Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

O dietă cu un conţinut redus de proteine şi bogată în carbohidraţi îmbunătăţeşte sănătatea creierului (studiu)

O dietă săracă în proteine şi bogată în carbohidraţi ar putea fi cheia pentru o viaţă mai lungă şi o îmbătrânire sănătoasă a creierului, sugerează un nou studiu efectuat în Australia şi citat marţi de Press Association. Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Sydney au ajuns la această concluzie în urma experimentelor realizate pe şoareci.

Rozătoarelor li s-a permis să mănânce oricât de mult au dorit atât timp când alimentele aveau un conţinut redus de proteine şi bogat în carbohidraţi. Ca urmare, performanţele atinse de aceste animale la testele de învăţare şi memorare au înregistrat o îmbunătăţire modestă. Au fost observate beneficii atât la şoarecii tineri cât şi cei în vârstă, de ambele sexe. Efectele le-au oglindit pe cele observate în urma restricţiei caloriilor, despre care s-a demonstrat anterior că stimulează longevitatea, însă nu este practică pentru oameni, notează Press Association.

Alte cercetări efectuate de aceeaşi universitate au indicat că dietele cu un conţinut redus de proteine şi un aport sporit de carbohidraţi pot promova o viaţă lungă prin îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi a sistemului digestiv. ”Avem aproape o sută de ani de studii de calitate care evidenţiază beneficiile restricţiei calorice drept cea mai puternică dietă pentru îmbunătăţirea sănătăţii creierului şi întârzierea debutului bolii neurodegenerative la rozătoare”, a declarat cercetător principal Devin Wahl. ”Însă majoritatea oamenilor întâmpină dificultăţi în privinţa restricţionării caloriilor, în special în societăţile occidentale unde mâncarea este uşor disponibilă. Aceasta demonstrează (rezultate) destul de promiţătoare şi am reuşit să replicăm acelaşi gen de schimbări genetice în regiunea creierului responsabilă de memorie pe care le observăm când restricţionăm caloriile în mod sever”, a explicat cercetătorul.

Aceleaşi tipare alimentare au fost multă vreme observate la unele populaţii recunoscute pentru îmbătrânirea sănătoasă, potrivit coautorului studiului, profesor David Le Couteur. Printre acestea se numără locuitorii din Okinawa, Japonia, şi multe comunităţi mediteraneene. ”Alimentaţia tradiţională din Okinawa constă în circa 9% proteine, (valoare) similară cu cea din studiul nostru, sursele incluzând peşte slab, soia şi plante, cu foarte puţină carne de vacă. În mod interesant, una din principalele lor surse de carbohidraţi este cartoful dulce”, a notat Le Couteur profesor de medicină geriatrică la Universitatea din Sydney.  

În cadrul studiului, cercetătorii au hrănit şoarecii cu carbohidraţi complecşi derivaţi din amidon şi proteină sub formă de caseină, care se găseşte în brânză şi lapte. Pentru a evalua ce se petrecea cu creierele acestora, oamenii de ştiinţă şi-au concentrat atenţia pe hipocamp, regiunea principală din creier implicată în învăţare şi memorare. ”Hipocampul este de obicei prima parte a creierului care se deteriorează în cazul afecţiunilor neurodegenerative, precum Alzheimer. Însă dieta cu conţinut redus de proteine şi bogată în carbohidraţi pare să promoveze sănătatea hipocampului şi biologia în cazul şoarecilor, în anumite condiţii până la un nivel chiar mai mare decât în cazul dietei hipocalorice”, a adăugat Le Couteur.

Concluziile cercetării au fost publicate în jurnalul Cell Reports.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?