Absolvenții de clasa a VIII-a sunt așteptați până pe 6 iulie să își completeze opțiunile în fișele de înscriere pentru liceu. Elevii vor merge la secretariatele școlilor pe care le-au absolvit. Acolo, însoțiți de părinți și ajutați de diriginți, vor completa opțiunile în vederea admiterii. Trebuie știut că personalul școlii nu influențează în nici un fel părinții și elevii în completarea opțiunilor, dar îi consiliază, pentru a permite candidaților o alegere în cunoștință de cauză, prezentându-le toate informațiile necesare, inclusiv riscurile completării unui număr insuficient de opțiuni sau ale completării unor opțiuni nerealiste. Candidații completează pe fișa de înscriere, în ordinea descrescătoare a preferințelor, codurile opțiunilor pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite. Părinților li se aduce la cunoștință numărul de locuri alocate pentru fiecare unitate de învățământ, respectiv pentru fiecare profil, specializare sau domeniu de pregătire, căruia i s-a acordat un cod.
În conformitate cu prevederile Ordinului de Ministru 5077/31.08.2016, privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal și profesional de stat pentru anul școlar 2017-2018, cu ocazia completării opțiunilor, părinții și candidații verifică și corectitudinea celorlalte date înscrise în fișă de secretariatele școlilor și semnate de directorul școlii. Fiecare candidat își poate copia în fișa-model din broșură, pentru uz propriu, lista de opțiuni, în ordinea descrescătoare a preferințelor exprimate. Completarea listei de opțiuni se face de candidat în prezența părintelui/ tutorelui legal instituit și a dirigintelui clasei. Aceștia, împreună cu candidatul, vor semna fișa de înscriere.
Elevii și părinții vor fi avertizați să completeze cu responsabilitate opțiunile și numărul lor, să verifice corespondența codurilor înscrise în fișă cu opțiunile exprimate, având în vedere că o opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită.
Peste 3000 de locuri în licee și școli profesionale
Inspectoratul Școlar Județean Vrancea (ISJ) a tipărit și un ghid de admitere în învățământul liceal și profesional, unde sunt trecute toate locurile disponibile în liceele din Vrancea, precum și ultima medie de admitere pe specializări, pentru anul 2016. Acest ghid poate fi consultat în școală și se vrea a fi un reper pentru elevi și părinți.
Astfel, pentru anul școlar 2017-2018 au fost aprobate, pentru învățământul liceal, clasa a IX-a, un număr de 3296 locuri, din care 2408 locuri la învățământul de zi liceal, 224 de locuri la învățământul vocațional de zi liceal, 12 locuri la învățământul liceal special și ne referim aici la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna” (aceste locuri nu intră la repartizarea computerizată, ci se distribuie în ședință publică pe 7 iulie, direct la centru), 484 locuri la învățământul de zi profesional, 168 de locuri la învățământul seral frecvență redusă.
Dacă ne raportăm la anul trecut, cea mai căutată specializare este matematica – informatica de la Colegiul Național Unirea, unde anul trecut ultima media de admitere a fost de 9,45. La CNU sunt scoase la concurs 168 de locuri, distribuite astfel: 84 de locuri la matematică – informatică, 28 de locuri la filologie (ultima medie de admitere în 2016 a fost 9,25), 28 de locuri la specializarea științe ale naturii (ultima medie de admitere în 2016 a fost 9,49) și 28 de locuri la științe sociale (ultima medie de admitere în anul 2016 a fost 9,16).
Următorul liceu, în preferințele elevilor este Colegiul Național Cuza din Focșani, unde sunt scoase la concurs tot 168 de locuri, după cum urmează: matematică – informatică 56 (ultima medie de admitere în 2016 a fost 9,15), științe ale naturii 56 (ultima medie de admitere în 2016 a fost 9,01), 28 de locuri la filologie (ultima medie de admitere în anul 2016 a fost 8,92) și 28 de locuri la specializarea științe sociale (media de admitere în anul 2016 a fost 8,99).
Liceul Pedagogic Spiru Haret din Focșani pune la dispoziția absolvenților de clasa a VIII-a un număr de 196 de locuri, dintre care 112 la specializarea filologie, 28 la științe sociale și 56 la învățământul vocațional, specializarea educator-învățător.
Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu a scos la concurs 224 de locuri: la turism și alimentație 84, la economic 84 și 56 la comerț. La toate specializările, ultimele medii de admitere au fost anul trecut sub 9 la economic și sub 8 la celelalte specializări.
Liceul Teoretic Emil Botta din Adjud pune la dispoziție 224 de locuri, dintre care 84 la științe sociale, câte 56 la filologie și matematică-informatică și 28 de locuri la științe ale naturii.
Elevii din Panciu și localitățile învecinate au de ales dintre Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza, unde sunt 56 de locuri la specializarea turism și alimentație, și Liceul Teoretic Ioan Slavici”, unde s-au scos la concurs câte 28 de locuri la fiecare specializare filologie, matematică – informatică, științe sociale și științe ale naturii.
Și liceele tehnologice și vocaționale din Focșani, precum și cele din Odobești, Mărășești, Vidra și Dumitrești au scos la concurs zeci de locuri.
Și cu medii sub cinci se intră la liceu
Media generală la Evaluarea Națională va fi calculată indiferent dacă una s-au mai multe dintre notele obținute sunt mai mici decât 5. Media generală de absolvire a claselor a V-VIII și media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire. În cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii: a) media generală obținută la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a; b) media generală de absolvire a claselor a V-VIII; c) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale; d) nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale. În cazul în care, la o unitate de învățământ, pe ultimul loc există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci, acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.
Admiterea în învățământul liceal, în anul școlar 2017-2018, a adus o serie de noutăți pentru candidați. O modificare esențială este schimbarea formulei de calcul la stabilirea mediei de admitere. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. O altă noutate este faptul că se vor organiza doar două etape de admitere, față de trei, câte au fost în 2016.
Rezultatele admiterii computerizate din prima etapă de admitere la liceu, pentru anul școlar 2017-2018, se vor afișa pe 13 iulie. A doua etapă de admitere se desfășoară în perioada 24 iulie – 8 septembrie.
Calendarul admiterii la liceu:
3 – 6 iulie 2017: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a proveniți din alte județe, la centrul special desemnat din județul pentru care solicită înscrierea;
3 – 6 iulie 2017: Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere;
4 – 7 iulie 2017: Verificarea de către părinți și candidați a fișelor editate de calculator, corectarea greșelilor în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;
8 iulie 2017: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul județean de admitere, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean;
9 iulie 2017: Transmiterea bazei de date de la centrul județean la Centrul Național de Admitere prin confirmarea de către acestea a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată;
10 iulie 2017: Verificarea și corectarea bazelor de date de către Comisia Națională de Admitere și comisa de admitere județeană, transmiterea modificărilor la comisia națională;
11 iulie 2017: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
12 iulie 2017: Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2017 – 2018;
13 iulie 2017: Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listelor cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județ;
13 iulie 2017: Afișarea de către fiecare unitate din învățământul liceal a listei candidaților repartizați în acea unitate;
13 – 17 iulie 2017: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
18 iulie 2017: Transmiterea de către unitățile de învățământul liceal de stat a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
19 – 21 iulie 2017: Rezolvarea de către comisia județeană de admitere a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, a repartizării candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și a candidaților care nu au participat sau au participat, dar nu au fost repartizați în etapa repartizării computerizate.