Câinii din rasa Akita Inu sunt inteligenți, curajoși, cu o personalitate distinctă, puternică. Sunt loiali stăpânilor lor și iubesc compania oamenilor, însă manifestă un comportament dominant față de alți câini. Datorită vigilenței lor pot fi folosiți în activități de pază și protecție. Acești câini sunt originari din Japonia, mai exact din insula Honshu. Numele lor vine de la prefectura Akita, situată în partea de nord-vest. Conform tradiției din Japonia, Akita Inu descind din legendarii câini de rasă Matagi. În Japonia câinele Akita Inu este considerat un simbol național.
Rasa a ajuns în Statele Unite ale Americii după cel de-al Doilea Război Mondial, când astfel de exemplare au fost aduse de numeroși soldați americani la revenirea lor în țară. În prezent, în chinologie sunt recunoscute două rase distincte, Akita Inu japonez și Akita american. Akita Inu este un câine de talie mare, masiv, puternic, cu o osatură solidă și o musculatură bine reliefată. Capul este lat și masiv, botul este scurt, cu maxilare puternice, urechile sunt mici, late la bază, de formă triunghiulară și ușor rotunjite la vârf, iar nasul este mare și negru. Gâtul este gros, musculos, relativ scurt, pieptul este lat, iar spatele solid. Blana, dublă, deasă și moale, este mai scurtă pe cap și urechi și mai lungă pe coadă. Picioarele, bine articulate, se termina cu pernițe groase, conform site-ului www.toateanimalele.ro. Culorile exemplarelor de Akita Inu pot fi, în combinație, alb, roșcat, negru, sau tigrat. Înălțimea variază între 60-70 cm, iar greutatea â între 35-55 kg, putând atinge și 60 kg.
Câinii Akita Inu pot fi crescuți și în apartament, cu condiția să fie scoși zilnic afară pentru mișcare, mai ales că le plac plimbările lungi în aer liber. Pentru ei este însă preferabilă viața la curte. Nu este recomandat să fie lăsați singuri pentru perioade lungi de timp, în caz contrar putând produce stricăciuni în casă. Akita Inu trebuie dresat încă de când este pui. Dresajul acestor câini nu este ușor. Trebuie făcut cu fermitate, răbdare și înțelegere, fiind necesare exerciții variate, pentru că această rasă de câine tinde să se plictisească repede și să devină încăpățânat, potrivit aceleiași surse. Este de preferat să fie supravegheați când se află în preajma altor animale sau a copiilor mici, având în vedere comportamentul lor dominant. În prezența intrușilor sau a altor animale cu care nu au fost socializați pot trece la o atitudine amenințătoare.
Periajul regulat al blănii este necesar. Din punct de vedere al bolilor, câinii din această rasă sunt predispuși la displazia de șold, la balonări sau torsiune gastrică, pot avea probleme cu tiroida, probleme ale pielii și ale ochilor. Femela naște în medie 7-8 pui. Speranța de viață pentru exemplarele de Akita Inu este în medie de 10-12 ani, menționează www.toateanimalele.ro.
Rămâne celebru Hachiko, un câine din rasa Akita Inu, a cărui loialitate față de stăpânul său, profesor în Tokyo, a impresionat o lume întreagă. Povestea sa reală a fost transpusă în două filme, unul realizat de cinematografia niponă, în 1987, și un remake realizat în 2009 de studiouri americane de film, cu Richard Gere în distribuție.