Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Atenție, fermieri! Direcția Agricolă Vrancea a stabilit propunerile de norme de venit pentru anul viitor

Recoltele agricole foarte bune din ultimii doi ani au crescut normele de venit la mai multe produse vegetale obținute de fermierii vrânceni. Vineri, la sediul Direcției Agricole, au fost avut loc discuțiile cu reprezentanții fermierilor vrânceni referitoare la propunerile de norme de venit. Chiar dacă unele asociații reprezentative nu au putut participa la ședință, propunerile urmează să le fie transmise și acestora pentru a-și exprima punctul de vedere. Dacă propunerile de norme de venit sunt mai mari la majoritatea produselor, în schimb se înregistrează o scădere a normelor pentru plantele oleaginoase. Reprezentanții Direcției Agricole au arătat că propunerile de norme se bazează chiar pe declarațiile depuse de fermieri în ceea ce privește producțiile obținute anul trecut, se ține cont de cheltuielile cu înființarea culturilor și tratamentele aplicate de fermieri.

Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, a arătat că singurele reduceri sunt la plantele oleaginoase, precum floarea soarelui, rapița. Reducerea normei de venit este de peste două sute de lei, propunere justificată prin situația specială din acest an când producțiile au fost afectate de condițiile meteo speciale. Discuții au fost și la vie unde inginerul Toader Manole a subliniat că, deși producția de struguri a fost bună în acest an, au fost cheltuieli mai mari cu forța de muncă, cu tratamentele pe care au fost obligați să le facă podgorenii pentru a proteja via. Mai mult, prețurile de achiziție la struguri au fost similare sau chiar mai mici față de anii trecuți.

Propunerile de norme de venit pentru 2019 sunt de 233 lei/hectar-cereale, 1843 lei/hectar-cartofi, 711 lei/hectar-legume în câmp, 1925 lei/hectar-legume spații protejate, 530 lei/hectar-pomi fructiferi, 429 lei/hectar – plante oleaginoase, 398 lei/hectar-vie, 754 lei/hectar-arbuști, 13035 lei/hectar – flori și plante ornamentale. Normele de venit se calculează pentru suprafețele de teren care depășesc limitele neimpozabile stabilite pentru fiecare cultură în parte. La animale, propunerile sunt mai mari cu un leu la ovine și caprine, comparativ cu anii trecuți. Astfel, propunerile sunt bovine-162 lei (venitul este neimpozabil pentru primele două animale), ovine/caprine- 21 lei (venitul este neimpozabil pentru primele 50 de animale), porci-19 lei (venitul este neimpozabil pentru primele șase animale), păsări curte-4 lei (venitul este neimpozabile pentru primele 100 de animale), albine – 12 lei (pentru ceea ce depășește 75 familii albine). La normele de venit se calculează impozitul pe venit și contribuția la sănătate.

De menționat că, dacă au culturile calamitate din cauza fenomenelor naturale extreme precum grindina, fermierii pot obține reducerea sumelor care trebuie plătite ca impozit. Acest lucru se poate face însă numai dacă este respectată procedura. Astfel, în primul rând, fermierul trebuie să anunțe la primărie că a avut cultura calamitată și să ceară evaluarea pagubelor. Această sesizare trebuie făcută în termen de cel mult 72 de ore și nu la câteva săptămâni de la producerea evenimentului. Ulterior se constituie o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții care verifică gradul de calamitate al culturilor agricole respective. Dacă proporția este mai mare de 30% se consideră că această cultură este calamitată iar fermierul poate beneficia de scutirea normei de venit. Ulterior stabilirii normelor, propunerile vor fi transmise la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, urmând să fie folosite la calcularea impozitului pe veniturile din agricultură ale persoanelor fizice.

Varianta finală a propunerilor de norme trebuie trimisă la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice, cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înaintea datei de 5 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit. „În termen de 10 zile lucrătoare de la primire, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice aprobă normele de venit propuse sau, în situaţia în care constată o diminuare a valorii la unele dintre acestea faţă de cele ale anului anterior, solicită revizuirea lor, precizează Ministerul Agriculturii. În urma solicitării finanțiștilor, Direcția Agricolă poate să recalculeze normele de venit sau să motiveze menţinerea acestora la nivelul propus. În final, Direcția Agricolă trebuie să trimită normele de venit recalculate sau motivaţiile de menţinere a acestora la nivelul propus către Fisc, cu cel puţin 10 zile lucrătoare înaintea datei de 5 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?