Colegiul Tehnic Valeriu D. Cotea Focșani a participat la cea de a V-a ediție a campaniei “Ziua Ștafetei”, o campanie – eveniment, inițiată de Fundația Terre des hommes și implementată la nivel național, în cadrul căreia adulții au predat ştafeta propriilor meserii unor copii și tineri dornici să înveţe. Evenimentul a marcat Ziua internațională a Drepturilor Copiilor.
Astfel, 10 tineri din cadrul colegiului focșănean au fost sprijiniți să încerce, pentru o zi, una dintre profesiile de translator, actor, psiholog, agent de penitenciar, medic militar, medic stomatolog, agent de poliție. Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de adulți sunt fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr.18/1990, la 28 septembrie 1990. În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des hommes desfășoară campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!”, prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează. În calitate de coordonator local al campaniei, Colegiul Tehnic “Valeriu D. Cotea” Focşani a selectat 10 tineri, cu vârste între 17-18 ani, care au preluat ștafeta profesiilor de translator, actor, psiholog, agent de penitenciar, medic militar, medic stomatolog, agent de poliție.
În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii delegați de Spitalul Militar, Poliția Focșani și Penitenciarul Focșani, le-au prezentat tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la luarea deciziilor. “I-am întrebat pe copii ce vor să fie când vor crește mari și ne-au răspuns: psiholog, agent de penitenciar, medic militar, actor. După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, copiii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ștafetei. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le-au oferit o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc”, ne-a spus profesoara Tatiana Gabriela Duță, consilier școlar și coordonatoarea campaniei pe plan local.
”Am fost extrem de încântată de activitatea aceasta și de felul în care a fost abordat proiectul. În ziua când m-am întâlnit cu mentorul eram foarte emoționată deoarece îmi era teamă să nu mă potrivesc meseriei și să fiu nevoită să mă reprofileze, dar temerea mi-a fost combătută când am discutat cu translatorul tot ce mă neliniștea și am constatat că această slujbă este perfecta pentru mine. Aș mai repeta această experiență oricând”, spune Alexandra Soare, care a testat meseria de translator.
”Încă de la început mi-a surâs această idee, să văd cum decurge o zi din viața unui actor. Mentorul meu era exact așa cum mă așteptam să fie, adică plin de viață, îndrăgostit de profesia aleasă și dornic de a împărtăși din secretele actoriei. În urma acestei experiențe mi-am dat seama că acesta este profesia pe care îmi doresc să o urmez”, spune Nicola Rusnac – actor pentru o zi.
”Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care-i vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, transmite Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes.
Implementarea “Zilei Ștafetei” pe plan local s-a bucurat de sprijinul directorului unității de învățământ Remus Paraschiv, al directorului adjunct Marilena Bărculescu, al consilierului educativ Liviu Diaconu, al profesoarei Elena Micu și al mentorilor.
Trebuie spus că Fundaţia Terre des hommes (Tdh) este o organizaţie neguvernamentală din Elveţia ce dezvoltă programe şi proiecte în peste 38 de ţări pentru a proteja copiii aflaţi în nevoie. În România, Terre des hommes a avut o prezenţă neîntreruptă încă din 1992, iar de atunci, în fiecare an, mii de copii şi părinţi sunt beneficiari ai activităţilor implementate de către în următoarele domenii: consolidarea sistemelor de protecţie a copilului şi justiţiei juvenile; protecţia copiilor afectaţi de migraţie şi prevenirea traficului de persoane, şi incluziunea socială a persoanelor de etnie romă şi a altor minorităţi. Recent, în urma unei analize conduse de către reţeaua globală Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai înaltă recunoaştere – Nivel 1 de certificare – pentru modul în care asigură protejarea copiilor în situaţii de risc.