”, diaporame realizate de către d.nul Andronache Ștefan care a donat și cărți tematice Centrului de Documentare și Informare. Trebuie menționat faptul că Pr. Chrivase Stelian a acordat ”Medalia aniversară Alexei Mateevici” unui număr de cinci cadre didactice ale Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești: prof. Iacob Daniela, prof. Anghel Lavinia, prof. Andrei Ionela, prof. Burlacu Sanda și prof. Zaharia Anamaria.

Un program artistic de cântece populare și patriotice susținut de Grupul ”Mini Armonis” – coordonat de către prof. Georgescu Mirela de la Liceul Tehnologic ”Al. I Cuza” Panciu și sceneta cu tematică istorico – literară pusă în scenă de elevi ai Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești – coordonați de către prof. Ionela Andrei au fost urmărite de elevii noștri, dar și de alți invitați la manifestări prilejuite de Centenar și aniversarea insituției de învățământ preuniversitar: col. (r.) Durnescu Ion, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” filiala Vrancea – d.nul secretar Iritz Liviu și d.na Galiția Carmen Maria, prof. Mihai Adafini, prof. Jalbă Bandrabur Valeriu – director al Liceului Tehnologic ” Al. I Cuza” Panciu, foști profesori ai Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești, cadre didactie auxiliare și personalul nedidactic.

În paralel cu activitățile din sala de festivități au fost prezentate firmele de exercițiu ”Deco – Design EG” și ”Universul prăjiturilor EG” de către elevii claselor a XI-a B și a XII-a B coordonați de către d.ra prof. Bordeiu Rodica, expoziția de cusături ”România Mare”, expoziția ”Centenarul Marii Uniri”, urmând ca în zilele următoare să se încheie si ediția  a II-a a Proiectului Educațional Județean ”Unirea Națională – un vis împlinit” cu un Atelier ”hand-made tricolor” al elevilor clasei a VI-a A și prezentarea electronică ”Elena Alistar – militantă de frunte pentru unirea Basarabiei cu patria mamă, România”, realizată de către elevii Neacșu Cosmin și Neagu Andreea, ambii din clasa a XI-a A.

Colectivul de cadre didactice, didactice auxiliare și nedidactice, alături de elevii Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești mulțumește tuturor organizatorilor, participanților și invitaților pentru finalizarea cu succes a activităților prilejuite de Centenar și aniversarea instituției de învțământ preuniveritar.

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA! LA MULȚI ANI, ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI!

 

Profesor documentarist Anamaria Florina Zaharia

Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?