Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Sâmbătă 28 Decembrie 2024. Nr 6786

Ornitorincii din Melbourne, expuşi indirect la zeci de tipuri de antidepresive în urma poluării apelor

Ornitorincii care trăiesc în apele poluate din apropierea oraşului australian Melbourne ar putea fi expuşi la o jumătate din doza zilnică de antidepresive recomandată oamenilor, substanţe pe care le ingerează indirect prin dieta normală ce constă în insecte, conform unui studiu ştiinţific citat miercuri de DPA.

Cercetătorii au analizat insecte şi păianjeni din zona a şase cursuri de apă din Melbourne şi au detectat prezenţa a şaizeci şi nouă de tipuri diferite de substanţe farmaceutice, se arată în studiul publicat miercuri în Nature Communications. În cadrul analizei condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Monash din Melbourne se arată că substanţele chimice au ajuns în corpul păianjenilor după ce aceştia au consumat insecte, ceea ce a condus apoi la potenţiala expunere a unor specii ce se hrănesc cu aceste nevertebrate, precum ornitorincii.

Studiul a descoperit că substanţele farmaceutice au ajuns în cursurile de apă prin instalaţiile de epurare a apelor reziduale, care nu sunt concepute să îndepărteze toţi compuşii consumaţi de oameni, sau prin fosele septice ori prin scurgerile accidentale din conducte. Apa prelevată din râurile din zona Melbourne, chiar şi cea foarte puţin afectată de reziduuri, conţinea ”un cocteil de substanţe farmaceutice… la niveluri îngrijorătoare”, au subliniat cercetătorii.

Studiul este primul la nivel mondial care demonstrează existenţa în lanţul trofic a unei game largi de compuşi farmaceutici, dar şi faptul că expunerea la substanţe antidepresive ar putea fi ”de până la jumătate din doza terapeutică umană”, a precizat autorul principal al lucrării ştiinţifice, Erinn Richmond. Cercetarea demonstrează că ”multe substanţe farmaceutice se acumulează în (organismul) nevertebratelor acvatice şi totodată părăsesc cursurile de apă şi ajung în mediul înconjurător unde sunt consumate de păianjeni şi chiar de păsări şi lilieci”, a precizat Richmond. ”Medicamentele pe care ni le administrăm vizează un anumit răspuns fiziologic la oameni, de aceea le luăm. Este important să aflăm acum ce efecte au substanţele farmaceutice pe care ni le administrăm asupra acestor organisme care nu sunt vizate” direct, a declarat la rândul său Michael Grace, coautor al cercetării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?