Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Profesori și elevi din Turcia, Italia și Portugalia la Colegiul Economic

În perioada 5 – 9 noiembrie 2018, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani a fost gazda celei de-a Doua Reuniuni Transnaționale din cadrul proiectului Engaging the youth of today to protect the climate of tomorrow, nr. de referinţă 2017-1-TR01-KA219-045967_5, cofinanțat de către Uniunea Europeană prin programul ERASMUS+, acțiunea cheie 2: Schimburi de bune practici prin parteneriat școlar, care a reunit cadre didactice din patru ţări participante: Turcia (coordonator), Italia, Portugalia şi România.

Întâlnirea a debutat cu o conferință de deschidere la Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, cu discuții și prezentări pe tema problemelor de mediu cu care se confruntă țările partenere. Coordonatorul proiectului, prof. Diana Toader, a făcut vizibile activitățile proiectului care s-au derulat până în prezent și a mulțumit tuturor partenerilor de al căror sprijin beneficiază școala în realizarea activităților. Au luat cuvântul: dl viceprimar Ionuț Mersoiu, în calitate de reprezentant al Consiliului Local, dl Dorin Cristea, inspector școlar general în cadrul ISJ Vrancea, dl Ionuț Țandără, inspector pentru Programe Educaţionale și dna Rodica Bongeag, reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Vrancea. A urmat o vizită la Centrul de Informare Turistică și la Primaria Municipiului Focșani, unde profesorii din țările partenere s-au familiarizat cu sistemul administrativ, turistic, economic al județului nostru.

Cea mai importantă activitate din cadrul acestei reuniuni s-a desfășurat la școală, sub forma unor mese rotunde, în cadrul cărora, timp de două zile s-au purtat discuții despre modul în care fiecare școală a desfășurat acțiuni prin care au urmărit dezvoltarea unui comportament sustenabil în rândul elevilor în domeniul protejării mediului înconjurător, prin activități de reciclare, ecologizare, plantare. De asemenea, s-au stabilit următoarele mobilități cu elevii, în Italia (1-7 martie 2019) și Portugalia (3-8 mai 2019). Profesorii de la catedra de limba și literatură română, alături de dna bibliotecar Mihaela Voicu, au promovat tradițiile județului nostru în activitatea „De centenar, trăiește popular!”, iar elevii îndrumați de dna profesoară Gina Niculițov au realizat o expoziție din material reciclabile „Eco-Art” și Parada Costumelor Eco. Invitații au luat masa în noua bază de practică a colegiului nostru și au fost serviți de elevi, sub stricta îndrumare și supraveghere a dnei profesoare Corina Vișan.

În seara zilei de 7 noiembrie invitații s-au relaxat în cadrul unei seri tradiționale, unde membrii Ansamblului Ciobănașul, coordonați de dna profesoară Marilena Vîlcu, au promovat dansuri și obiceiuri tradiționale românești. Tot în cadrul acestui eveniment, au fost acordate certificatele de participare Erasmus, care atestă competențele dobândite în cadrul reuniunii.

În ultimile două zile, cadrele didactice invitate au avut ocazia să cunoască frumusețile României, în cadrul unei excursii, care a avut următorul itinerar: Cascada Putnei, Biserica Neagră din Brașov, Castelul Bran și Palatul Parlamentului. Ultima vizită a fost facilitată de Cătălina Lupu, profesor la Colegiul Economic și consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Focșani.

„Am avut posibilitatea de a accesa, prin ceilalți participanți, realități din alte țări, altele decât România. Am reținut atât exemple de bune practici, cât și situații asemănătoare cu ce se întâmplă la noi. Am întâlnit oameni superbi, gata de acțiune, gata să schimbe ceva, oameni cu o cultură a activismului atât de diferită ca strategie, dar atât de asemănătoare în esență. Îmi dau seama că reunirea experiențelor comune și diferite, nu poate decât să conducă la o mai bună înțelegere a realității diverse și la un imbold de a acționa.

Din punct de vedere profesional, experiența Erasmus are avantaje incontestabile: precum cunoașterea de profesioniști în domeniul de lucru și posibilitatea de a participa în proiecte internaționale. De asemenea, cunoașterea unei noi țări și culturi are impact pozitiv în dezvoltarea ta intelectuală și socială. (Prof.  Diana Toader, coordonatorul proiectului)

 

Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?